23. listopadu 2023

Europoslanci ODS: Přizvat realitu k vyjednávacímu stolu

(www.ods.cz) Evropský parlament schválil nařízení o posílení evropského ekosystému pro výrobu technologií pro nulové čisté emise (akt o průmyslu pro nulové čisté emise; Net Zero Industry Act). Cílem zákona je zvýšit výrobu technologií, které jsou klíčové pro dosažení klimatické neutrality, jako jsou solární panely, baterie a elektrolyzéry, nebo klíčových součástí těchto technologií, jako jsou fotovoltaické články nebo lopatky větrných turbín, a snížit strategickou závislost na třetích zemích, zejména na Číně.

„Vnímám určité pozitivní posuny v akceptaci reality. Těžko říct, nakolik to souvisí s blížícími se eurovolbami a nakolik s ekonomickou situací v Německu a dalších bohatých západoevropských zemích, kde lidé už pociťují chudnutí v důsledku zelené politiky. Podobně jako v případě migrace i v této oblasti začíná být s některými kolegy řeč. Zde se naší frakci podařilo do návrhu zařadit jadernou energii jako čistou technologii,“ říká europoslanec Alexandr Vondra.

„Návrh Komise tentokrát představoval dobrý základ a lze zmínit i pozitivní body z finálního kompromisu, který zahrnuje technologie jaderného štěpení a jaderné syntézy. Navíc největší ekonomiky světa, jako jsou Čína, USA, Indie i Japonsko, už svůj průmysl a investice do něj také podpořily. A funguje jim to; v tomto závodu nemůžeme zůstat stát stranou. Problematické jsou ovšem přílepky europarlamentní levice, které poměrně nelogicky stanoví vedle odolnosti a udržitelného příspěvku k životnímu prostředí také podmínky pro udržitelnost v sociální oblasti, včetně složitých kritérií týkajících se takzvaných důstojných mezd a pracovních podmínek. Tím dále komplikují už tak zasekaný proces zadávání veřejných zakázek. Když se rozběhnete za všemi zajíci naráz, utečou vám všichni,“ míní europoslanec Evžen Tošenovský.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec