10. listopadu 2020

ODS: Návrh rozpočtu na příští rok je cár papíru, který nemůžeme podpořit

(www.ods.cz) Občanští demokraté nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2021, který je podle nich cárem papíru, který nemá nic společného s realitou. Nejsilnější opoziční strana ho dle předsedy Petra Fialy nepodpoří, ODS ale naopak podpoří senátní změny v zákonu o kompenzačním bonusu.

„Předložený návrh základních parametrů rozpočtu je pouhým cárem papíru, který nemá nic společného s realitou. O jeho ‚kvalitě ‘ vypovídá například to, že nepočítá s dopady daňového balíčku, nesnižuje státní výdaje, ani nevede k oživení ekonomiky. Vláda si neví rady, a to bohužel ukazuje i tento rozpočet,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

„Návrh státního rozpočtu na příští rok je na vodě, protože na straně příjmů nepočítá s plánovanými daňovými změnami. Kvůli ministryni Aleně Schillerové, která odmítá dělat pravidelné makroekonomické prognózy, je i v mlze. To je hororová scéna, nikoliv odpovědná rozpočtová politika. Korunu tomu dává premiér Babiš navrženým rozvolněním rozpočtových pravidel, což je cesta do rozpočtové anarchie. O vládním návrhu rozpočtu na příští rok se nedá vážně debatovat, protože neobsahuje žádná reálná čísla,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Občanští demokraté naopak podpoří tzv. senátní vratky. „V rámci kompenzačního bonusu chceme umožnit souběžné čerpání programu Covid nájemné a právě kompenzačního bonusu, což pravidla dosud neumožňovala, což bylo velice problematické. Spolu s tím jsme také opět navrhli kompenzace krajům ve výši 300 korun na obyvatele. Premiér sice slíbil krajům peníze na investice do infrastruktury, ty ale dosud nedorazily a kraje navíc mají potřebu financovat i jiné oblasti – např. školství nebo sociální služby,“ vysvětluje předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.