18. ledna 2020

Babiš je porazitelný, a my to dokážeme

(FORUM 24) Petr Fiala obhajuje křeslo předsedy Občanské demokratické strany. V rozhovoru pro Revue FORUM jasně říká, že největším úkolem pro jeho stranu je vrátit lidem naději a ukázat, že hnutí ANO lze porazit ve volbách. Hovořili jsme také o aktuální pozici České republiky nebo o tom, co je to vlastně Národní investiční plán.

Pane předsedo, Česká republika má opět trestně stíhaného premiéra, dorazila také konečná verze auditu Evropské komise o jeho střetu zájmů. V jaké pozici Česko aktuálně je?

Toto jsou závažné a nepřijatelné skutečnosti. Audit Evropské komise ukazuje, že docházelo k neoprávněnému čerpání ve prospěch premiérových firem. Už jen to, že dochází k čerpání dotací pro firmy předsedy vlády, je špatně. Jak se navíc zjistilo, tyto firmy na to neměly právo, Andrej Babiš nevyřešil svůj střet zájmů a je nadále tím, kdo má konečný prospěch z koncernu Agrofert. V auditních zprávách je velmi jasně řečeno, že udělování peněz pro holding Agrofert nebylo v souladu ani se zákonem České republiky, ani s finančními nařízeními EU. To jsou věci, které jsou nesmírně vážné a hrozí tady, že peníze, které čerpal holding Agrofert, nakonec zaplatí čeští občané.

Máme tu premiéra, který je ve střetu zájmů. Kdyby tomu náhodou někdo nerozuměl, znamená to, že někdo, kdo čerpá veřejné peníze, rozhoduje o tom, jak budou rozdělovány, a vyjednává v Bruselu podmínky pro jejich získání. Každý asi chápe, že to je nesprávné a nepřijatelné. Ještě navíc hrozí, že kvůli nenasytnosti Andreje Babiše budou na jeho podnikání a zisk doplácet čeští daňoví poplatníci. To je problém.

Je navíc úplně jasné, že osobní a podnikatelské zájmy Andreje Babiše se nekryjí se zájmy České republiky. Jak může premiér vyjednávat ve prospěch země, když jeho hlavním zájmem není zájem České republiky, ale jeho osobní prospěch?

Dovedete si představit tu situaci, že by se Česká republika mohla kvůli dotacím pro Agrofert soudit?

My k této situaci nepřihlížíme a jasně požadujeme, aby to vyrovnávání se se závěry auditu, které dělají české úřady a ministerstva, probíhalo pod kontrolou parlamentu. Právě proto, aby nemohlo dojít k tomu, že český stát začne prostřednictvím Babišových ministerstev hájit, i při tom vyjednávání o výsledcích auditu, jeho zájmy a zájmy Agrofertu. Nechceme, aby se stalo, že při vyjednávání o pokutách a platbách budou úředníci jednat jako zaměstnanci holdingu předsedy vlády, protože právě to se dá předpokládat. Proto chceme parlamentní komisi, která by na to dohlížela a zabránila nestandardnímu chování ministerstev. Jestli někdo žije v iluzi o tom, že Andrej Babiš bude jednat rozumně, tak to je samozřejmě nesmysl. On každým dnem dokazuje, že je pro něj jeho zájem na prvním místě. To jsou jeho priority. A jedná velmi vychytrale.

Do Česka dorazí mise europoslanců, o střetu zájmů se bude v Evropském parlamentu jednat přímo o Andreji Babišovi. A zároveň se bude vyjednávat o Víceletém finančním rámci pro roky 2021–2027. Je možné, abychom vyjednali něco dobrého pro Českou republiku, když ten, kdo vyjednává, řeší takový problém?

Není to možné. Ten, kdo vyjednává, má zájem vyjednat výhodné podmínky pro sebe a co možná nejvíce zmírnit dopady, které má rozhodnutí auditorů na jeho firmy, a nikoli vyjednat něco pro Českou republiku. Druhá věc je určitá ztráta důvěryhodnosti a reputace premiéra. Vůbec mě to netěší, nechceme, aby byla pozice České republiky oslabená. A tak navrhujeme, aby Andrej Babiš do vyřešení svých kauz rezignoval. Není to tak, že chceme měnit poměry v této zemi bez voleb. Jasně říkám, že ODS chce do vlády pouze na základě parlamentních voleb. Ať si tam hnutí ANO dá někoho jiného, my tomu nebudeme klást žádné překážky. Není ale možné, právě kvůli zájmům České republiky, aby Andrej Babiš s touto zátěží byl v pozici premiéra. Klíč k tomu ale nemá opozice, nýbrž ti, kdo drží Andreje Babiše u moci. Tak si je pojmenujme: jsou to komunisté a sociální demokraté.

Vy sám jste to zmínil – často se objevují hlasy, že se někdo chce zbavit vítěze voleb, je z toho ostatně obviňován i spolek Milion chvilek pro demokracii. Co byste na tato tvrzení odpověděl?

Demonstrace jsou samozřejmě důležité, protože ukazují vůli občanů nesmířit se s ohrožením právního státu. Stačí se podívat na to, jak vznikaly a ve které chvíli se jich účastnily statisíce lidí. Podle toho je zjevné, že sledují stejný cíl jako Občanská demokratická strana dlouhodobě: kritizovaly náhlou výměnu ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy policie navrhla, aby byl Andrej Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo. A kritizovaly dalekosáhlý střet zájmů, který není řešitelný ničím jiným než tím, že Babiš opustí funkci premiéra. Myslím si, že se jasně ukázalo, že tady není jen nějaká „politická opozice“, které se nelíbí současný premiér, ale že to je širší občanská nespokojenost. Jsou to lidé, kteří jsou voliči různých politických stran, kteří vyjadřují nějaký názor, a proto jdou na to náměstí. Potud je všechno v pořádku. Ve chvíli, kdy by se organizátoři demonstrací začali přiklánět k jedné politické straně nebo začali vytvářet vlastní politickou sílu, řekl bych, že by to ztratilo náboj.

Neztratí ale protesty náboj, když Andrej Babiš neodstoupí a situace se potáhne další měsíce?

To může nastat. My děláme všechno pro to, abychom Andreje Babiše nahradili po příštích volbách. Lidé mají možnost vyjádřit svůj názor v krajských a senátních volbách, které budou příští rok, a mohou jej vyjádřit velmi silně. Na to se musíme soustředit. Řešení v ruce nemá opozice, jak to často naznačují média. Kde máme vzít další hlasy ve Sněmovně? My jsme v menšině a většina drží Andreje Babiše. Ta má také odpovědnost. To nejsou Fiala, Bartoš, Rakušan nebo Adamová. To je pan Hamáček a jeho kolegové. Dokud si oni neuvědomí, že situace je neudržitelná, mocenské spojení Andreje Babiše s prezidentem Zemanem a široká koalice ANO, ČSSD, KSČM a Okamurovy SPD se neprolomí. Je potřeba říci, že tato situace není normální a je nevýhodná pro Českou republiku. Začíná být nevýhodná pro každého jednoho občana, protože hrozí, že se bude finančně podílet na ekonomických ziscích Andreje Babiše. To je jasné. Ale soustřeďme se na to, abychom využili každé příležitosti to připomenout a čelit tomu. Ale porazit Babiše můžeme pouze ve volbách.

Hovoříme spolu před kongresem ODS. Co je pro vaši stranu největším a nejdůležitějším úkolem pro další roky?

Je jich více, ale nejdůležitější je vrátit lidem naději a víru ve změnu. V médiích, zejména v některých, často čteme, jak je opozice neschopná a jak je tu jediný génius Andrej Babiš. A to prostě není pravda, což mohu dokázat jednoduchými fakty. V parlamentních volbách v roce 2017 byl rozdíl mezi hnutím ANO a ODS skoro 20 procent. V dalších celostátních volbách, což byly volby do Evropského parlamentu, jsme tento rozdíl stáhli na sedm procent. To jsou fakta. Je třeba lidem říci, že Babiš je porazitelný a přečíslitelný. Nevěřte tomu, co vám tady každý den Babišova propaganda i další, kdo jsou jí ovlivněni, vtloukají do hlav. Porazili jsme ho v senátních volbách i v Praze, na které mu záleželo. Jsme schopni ho přečíslit v těch dalších volbách. Hlavním úkolem je bojovat s malomyslností a defétismem. Situaci můžeme změnit.

Vy jste jediným kandidátem na předsedu ODS. Chcete něco změnit uvnitř strany?

Chci, abychom naši politiku prosazovali ještě důrazněji, ještě silněji, ještě přesvědčivěji. Současně jsem si jist tím, že jdeme správnou cestou. Jasně jsem před lety řekl, že chci, abychom postupovali krok po kroku a abychom se v každých volbách snažili získat o 50 procent víc než v těch předchozích. To se daří plnit. Vím, že kdybych před pár lety někomu řekl, že ODS vyhraje senátní volby a bude mít předsedu Senátu a budeme jasně druhá nejsilnější politická strana, spousta lidí by tomu nevěřila. Dnes je to realita a my směřujeme k jasnému cíli: změnit situaci v této zemi po sněmovních volbách. Mezitím chceme výrazně uspět v krajských volbách a potvrdit svoji pozici v Senátu.

Celý rozhovor čtěte v Revue FORUM.

Petr Fiala

předseda ODS