19. dubna 2021

ODS: Česká vláda hraje hru na řešení krize, přitom nepožádala o koordinovaný postup další země

(www.ods.cz) Podle posledních zpráv česká vláda nepožádala evropské partnery o koordinovaný postup při vypovězení ruských diplomatů. Uvedl to šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

„Děkuji všem představitelům zahraničních států, kteří v posledních hodinách podpořili ČR. Je neuvěřitelné, že česká vláda NEPOŽÁDALA země EU o koordinovanou reakci na informace o ruském vměšování na našem území. Je to selhání. Tato situace vyžaduje rychlou diplomatickou akci – informování a zapojení spojenců je naprosto zásadní,“ uvedl Petr Fiala, předseda ODS.

„Podle zpráv to vypadá, že nejenom Rusko, ale i česká vláda hraje s českými občany zpravodajskou hru. Od soboty se Jan Hamáček a Andrej Babiš dojímají, jak budou situaci nekompromisně řešit, přitom nevznesli základní požadavek, aby naši unijní partneři postupovali společně s námi, jak tomu bylo třeba po otravě Skripala. Je to důsledek slabé zahraniční politiky posledních let a nepochopitelného kroku vyhození ministra Petříčka Janem Hamáčkem. Je otázkou, zda šlo jen o vnitrostranickou hru, nebo promyšlený tah. Jedná se o další z mnoha otázek, na které budeme chtít znát od této vlády bez důvěry odpověď,“ uvedl Petr Beitl, místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.