9. října 2020

ODS: Vláda musí urychleně přijít s programy na podporu postižených proticovidovými opatřeními. Navrhujeme pět COVID programů

(www.ods.cz) Předseda občanských demokratů Petr Fiala již včera vyzval všechny občany k sebezapření a dodržování opatření, která zavádí vláda. Podle občanských demokratů by ale měli ministři urychleně připravit podpůrné programy pro restaurace, kulturu a sport. Nejsilnější opoziční strana také apeluje na vládu, aby schválila úlevy, které ODS navrhla již v létě v rámci záchranného balíčku pro ekonomiku.

„Včera jsem požádal občany, aby v souvislosti s pandemií koronaviru respektovali opatření vlády. Jsem si ale vědom, že pro spoustu z nich tato opatření znamenají ohrožení jejich podnikání a životního standardu jejich rodin a blízkých. I proto budeme po vládě chtít jasné záruky, že všechny škody, které občanům v souvislosti se zavedenými vládními opatřeními vzniknou, bude vláda kompenzovat. Není možné, aby občané platili za chyby, které způsobila vláda svou neschopností. Naše návrhy na pomoc živnostníkům, malým firmám i zaměstnancům leží už dlouho ve Sněmovně. Je potřeba, aby vláda začala ihned jednat, jedině tak máme šanci zvládnout následky krize.

Chceme ve Sněmovně prosadit tyto naše návrhy:

  • Sněmovní tisk 941 – snížení sociálního pojištění odváděného zaměstnavatelem o 2 procentní body.
  • Sněmovní tisk 942 – zvýšení slevy na poplatníka daně z příjmu, čímž každému z nás zůstane v peněžence 5 160 Kč navíc
  • Sněmovní tisk 947 – prominutí sociálních odvodů z mezd zaměstnance firmám do 50 zaměstnanců až do konce roku (tzv. Antivirus C)
  • Sněmovní tisk 948 – prominutí sociálních odvodů do konce roku pro OSVČ
  • Sněmovní tisk 957 – prominutí silniční daně za rok 2020
  • Sněmovní tisk 958 – osvobození od daně z příjmu ze samostatné činnosti za rok 2020

Vláda by měla urychleně připravit následující podpůrné programy:

  • COVID Restaurace
  • COVID Kultura
  • COVID Sport
  • COVID Služby (posilovny, bazény…)
  • COVID Cestovní ruch

Občany bych touto cestou znovu vyzval k tomu, aby se chovali odpovědně. Pandemie se dotýká nás všech. Je i na každém z nás, jak ji zvládneme. Na vyřizování účtů s neschopností vlády bude dost času, až tuto krizi zvládneme,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Už v létě jsme v rámci záchranného kruhu připravili zákony, které prokazatelně pomůžou všem. Malým firmám a živnostníkům navrhujeme prodloužit odpuštění sociálních odvodů do konce roku, chceme také firmám snížit sociální odvody o dva procentní body. Kromě toho navrhujeme zvýšení slevy na poplatníka na 30 000 Kč, zrušení silniční daně a osvobození OSVČ od daně z příjmu za rok 2020. Tato opatření mohou začít platit v podstatě ihned. Příslušné návrhy zákonů leží v Poslanecké sněmovně. Dotčené oblasti ale potřebují komplexnější pomoc. Mnohé segmenty ekonomiky, zejména v oblasti služeb, první vlnu krize přežily jen díky vlastním úsporám. Tato podzimní vlna pro ně může být naprosto fatální. Proto by vláda měla urychleně připravit programy COVID Restaurace, COVID Kultura, COVID Sport, COVID Služby (posilovny, bazény…) a COVID cestovní ruch, které poskytnou co nejkomplexnější pomoc všem dotčeným subjektům v závislosti na tom, jak výrazný dopad na tyto segmenty vládní opatření mají,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.