29. září 2016

I když některé změny budou náročné, nesmíme to vzdát

Libuše Hrdinová, kandidátka do Senátu za ODS, chce pomoci zjednodušit systém zdravotnictví. A zamezit zneužívání sociálních dávek.

Jak vnímáte české zdravotnictví?

Zrovna nedávno jsem si pobyla v nemocnici, takže zkušenost mám velmi čerstvou. Sestřiček je tak málo, že se chudinky holky vůbec nezastaví. Ani se nedivím, že jen těžko sbírají síly ještě k přívětivým úsměvům. Péče o lidi se změnila téměř na pásovou výrobu. Navíc za to dostávají pár šlupek. Takhle to nejde dál. Vůbec se nedivím, že kdo zná jazyk, mizí za západ, kde si vydělá mnohem víc.

 

To se týká i doktorů, že?

A tady to není jen o platech, v porovnání se západem mají naši doktoři nejen mizerný plat, ale i horší podmínky všeobecně. Zdravotnictví je finančně podhodnocené. Přijde mi, že občas pracují doktoři na koleni, o peníze na nové vybavení musejí prosit všude možně. A když už někde mají nový špičkový přístroj, je využíván nesystematicky. Pak se stává, že v celém okrese, pokud nestihnete jistého specialistu dopoledne, už nemáte šanci, protože zavírá ordinaci v jednu hodinu.

 

Takže byste ráda, aby se doktorům nejen zvýšily platy, ale i se systematizovala péče?

Určitě. Teď nemůže naše zdravotnictví konkurovat západu. Peníze, granty, stáže, vybavení. Všude zaostáváme. Máme samozřejmě i špičková pracoviště, jenže jen na několika málo místech. Není možné jimi obsloužit všechny pacienty. Takto nám většina doktorů odejde a už teď je vidět, že cizinci, kteří chtějí léčit u nás, výpadek našich lékařů nepokryjí.

 

Byla byste pro znovuzavedení poplatků?

Částečně. Nejsem si jistá, jestli by se měl zpět zavést poplatek 30 korun za každou návštěvu u lékaře. Pokud by mě někdo přesvědčil, že ty peníze jdou opravdu zpět do zdravotnictví, na konkrétní věci, nechala bych se přesvědčit. Pokud by však končily někomu v kapse a nebylo by možné přesně vykázat, že jsou využívány účelně, byla bych proti.

Rozhodně bych však zpět zavedla poplatek za pobyt v nemocnici. Ze zdravotního pojištění má být hrazena péče, léčba. Nikoliv však stravování. Když je člověk doma, tak si také musí kupovat jídlo, vařit si. Takhle jsou případy, kdy si z nemocnice někteří dělají hotel zadarmo. Ty peníze by se daly využít mnohem účelněji. Navíc poplatek ani nebyl tak vysoký, aby dle mého, náklady na stravu pokryl.

 

Jako pravicová kandidátka určitě chcete zabránit i zneužívání sociálního systému, je to tak?

Určitě. Sociální systém je nyní velice složitý, nepřehledný a rozbujelý. A jsou lidé, kteří jej dokážou využívat naprosto stoprocentně. Přitom to nepotřebují. Jen si prostě zvykli a takhle jim to vyhovuje.

Naopak ti, kteří opravdu potřebují pomoc od státu, často žádají marně, nebo raději vůbec, snaží se ze všech sil to zvládnout sami. Vidím to i u nás ve škole. Mám tu například klučinu, těžký diabetik. Teď děti byly ve škole v přírodě, a aby on mohl jet se spolužáky, rozhodl se s ním jet i tatínek. Všechno si hradil sám.

Nebo tu mám řadu dětí, které vychovává jen jeden rodič, sotva vycházejí, ale makají, aby to zvládli. Na druhou stranu jsem řešila případy, kdy děti nechodily do školy, dávala jsem podnět na sociálku. Většinou ale na ně udělali jen ty, ty, ty. Jen v ojedinělých případech přišly tyto rodiny o část příspěvků. Takhle to nemůže fungovat, pokud chce někdo čerpat peníze ze sociálního systému, musí na ně mít opravdu nárok a musí dodržovat pravidla. Ne, že bude jen spoléhat na to, že se stát postará. Musí dokázat, že udělal vše pro to, aby se uživil sám.

 

Že se musí sociální systém upravit, hlásají na severu Čech kandidáti snad skrz celé politické spektrum. Budete schopni přesvědčit i zbytek republiky?

Budu se jim to snažit vysvětlit stejně, jako to vysvětluji zde. A je dobře, že to vidí i ostatní. Mluví se o tom však už dlouho, některé věci se snaží politici a odborníci vyřešit řadu let, téměř bez úspěchu. Občas si říkám, že když mluvím s někým z Prahy, kouká na mě, jak kdybych byla z Marsu, nevěří nám. Pak přijedou a jen nevěřícně kroutí hlavou.

 

Jenže my to nevzdáme. Musíme své děti, příští generace naučit, že se musí spoléhat na sebe. Naše děti jsou naše budoucnost.

Libuše Hrdinová

kandidátka do Senátu ve volebním obvodu Most