9. srpna 2021

Vláda ustoupila tlaku koalice SPOLU, poslanci stáhnou návrh na mimořádnou schůzi Sněmovny

(www.ods.cz) Tlak koalice SPOLU na vládu byl úspěšný. Premiér Andrej Babiš dnes oznámil, že vláda pověřila současného ředitele BIS Michala Koudelku vedením BIS do doby jmenování nového ředitele. To by měla učinit příští vláda. Koalice SPOLU předem deklaruje, že po volbách do Poslanecké sněmovny bude i nadále prosazovat jmenování Michala Koudelky do funkce ředitele BIS. Za těchto okolností stáhnou poslanci koalice SPOLU návrh na páteční mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

„Je nepochybně dobrou zprávou pro bezpečnost České republiky, že v čele BIS nadále zůstává Michal Koudelka. Jsem rád, že premiér částečně ustoupil našemu tlaku a v čele zpravodajské služby bude zachována potřebná kontinuita. Nerozumím tomu, proč Michal Koudelka nebyl jmenován plnohodnotně, má podporu demokratické opozice a jeho práci chválí dlouhodobě i vláda. Působí to jako by se premiér něčeho bál. To ale můžeme napravit po říjnových volbách. Věřím, že nám k tomu občané dají potřebný mandát. Protože Michal Koudelka pokračuje ve vedení BIS, není potřeba, aby se kvůli tomu mimořádně scházela Sněmovna,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Vláda dnes alespoň částečně ustoupila tlaku opozice a ředitel Koudelka bude nadále ředitelem BIS v pověření. Je to ostudné a částečné řešení, kdy vláda sice opakovaně oceňuje dobrou práci ředitele i celé BIS, ale nyní kličkuje a nemá ani čest a ani odvahu, aby ředitele jasně jmenovala a zachovala se zodpovědně. Každopádně se díky našemu tlaku podařilo alespoň to základní, že naše BIS bude mít pro další měsíce pověřeného ředitele. I když polovičaté řešení, ale rozhodně lepší než nějaké horší, které vláda mohla udělat,“ konstatuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Premiér aspoň částečně ustoupil tlaku koalice SPOLU. BIS dlouhodobě pracuje v zájmu českých občanů a bezpečnosti celé České republiky. Považuji současné řešení sice za polovičaté, ale stále ještě lepší, než jak se doposud Andrej Babiš vyjadřoval. Doufám, že veškeré mediální hry kolem BIS v podání vlády a Hradu tímto končí. Mohu jasně slíbit, že nejistotu, která okolo budoucnosti BIS panuje, po volbách ukončíme, protože potvrdíme Michala Koudelku jako ředitele této tajné služby,“ uvádí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.