10. května 2021

AntiCovid tým: O osmi miliardách pro nemocnice nesmí rozhodovat závod v klikání, požadujeme mimořádnou schůzi Sněmovny

(www.ods.cz) Řada nemocnic, které byly během epidemie nejvytíženější, nedosáhla na peníze z evropských fondů kvůli chybě ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo spustilo rozdělování peněz jen na základě rychlosti podání žádosti, o přidělení tak rozhodovaly vteřiny při kliknutí myší, což je naprosto nepřípustné. AntiCovid tým požaduje nápravu této ostudné chyby, zároveň bude iniciovat svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která by tento problém řešila.

Evropské dotace v rámci programu REACT směřují do zdravotnictví. Cílem těchto dotací je podpořit ty nejkvalitnější projekty, které povedou k rozvoji a zkvalitnění zdravotní péče. Zadávací dokumentaci a pravidla pro výběr projektů připravuje Ministerstvo zdravotnictví již téměř rok. Celkem by měly být vybrány špičkové projekty za 8 miliard korun.

Poté, co nemocnice projekty připravily s tím, že se účastní rovné soutěže postavené na hodnocení kvality projektů a jejich prospěšnosti pro české zdravotnictví, se ukázalo, že Ministerstvo zdravotnictví nemá vůbec promyšlená a připravená pravidla pro výběr projektů. Nakonec Ministerstvo pro místní rozvoj, které soutěž vypisuje, přistoupilo k absurdně nehorázné metodě výběru projektů. Rozhodovala rychlost podání. Nezvítězily tedy projekty, ale kvalita herní myši, rychlost kliknutí a případně speciálně najatá firma, která dokázala zajistit rychlé zadání. O tom, který projekt uspěje, nebo neuspěje, rozhodovaly vteřiny. Kvalita projektu a jeho zpracování nebyly podstatné.

Takto hodnocená soutěž nemá v historii dotací EU obdoby. Některé kraje tak neuspěly ani s jedním projektem, naopak třeba Vinohradská nemocnice, kde je ředitelem současný ministr zdravotnictví, uspěla se všemi projekty.

Jsme přesvědčeni, že tuto ostudu musí řešit Poslanecká sněmovna. Proto budeme trvat na svolání mimořádné schůze v co nejkratším termínu. Tato nehoráznost musí být okamžitě napravena.