20. dubna 2020

Vládní postup byl chybný. Takto bychom s koronavirem bojovali my

(FORUM 24) Často dostávám v rozhovorech otázky, co bychom jako ODS udělali při řešení koronavirové krize jinak než Babišova vláda. A jak bych postupoval, kdybych byl premiérem. Odpověď není těžká. Máme navíc jednu výhodu. Kritika vlády byla doprovázena našimi konkrétními kroky a návrhy. Naše jednání lze tedy srovnat s postupem vlády. Vše se dá doložit z veřejných zdrojů. I z opozice – a bez podpory tisíců státních úředníků a celého státního aparátu – jsme postupovali kompetentněji a odpovědněji než vláda, nabízeli jsme jasné kroky a rozumné plány. Zde jsou nejdůležitější rozdíly:

Byli jsme lépe připraveni!

ODS: Už na konci ledna 2020 jsme o koronavirové situaci a připravenosti ČR včetně ochranných pomůcek mluvili v Poslanecké sněmovně. Chtěli jsme připravit naši zemi na horší scénáře. Zcela jistě bychom jako vláda hned svolali Ústřední epidemiologickou komisi, která se nepochopitelně sešla až 27. 2. Začali bychom ihned jednat.

Vláda: Problém zlehčovala, nepřipouštěla si ho, nechtěla o něm mluvit, ve Sněmovně odmítla jakoukoli debatu.

Starali jsme se včas o ochranné prostředky!

ODS: Chtěli jsme včas zjišťovat stav ochranných pomůcek a zajistit jejich dostatek pro lékaře a zdravotníky. Začátkem února byl ještě čas, my jsme k tomu vládu vyzývali už 28. ledna! Ve vládě bychom tedy nepromarnili celý měsíc. A také bychom se rychle obrátili na české firmy a zadali výrobu ochranných pomůcek. Nakonec i z opozice jsme na konci března spustili portál Vyrábějme v Česku a propojovali poptávku po ochranných prostředcích s českými výrobci.

Vláda: Tvrdila, že nic není potřeba, váhala, pak lhala, a poté, už pozdě, sehnala drahé a často nekvalitní pomůcky z Číny.

Říkali jsme lidem pravdu!

ODS: Díky našim primátorům, starostům, krajským zastupitelům a lékařům jsme věděli, jaká je skutečná situace, a tyto informace jsme poctivě zveřejňovali. Říkali jsme lidem pravdu, nakolik jsme měli jako opozice informace. Ve vládě bychom tedy jasně řekli, kolik opravdu je ochranných pomůcek, pro koho jsou, kde chybí. Lidé dokázali ušít roušky, poradili bychom si. Naši lidé sháněli ochranné prostředky, kde se dalo. Otevřenost je základní podmínkou zvládnutí takové situace.

Vláda: Lhala, opakovaně říkala, že je všeho dost, premiér ještě 14. března sliboval, že osobně doveze respirátor každému, komu chybí, nic z toho nebyla pravda. Vláda pak o týden později znovu lhala v případě prostředků pro domovy seniorů a sociální služby.

Zavedli bychom skutečné krizové řízení!

ODS: Nejpozději 2. března (zasedání Bezpečnostní rady státu) bychom aktivovali Ústřední krizový štáb v čele s ministrem vnitra a postupovali standardně v rámci krizového řízení. A podle Pandemického plánu ČR. Skoro o měsíc dříve než Babišova vláda bychom byli schopni věci řídit! Jako premiér bych nikdy nepřipustil chaotické změny a rozbíjení krizových postupů. Každý, kdo někdy řídil jakoukoli veřejnou instituci, ví, že postupy krizového řízení jsou připraveny a napsány proto, že v krizi už není čas nic vymýšlet. Premiér Babiš postupoval přesně opačně, tedy zcela neodpovědně.

Vláda: 2. března chtěl Jan Hamáček vyhlásit nouzový stav, Andrej Babiš to prohlásil za zbytečné, členové vlády se stále hádali veřejně. Nouzový stav byl vyhlášen 12. 3., ale teprve 15. 3. byl aktivován Ústřední krizový štáb (!), ale navíc s jiným statutem – v čele byl náměstek ministra zdravotnictví Prymula. Až 30. 3. byl postaven do čela Ústředního krizového štábu ministr vnitra tak, jak to mělo být od začátku. Vláda nejprve rozhodovala podle zákona o krizovém řízení, pak najednou 23. 3. začala postupovat podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Tuto změnu nikdy přesvědčivě nevysvětlila. Zmatek nad zmatek.

Vydávali bychom jasná a promyšlená rozhodnutí!

ODS: Již 17. března jsme představili Čtyřlístek pro zvládnutí krize. Postupovali jsme podle jasného plánu. Jako vláda bychom místo nekonečných tiskových konferencí, kde se předváděl premiér a jednotliví ministři, věnovali čas skutečnému řízení země. Vydávali bychom jasná a srozumitelná a odborně podložená rozhodnutí, jak jsme to ukázali ve svých vyjádřeních.

Vláda: Všichni si pamatují zmatená a protiřečící si vystupování členů jedné vlády. Rozporné výroky ale byly doprovázeny i zmatenými rozhodnutími. Kupříkladu 18. března vláda rozhodla, že jen senioři mohou nakupovat v čase od 10 do 12 hodin, o den později, 19. 3., to změnila na dobu od 7 do 9 a 23. 3. na dobu od 8 do 10 hodin. Ve výsledku nikdo moc nevěděl, jak to je, přičemž nejohroženější skupinou jsou právě senioři. Podobně např. málokdo věděl, zda může jet na chatu, nebo ne, ministři a premiér říkali každý něco jiného. Rozhodnutí, proč nesmí čeští občané vycestovat z ČR, nemělo žádný epidemiologický důvod a dosud nebylo vysvětleno. Atd.

Nabídli jsme rychlou a účinnou ekonomickou pomoc!

ODS: Již 11. března jsme zveřejnili náš 1. ekonomický balíček, který obsahoval mimo jiné delší ošetřovné (vláda převzala 13. 3.), odložení EET (vláda 15. 3.) a odklad platby daně z příjmu (vláda 12. 3.). Ten jsme 17. března rozšířili např. o zavedení „kurzarbeitu“ (vláda až 19. 3.), odpuštění odvodu OSVČ (vláda až 23. 3.), jednorázovou dávku OSVČ (vláda 26. 3.) a zmrazení půjček a hypoték (vláda 26. 3.). Prakticky všechna vládní opatření jsme nejprve vymysleli a zveřejnili my, vláda je jen špatně opsala, skoro s ničím sami nepřišli.

14. dubna jsme zveřejnili náš 2. ekonomický balíček. Víme přesně, co ekonomika potřebuje, mluvíme s lidmi, s podnikateli, máme ekonomické experty v ODS i kolem ní a umíme nabídnout řešení.

Vláda: Vláda nebyla schopna včas něco vymyslet a připravit, její členové „vystřelovali“ názory, nakonec vzali postupně naše návrhy a v nedokonalé podobě si je „osvojili“. Např. ošetřovné jsme ale chtěli 80 %, vláda to v Poslanecké sněmovně odmítla a zamítla, teď sami přišli na to, že je to potřeba. Pro OSVČ jsme chtěli 600 Kč na den do konce opatření, vláda nejprve nic, pak 15 tisíc celkem, nakonec 500 Kč na den a jen do konce dubna. Nyní hledají řešení, jak to prodloužit, kdyby nás aspoň poslechli, mohlo to už být. Vláda přišla s úvěrovým programem COVID, nejprve dali málo peněz, pak zapomněli na pražské podnikatele a ještě to udělali složité. U kurzarbeitu neuspělo kvůli složité byrokracii až 70 % žádostí. A tak by se dalo pokračovat. Vláda prokázala svoji nekompetenci, ale i to, že nemá řešení, umí jen rozdávat v dobrých časech, ale ne přijít s koncepční ekonomickou politikou.

Máme skutečný plán obnovy!

ODS: Vyzývali jsme vládu dva týdny marně, ať přijde s nějakým jasným plánem. Dodnes chybí. 14. dubna jsme tedy vyhlásili Manuál pro obnovu Česka, soubor podmínek a opatření, které je potřeba udělat, abychom se vrátili k normálnímu životu všude tam, kde to půjde. Ve vládě bychom představili jasný plán opatření, s daty, parametry a podmínkami, aby se na to lidé a firmy mohli připravit.

Vláda: 14. dubna nakonec zveřejnila jakýsi hrubý harmonogram otevírání obchodů a služeb. Chybí kritéria, obecná i konkrétní, takže nikdo nechápe, proč se hobbymarkety otevřou deset dní před farmářskými trhy, proč prodejna do 200 metrů čtverečních otevře o dva týdny dříve než prodejna s plochou 210 metrů čtverečních, atd. Otevírání škol je samostatná kapitola. A aby to byl skutečný plán, tak tam chybí podmínky, za kterých budou moci podnikatelé provozovat svou činnost, školy učit apod. Vláda opět chaoticky a bez koncepce snad nějak losovala, ale rozhodně nepřišla s ničím rozumným.

Udělali bychom chyby?

Ano, nepochybně bychom také udělali chyby. Situace byla a je složitá. Ale byli bychom připraveni o měsíc dříve, nezmatkovali bychom kvůli PR a propagandě, zajišťovali včas ochranné prostředky a mluvili pravdu, aktivovali od první chvíle všechny prvky krizového řízení, poskytli OSVČ, firmám a zaměstnancům rychlou, jednoduchou a plošnou pomoc a přinesli dobrá ekonomická řešení krize. Nabídli bychom plán obnovy a vrátili lidem co nejrychleji svobody a práva. Postupovali bychom otevřeně, kompetentně, klidně a srozumitelně. To jsme ostatně ukázali i z opozice zcela jasně.

Mám obavy, že to, co vidíme od vlády při řešení krize, se bude opakovat i při ekonomické obnově naší země. Premiér začal tam, kde skončil před krizí. Oprášil svůj marketingový investiční seznam za 8 tisíc miliard a předstírá, že to bude program obnovy. Jen připomínám, že seznamem ve výši 5,5 ročních rozpočtů naší země tu mává předseda vlády s nejhorším podílem investic ve státním rozpočtu! Období překonání krize a obnovy země není prostorem pro politiku pokusů a omylů. Není to doba, kdy nové chyby překryjí ty staré. Tato krize před nás staví povinnost a přináší příležitost: spravit to, co nefunguje, a zefektivnit a zeštíhlet stát. My na to plán máme a postupně ho budeme představovat. Náš hlavní politický cíl se nemění: vyměnit vládu, dosáhnout změny a začít kompetentně spravovat naši zemi.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS