25. listopadu 2014

Dva roky od krajských voleb zůstaly volební sliby jen na papíře

Když před více než dvěma roky vrcholila volební kampaň před volbami do zastupitelstva jihomoravského kraje, asi největší rozruch vzbudily na první pohled nereálné volební sliby z dílny KDU – ČSL. Lidovci lákali občany na výstavbu krajských startovacích bytů nebo úspory při centrálním nákupu energií pro domácnosti. Nyní je krajská koalice v polovině svého volebního období a všechny sliby zůstávají stále pouze na papíře.

„Už v době voleb jsme upozorňovali, že jsou to nereálné sliby. Dnes se ukazuje, že jsme měli pravdu. Myslím, že by členové koalice měli občanům kraje vysvětlit, jak se věci opravdu mají. Například bytová politika je otázkou městských samospráv a státu, kraj tedy nemá příliš možností, což zástupci KDU – ČSL museli dobře vědět. Kraj navíc ani nevlastní pozemky nebo nemovitosti, které by výstavbu umožňovaly,“ uvádí předseda krajského klubu opoziční ODS Jiří Crha. Opozice případnou výstavbu bytů kritizuje také kvůli ekonomické nevýhodnosti. Financování těchto projektů formou úvěrů by bylo v případě silně zadluženého Jihomoravského kraje silně nezodpovědné. Odpůrcům startovacích bytů dává za pravdu také malý zájem veřejnosti o tento typ bydlení, což se ukázalo mimo jiné přímo v Brně.

V případě další lidovecké novinky - centrálních nákupů energií v režii kraje je situace obdobná. „V případě nákupů energií radní ani nevysvětlili, jak by si to v praxi představovali, takže těžko hodnotit. Spíš to vypadá, že, šlo pouze o bezobsažný předvolební slogan, který měl populisticky přilákat voliče,“ doplňuje Crha.

Jihomoravská ODS proto bude po členech vládnoucí koalice požadovat, aby veřejně prezentovali, jak chtějí svým závazkům dostát.

Ing.Jiří Crha

předseda klubu zastupitelů za ODS