29. listopadu 2021

Tisková zpráva ke lžím a mýtům o Pavlu Blažkovi

(www.ods.cz) V posledních dnech se veřejný prostor zaplnil nepravdivými informacemi o mé osobě, zejména o mé činnosti před mnoha lety v Brně. Má se tím bezesporu zpochybnit má způsobilost stát se členem vlády Petra Fialy.

Níže systematicky reaguji na nejčastější lži a mýty.

1. Blažek je vyšetřován v tzv. kauze Stoka
    V této trestní věci bude v lednu vynesen rozsudek. Mé jméno během několikaletého trestního řízení vůbec nezaznělo a zaznít ani nemohlo... Tento případ se týká období 2014–2018, kdy jsem v Brně už nepůsobil a ODS byla na Magistrátu města Brna i na radnici Brno-střed v opozici. Hnutí Žít Brno bylo tehdy ve vedení obou radnic a nese tak politickou spoluodpovědnost za veškeré tehdejší dění. Na rozdíl od Dona Pabla, kteroužto přezdívkou mne právě Žít Brno kdysi přejmenovalo.
  2. Blažek je vyšetřován kvůli „kupčení" s byty v městské části Brno-střed
    Nejsem v Radě MČ Brno-střed od roku 2010 (jen rada rozhoduje o přidělování bytů). Nikdy jsem nebyl vyšetřován v souvislosti s jakýmikoli byty v Brně.... A žádný státní orgán to nikdy netvrdil, ani nepotvrdil – to platí i o primátorce města Brna Markétě Vaňkové a jejím náměstkovi Robertu Kerndlovi. A pokud vím, cokoli, co by se mělo dít kolem bytů na MČ Brno-střed před rokem 2010 (před více než 11 lety!), se nikde nevyšetřuje.
  3. Blažek „přihrával“ zakázky své manželce exekutorce
    Exekucemi se, pokud vím, v roce 2002 a později zabývaly odbory úřadu městské části (je to skoro 20 let!), v radě městské části jsem o tom, kdo má vést exekuce, nikdy nijak nehlasoval. A rada to podle mé paměti v těch časech ani neprojednávala – rozhodoval to úřad městské části, jehož součástí ani nadřízeným jsem nikdy nebyl.
  4. Blažek bude ve střetu zájmů, neboť jeho manželka je exekutorka
    Ve střetu zájmů kvůli svému manželství opravdu nejsem. To by pak ministry v ČR mohly dělat jen nezadané a raději bezdětné osoby, ideálně k tomu sirotci... Ministrem jsem již za stejné rodinné situace byl, v žádném střetu zájmů jsem shledán nebyl a i zákony jsou v tomto ohledu stále stejné.
  5. Blažek v Brně za podezřelých okolností privatizoval dům či byty
    Nikdy jsem nebyl účastníkem převodu jakékoli nemovitosti do mého vlastnictví, kdy prodávajícím či převádějícím bylo město Brno, a to ani jako společník právnické osoby.

Závěrem Vás prosím, abyste nadále bezmyšlenkovitě neopisovali texty Jana Urbana, člena mediálního týmu firmy Diag Human. Tato společnost desítky let vede s Českou republikou spor o miliardy korun a Jan Urban (někdy pod hlavičkou Kverulant) cíleně dehonestuje osoby, které jí stály v cestě. Před dvaceti lety jsem byl jako právní zástupce státu jednou z nich.

Pavel Blažek