6. prosince 2012

Výbor pro evropské záležitosti odmítnul kvóty pro zastoupení žen v dozorčích a správních radách evropských firem

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes hlasy koaličních poslanců odmítnul zavádění kvót pro zastoupení žen v dozorčích a správních radách evropských firem kotovaných na burze. Počítá s nimi směrnice z dílny eurokomisařky Viviany Redingové. Podle předsedy výboru Jana Bauera zvítězil mezi poslanci zdravý rozum nad rostoucí kreativitou Evropské komise.

„V současné ekonomicky turbulentní době je čím dál větší počet rozhodnutí přijímán na mezivládní úrovni dohodou zástupců členských států. Rozumím tedy snaze Barrosovy administrativy dokázat horečnou aktivitou, že je nadále užitečná. Pokud k tomu ale mají vést takové návrhy, dosáhne Komise pravého opaku,“ kritizoval postup Komise Jan Bauer. Podle něj nejde navíc o ojedinělý exces, protože Komise se právě zabývá obdobně nesmyslným opatřením, které by mělo zajistit stoprocentní zaměstnanost mladých lidí v Evropské unii.

„Neznamená to, že problém nízkého zastoupení žen na vedoucích pozicích neexistuje. Osobně jsem připraven podpořit jakékoliv rozumné opatření, které například ženám po mateřské usnadní návrat do pracovního života třeba formou částečných úvazků a umožní jim kariérně postupovat přirozenou cestou. Zvýšení počtu žen ve vedoucích funkcích by měly podporovat vlády jednotlivých zemí na základě národních zvyklostí, možností a specifik a ne bruselští úředníci jednotným nařízením, které nakonec nevyhovuje nikomu,“ doplnil Bauer. Ten také připomněl, že uvažované sankce za nedodržení kvót mohou poškodit evropské firmy. „Komise tak jen ztěžuje evropským firmám jejich boj s globální konkurencí. Pokud bude komise vršit jednu omezující směrnic za druhou, tak brzy může být jedno, zda se o funkci ve firmě přihlásí muž nebo žena, protože firma stejně zkrachuje.“

Účelem navržené směrnice je zvýšit počet žen v řídících a dozorčích radách v celé EU. Toho má být dosaženo stanovením minimálního cíle 40 procent žen v těchto orgánech. Výběrová kritéria pro jednotlivé pozice by měla být předem stanovená, jasná a neutrálně formulovaná. Upřednostněny by mohly být pouze ty ženy, které jsou stejně kvalifikované jako mužští protikandidáti. Směrnice vychází z principu pozitivní diskriminace, která je uznána v článku 157 odst. 4 Smlouvy o fungování Evropské unie. Směrnice se netýká malých a středních podniků.

Ing. Jan Bauer

1. místopředseda poslaneckého klubu PČR
člen strany
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel