11. listopadu 2022

Premiér Petr Fiala uctil památku válečných veteránů, Úřad vlády se zapojil do sbírky na jejich podporu

(www.vlada.cz) U příležitosti Dne válečných veteránů 11. listopadu 2022 uctil premiér Petr Fiala společně se svým slovenským protějškem Eduardem Hegerem památku československých legionářů u jejich památníku na pražském Novém Městě. Úřad vlády ČR se také zapojil do tradičních listopadových sbírkových akcí, které u příležitosti výročí konce první světové války pořádají Vojenský fond solidarity a nezisková společnost Post Bellum.

Premiéři České republiky Petr Fiala a Slovenské republiky Eduard Heger si památku českých a slovenských legionářů připomněli položením věnců u Památníku československých legionářů na náměstí Pod Emauzy. Památník nazvaný Praha svým vítězným synům je původně dílem sochaře Jana Mařatky a připomíná oběti první světové války a československé legionáře, kteří měli významný podíl na vzniku samostatného československého státu.

„Česká republika má své velmi bolestné zkušenosti s totalitními režimy, které zasáhly do životů několika generací, ale my jsme nebyli jen pasivními oběťmi. Tisíce lidí se nacistickému i komunistickému režimu postavily, riskovaly životy, zdraví a majetek za svobodu naší země, za návrat demokracie. Ať už to bylo v památných bitvách druhé světové války, při převádění lidí přes železnou oponu v padesátých letech, v nelidských podmínkách vězení či dlouhodobé persekuci,“ připomněl premiér Petr Fiala.

U příležitosti Dne válečných veteránů se každoročně koná i veřejná sbírka na podporu válečných veteránů a na zachování historické paměti o jejich činech a hrdinství. Zakoupením symbolického vlčího máku mohou zaměstnanci i návštěvníci Úřadu vlády podpořit dvě organizace – neziskovou společnost Post Bellum, která získané finanční prostředky používá na pomoc veteránům a dalším bojovníkům za svobodu prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa a také na to, aby se na jejich příběhy nezapomnělo, a Vojenský fond solidarity, jenž podporuje profesionální vojáky a jejich blízké, kteří se ne vlastní vinou ocitnou v tíživé životní situaci.

„Naší povinností je se o veterány dávných i současných konfliktů postarat, protože oni všichni se zasadili o naši svobodu a demokracii. A to, co dnes mnozí považují za samozřejmé, to máme také díky nim. Díky jejich odhodlání, jejich obětem. Nesmíme dopustit, aby se na ně zapomnělo. Je naší povinností připomínat jejich odkaz a postarat se také o jejich důstojné stáří,“ uvedl premiér Fiala a ocenil roli Ministerstva obrany i neziskových organizací, které se péči o válečné veterány a jejich odkaz věnují.

„Chtěl bych požádat všechny, aby také podpořili veterány třeba symbolicky tím, že si zakoupí květ vlčího máku. Ukážeme tím, že nezapomínáme na uctění těch, kteří se za naši zemi obětovali, že nezapomínáme ani na potřeby těch, kteří nyní žijí mezi námi,“ vyzval premiér Fiala.

Již pátým rokem se do sbírky zapojil i Úřad vlády, zaměstnanci a návštěvníci Strakovy akademie mohou letos přispět do obou sbírkových akcí. „I tento rok je Úřad vlády vedle asi tisícovky dalších místem, kde si lidé mohou vzít červené kvítky vlčího máku a připomenout si je jako symbol úcty k našim hrdinům. Nám se již během prvních dnů podařilo vybrat několik tisíc korun a věříme, že podpora bude pokračovat po celý listopad. Chtěla bych poděkovat Mikuláši Kroupovi a organizaci Post Bellum, která už poosmé sbírku připravuje a letos zaplavila Českou republiku více než sto padesáti tisíci květů vlčích máků a kromě sbírky tato organizace také vypráví příběhy všech těch, kteří bojovali za nás a naši svobodu, ať už ve druhé světové válce, v době totality nebo v aktuálních konfliktech,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Připomněla také sbírku Vojenského fondu solidarity. „I s ním Úřad vlády pravidelně spolupracuje. Vojenský fond solidarity pomohl za dobu své existence více než čtyřem desítkám vojáků a jejich rodinám v těžkých životních situacích a také velmi významně podporuje děti vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních úkolů,“ podotkla Jana Kotalíková.