22. března 2021

Vláda v přípravě na covid selhala, potvrzuje zpráva NKÚ. Celou věcí se musí zabývat Sněmovna

(www.ods.cz) Podle prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury NKÚ potvrdil to, co občanští demokraté říkají dlouhodobě – vláda při přípravě na pandemii covidu selhala a nákupy v loňském roce provázel chaos. Podle Stanjury se ukázalo, že požadavky na zřízení vyšetřovací komise byly oprávněné. Lidé mají podle něj šanci vystavit vládním stranám konečný účet u voleb.

„Koalice hnutí ANO a ČSSD nebyla schopná za sedm let vlády aktualizovat pandemický plán, nebo revidovat zásoby ve skladech státních hmotných rezerv. Budíčkem pro ministerstvo zdravotnictví nebyla ani snaha ODS projednat připravenost země na pandemii koronaviru loni v lednu. Výsledkem je naprosté selhání, kterým by se měla co nejdříve zabývat Poslanecká sněmovna. Vláda se tím nemůže promlčet,“ říká první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„To, že ministerstvo zdravotnictví nakupovalo třeba respirátory FFP2 až za 770 korun a nakonec testům nevyhověla téměř polovina ochranných pomůcek, je naprosto skandální. Kromě nepřipravenosti vlády v tom hrálo roli hlavně to, že mezi sebou resorty vnitra a zdravotnictví nekomunikovaly. Tady nejde jen o peníze daňových poplatníků, ale především o zdraví lidí v první linii,“ dodává Stanjura a uzavírá: „Opět se ukazuje, že naše požadavky na zřízení sněmovní vyšetřovací komise byly naprosto oprávněné a loňské tiskovky s krabicemi o česko-čínském přátelství byly pěkně drahé divadlo.“

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS