3. června 2021

SPOLU: Ctíme principy parlamentní demokracie, proto chceme hlasovat o nedůvěře vládě

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna bude dnes na mimořádné schůzi hlasovat o nedůvěře vládě. Schůzi svolala koalice SPOLU, ke které se připojila také koalice Pirátů a STAN. Zástupci SPOLU již dříve oznámili, že vláda Andreje Babiše jejich důvěru nemá.

„Dnes budeme hlasovat o principech parlamentní demokracie. Protože každá demokratická vláda musí vycházet z většiny. Ve fungující demokracii by o důvěru požádal sám premiér poté, co jeden z koaličních partnerů deklaroval, že vláda jeho podporu už nemá. Bohužel, Andrej Babiš nemá odvahu, aby k tomuto kroku přikročil sám. Proto dnešní hlasování o nedůvěře musela vyvolat demokratická opozice. Pokud se opozice domnívá, že vláda vládne špatně, je to její povinnost. Nesmí taktizovat, musí konat. Je to naše povinnost vůči voličům i zemi,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Premiér se sice chlubí tím, jak v domovech důchodců hraje ping-pong, ve skutečnosti však české seniory nechal hrát ruskou ruletu. Byla to vláda Andreje Babiše, která na ochranu zdraví českých seniorů rezignovala. Místo toho jim nabídla jenom předvolební úplatky z peněz, které jednoho dne budou splácet jejich vnoučata. Senioři se nesmí obávat o své zdraví, zaslouží si důstojnost i péči. I proto uděláme maximum pro to, aby tato vláda skončila,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Když mluvím například se svými rodiči, nedokážu jim vysvětlit způsob vládnutí této vlády. Nedokážu jim vysvětlit, proč vláda, která mohla nakoupit maximální počty vakcín, to neudělala. Neumím vysvětlit, proč vláda nakupovala jedny z nejdražších ochranných zdravotních pomůcek v Evropě. Vláda má za sebou skandály týkajíce se předražených nákupů a zároveň nebyla schopna při těchto objednávkách podporovat české firmy, které svou pomoc nabízely. Neumím rodičům vysvětlit způsob vedení boje s pandemií a návrat dětí do škol. Rodiny se dnes snaží šetřit, aby zvládly všechny svoje výdaje, a my tu máme vládu, která vrší rekordní schodek státního rozpočtu v roce 2021. Když se podíváte na plán rozpočtu pro rok 2022, tak prakticky všechny rezorty kupí nárůst výdajů, které už není možné odůvodnit bojem s pandemií. Je to jen další zadlužování naší země, našich dětí a našich vnoučat. Tyto věci nelze dál obhajovat. Všichni poslanci, kteří nebudou schopni říct vládě ne, nesou zodpovědnost za to, co tato vláda udělala, dělá a dělat bude,“ uvádí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.