8. března 2021

SPOLU: Tento týden rozdáme potřebným téměř třicet tisíc českých respirátorů

(www.ods.cz) Koalice SPOLU se rozhodla, že místo investice do březnové kampaně nakoupí téměř 30 000 kvalitních respirátorů FFP2 české výroby. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se tak rozhodly proto, že v ČR platí plošná povinnost nosit respirátory, které mohou být pro sociálně slabé nezanedbatelnou finanční zátěží. Představitelé koaličních stran budou respirátory rozdávat v regionech tento týden. Do vytipování potřebných lidí a organizací se během víkendu na sociálních sítích zapojila i veřejnost.

„Vláda zavedla povinnost nosit respirátory. Ne všechny dostupné FFP2 respirátory na trhu jsou ale kvalitní a třeba pro matky samoživitelky nebo pro seniory jsou i obtížně cenově dostupné. Proto jsme se rozhodli místo březnové kampaně investovat do nákupu kvalitních českých respirátorů, které tento týden rozdáme do center sociálních služeb a konkrétním lidem, kterým opravdu pomohou,“ říká předseda ODS Petr Fiala, který dnes bude předávat respirátory brněnskému Centru sociálních služeb.

„Nejen slova, ale hlavně činy dávají naší politice lidský rozměr. Žijeme v těžké době, kdy je zapotřebí víc než kdy jindy se zaměřit na to, co je důležité. A pro nás to byla a je pomoc lidem v nouzi. Vezmeme tedy prostředky, které původně měly jít na březnovou volební kampaň a vložíme je do kvalitních českých respirátorů, které pak rozdáme těm nejpotřebnějším. Pomůžeme tím hned dvakrát – českým firmám i našim občanům, pro které je často důležité už jen to, že jsme na ně nezapomněli a nejsou na současnou situaci sami,“ připomíná předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Současná krize nejvýrazněji dopadá na ty sociálně nejslabší. Vyspělost státu se pozná také podle toho, jak se dokáže postarat o ty nejzranitelnější. Respirátory FFP2 nejsou zadarmo, ochrana, kterou poskytují proti šíření zákeřného onemocnění, je však nevyčíslitelná. I proto jsme se rozhodli nenechat na holičkách lidi, pro které může představovat každodenní nákup respirátorů citelnou položku rodinného rozpočtu. Je nejvyšší čas na účinnou pomoc, na činy místo slov,“ dodává Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.