20. dubna 2020

Harmonogram bez logiky

(Právo) Vláda konečně zveřejnila informace, jak bude probíhat uvolňování restriktivních opatření. Dlouho jsme k tomu vládu vyzývali. Lidé mají právo vědět, s čím mohou počítat.

Čekali jsme plán jasných a zdůvodněných kroků. Bohužel jsme se nedočkali. Není to plán, je to jen hrubý harmonogram. U veřejnosti vyvolává více otázek než odpovědí. Schéma „uvolňování“ postrádá jakákoli kritéria. A tedy i logiku.

Proč se farmářské trhy otevřou o deset dní později než hobbymarkety? Proč nejprve provozovny do 200 metrů a ty, co mají 250 m2, až o dva týdny později? A tak by se dalo pokračovat. Vypadá to, že vláda buďto losovala, nebo rozhodovala podle toho, kdo zavolal A. Babišovi nebo K. Havlíčkovi.

Chybí také podrobnosti hygienických pravidel. Prý se to ještě upřesní. Ale co má teď dělat provozovatel hospody? Má se připravovat na otevření, nebo podmínky budou pro něj tak drahé a náročné, že otevřít nebude moct? A přitom už nebude mít nárok na odškodnění nebo kompenzaci.

Ekonomická pomoc je nedostatečná, pomalá a byrokratická. Nevadilo by mi, že vláda nebyla schopna s ničím sama přijít. Téměř všechna ekonomická opatření jsme nejprve vymysleli, vláda je opsala. Bohužel špatně. Místo účinné pomoci tu máme programy, kde až 70 procent uchazečů není schopno překonat byrokratické překážky.

Navrhovali jsme pro OSVČ 600 korun na den po celou dobu trvání restriktivních opatření. Vláda to odmítla, schválila jen 500 korun a pouze do konce dubna. A co budou dělat živnostníci, kteří smějí otevřít až v červnu? Chybu vlády opravujeme v Senátu, premiér, který už zase otáčí, má možnost naše řešení podpořit.

Kdyby vláda alespoň trochu naslouchala opozici, mohlo to být vyřešeno a lidé by měli jistotu. Přijatá opatření nestačí. Celé části trhu jsou „vypnuté“. V zájmu společnosti je udržet služby, pracovní místa a zdravé firmy. Je potřeba lidem nechat co nejvíce peněz a pomoci jim. Je to levnější než potom řešit zbytečně zkrachovalé živnosti a nezaměstnané. Proto ODS přišla se svým druhým ekonomickým balíčkem. Navrhujeme např. odklad plateb DPH nebo snížení soc. odvodů zaměstnavatele, abychom snížili riziko platební neschopnosti a udrželi pracovní místa. Budeme dále nabízet řešení a tlačit na vládu. Veřejnost si zaslouží kompetentní, rychlé a rozumné jednání.

Nyní bojujeme o zdraví a životy. Další výzva nás čeká. Zápas s pandemií bude drahý a účet budeme muset zaplatit. Nedělám si iluze, že by to dokázala současná vláda. Neuměla dobře hospodařit ani v době rekordního ekonomického růstu, deficitní rozpočty a rozpuštění rezerv jsou toho smutnými příklady. Nesmíme se znovu vydat na cestu státních zásahů, omezování svobod, rostoucí byrokracie, zvyšujících se výdajů a daní. Recepty Babišovy vlády by nás po koronavirové krizi dovedly do pekla.

Tuto krizi máme povinnost využít jako příležitost. Musíme rychle přejít na efektivní stát, kde peníze nebudou ujídat byrokratické procesy, přebujelé úřady a nesmyslné povinnosti. Odmítněme obžerství vlády i dietu pro občany.

Dnes se ukazuje, co všechno je možno vyřizovat on-line, musíme se výrazně posunout v digitalizaci a modernizaci státu. Potřebujeme investovat do budoucnosti, inovací a infrastruktury. Snižovat daňovou zátěž a zbytečné překážky.

Vytvořit podmínky pro kreativní lidi a pro podnikání. Chceme být připraveni na příležitosti, které nám "nový svět" po krizi nabídne.
Účet za tuto krizi zaplatíme z výnosů budoucího růstu, který dobrá a odpovědná politika přinese. To je změna, kterou ODS nabízí a za kterou budeme v zájmu naší země bojovat.

Petr Fiala

předseda ODS