17. listopadu 2022

Premiér Petr Fiala si na Národní třídě připomněl události ze 17. listopadu a vystoupil na konferenci o ruské hybridní válce

(www.vlada.cz) Na státní svátek Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu 2022 uctili premiér Petr Fiala a další představitelé vládní koalice u pamětní desky na Národní třídě odkaz listopadových událostí z let 1939 a 1989. Spolu s litevským prezidentem Gitanasem Nausėdou a vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou zahájil předseda vlády mezinárodní konferenci Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu v Lichtenštejnském paláci a výstavu o útlaku Litevců v područí Sovětského svazu.

Předseda vlády Petr Fiala se před zahájením mezinárodní konference Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu sešel v Lichtenštejnském paláci s litevským prezidentem Gitanasem Nausėdou. Oba politici hovořili především o aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, kterou negativně ovlivnil ruský vpád na Ukrajinu, a o dopadech tohoto konfliktu na ekonomiku i život obyvatel obou zemí. Poté společně otevřeli výstavu Pod cizím nebem: Litevci v sovětských pracovních táborech a exilu v letech 1940–1958, která mapuje temné období perzekuce litevského národa během sovětského útlaku. Jen v letech 1944 až 1952 bylo do vyhnanství na Sibiři vyhnáno stalinským režimem odhadem 245 000 Litevců.

Premiér Petr Fiala poté v Lichtenštejnském paláci zahájil mezinárodní konferenci Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu. „Rusko se snaží naši demokracii zneužít a obrátit ji proti nám. Moskva je iritována svobodou. Znervózňuje ji moc férové diskuze a snaží se ji zničit všude, kde může,“ uvedl mimo jiné. „Víme, kdo jsme. Víme, jaké hodnoty stojí za to bránit a nenecháme si naši demokracii ani její nejdůležitější svátek vzít,“ ujistil.

V projevu před přítomnými hosty, mezi nimiž nechyběli litevský prezident Gitanas Nausėda a vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, premiér Fiala zdůraznil, že demokracie není samozřejmostí. „Odolnost naší demokracie závisí na nás. Lidé musí pochopit její cenu, nesmí váhat a musí si za ní stát. Díky naší historické zkušenosti bychom taková nebezpečí měli snadno rozpoznat a čelit jim. Významně k tomu přispívají instituce, které se věnují uchování historické paměti, které tuto konferenci spolupořádají,“ připomněl Fiala.

Státní svátek 17. listopad Den boje za svobodu a demokracii si předseda české vlády připomněl spolu s představiteli stran vládní koalice u pamětní desky 17. listopadu 1989 na Národní třídě. „Pro mě 17. listopad 1989 znamená naplnění mých snů. Jsem šťastný, že jsme se zbavili komunistické totality, že jsme mohli začít žít ve svobodě, v demokracii. Že se nám vrátila nezávislost do naší země a že lidé v mé generaci mohli začít děla to, co opravdu v životě chtěli. A za to nepřestanu být vděčný,“ prohlásil premiér Fiala.

„Ale myslím také na 17. listopad 1939, symbol pronásledování, zavření českých vysokých škol, ale také statečného odporu vysokoškoláků proti nacistické totalitě. 17. listopad nám prostě připomíná obě totality, kterému byla vystavena naše země. Také nám to připomíná křehkost a nesamozřejmost svobody a demokracie a vidíme to i dnes, kdy nedaleko od nás je válka. My prostě musíme o naši nezávislost, svobodu a demokracii pečovat a to je podle mě hlavní poselství 17. listopadu,“ dodal předseda vlády Fiala.

Výročí listopadové revoluce si premiér Fiala připomněl také na slavnostním obědě s předlistopadovými disidenty v pražském Mánesu. Večer se s chotí Janou ještě zúčastní spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a dalšími čestnými hosty slavnostního Koncertu pro svobodu a demokracii v pražském Rudolfinu.