9. února 2021

ODS: Zrušení superhrubé mzdy byl dobrý krok, potvrzují to data

(www.ods.cz) Podle výzkumu agentury IPSOS považuje zrušení superhrubé mzdy za dobrý krok více než 65 % populace nad 18 let. Zrušení superhrubé mzdy se povedlo ODS prosadit v prosinci loňského roku a v jeho důsledku si letos všichni zaměstnanci přijdou o 7 % čistého navíc.

„Data ukazují, že v nejistotě spojené s covidovou krizí je snížení zdanění práce rozumným a odpovědným krokem. Lidé, kterým se zvýší příjmy, budou mít menší obavy z budoucnosti a sami nejlépe vědí, na co svoje peníze použijí. Snížení daní navíc vytvoří tlak na to, aby přestal donekonečna narůstat státní aparát. Stát musí zeštíhlit, a to je dobře,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Ipsos ve včerejší tiskové zprávě uvádí, že ekonomických dopadů pandemie koronaviru se obává 49 % procent populace. Se zrušením superhrubé mzdy podle výzkumu souhlasí 31 % dotázaných, dalších 35 % pak se snížením daní souhlasí, ale zdůrazňuje, že by měl nyní stát snižovat výdaje. I s tím občanští demokraté počítají.

„Se snížením daní ale musí jít ruku v ruce snižování výdajů státu, proto jsme přišli s návrhy jak ušetřit 80 miliard už v letošním rozpočtu, vládní koalice je ale odmítla. Věřím, že rozpočet na příští rok už budeme mít v rukou my a podaří se nám konečně zbytečné položky seškrtat. Rozpočtová odpovědnost je jedním z pilířů ODS a rozhodně ho nyní nebudeme opouštět,“ dodává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.