24. září 2019

Společné prohlášení představitelů opozičních parlamentních stran

(www.ods.cz) Představitelé ODS, České pirátské strany, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 se v souvislosti s trestním stíháním vedeným vůči předsedovi vlády České republiky dohodli na této společné veřejné výzvě prezidentovi republiky Miloši Zemanovi a předsedovi vlády Andreji Babišovi.

  1. Obracíme se na prezidenta republiky Miloše Zemana, aby ještě jednou zvážil a přehodnotil svou úvahu o rozhodnutí nepokračovat v trestním řízení podle článku 63 odst. 1 písmene j) Ústavy ČR vůči předsedovi vlády v takovém případě, pokud by nejvyšší státní zástupce rozhodl obžalovat předsedu vlády ČR. Jsme přesvědčeni, že v tomto konkrétním případě již samotné úvahy poškozují důvěru veřejnosti v rovnost občanů před zákonem.
     
  2. Vítáme slib předsedy vlády, že případné rozhodnutí prezidenta ČR podle článku 63 odst. 1 písmene j) Ústavy ČR nepotvrdí svým spolupodpisem a že ani nezmocní žádného jiného člena vlády podle článku 63 odstavce 3 Ústavy ČR.
     
  3. Vyzýváme prezidenta republiky a předsedu vlády ČR, aby se od nynějška a v dalších týdnech a měsících vyvarovali při veřejném vystupování komentování práce a rozhodnutí státních orgánů vůči předsedovi vlády ČR, aby nemohly vzniknout jakékoliv pochybnosti o jejich ovlivňování prostřednictvím politického vlivu a ústavních pravomocí, kterými disponuje prezident republiky, jakož i prostřednictvím ústavních kompetencí a politického, ekonomického a mediálního vlivu, kterými disponuje předseda vlády ČR.