24. září 2019

ODS: Se zvyšováním daní nesouhlasíme, navrhujeme daňové úlevy

(www.ods.cz) Poslanci by měli v tomto týdnu projednat také daňový balíček. S jeho navrhovanou podobou ale nesouhlasí ODS, nelíbí se jí, že chce vláda i přes svoje sliby zvyšovat daně. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy předloží nejsilnější opoziční strana pozměňovací návrhy, které naopak nechají lidem v peněženkách více peněz.

„Sama vláda ve svém programovém prohlášení slíbila, že nebude zvyšovat daně. Dnes navrhuje jejich zvýšení hned v několika oblastech. Vládě už opravdu nikdo nemůže nic věřit, neustále jsme svědky toho, jak něco slibuje, ale něco jiného dělá. Jen těžko lze pochopit, proč chce Babišův kabinet zdanit například rezervy pojišťoven. To povede ke zdražení pojistného, budou tedy potrestáni ti zodpovědní. Dalšímu vládnímu tažení na peníze lidí budeme ve Sněmovně nejen čelit, ale přejdeme i do protiútoku: k vládnímu návrhu předložíme pozměňovací návrhy na zrušení daně z nabytí nemovitosti, na zvýšení limitu obratu, jehož překročením vzniká povinnost plátce DPH z 1 milionu na 2 miliony a také na úpravu lhůty u podání opravného kontrolního hlášení,“ uvedl předseda ODS Petra Fiala.

„Sledujeme konec pohádky o tom, jak hnutí ANO nebude zvyšovat daně. Ministerstvo financí se už v názvu tisku, kde uvádí, že jde o zvyšování příjmů veřejných rozpočtů, přiznává, že jde jen o peníze. Nikoliv o zdraví nebo dobro občanů České republiky, jak se to občas snaží vládní koalice prezentovat. V době ekonomického růstu musí daně klesat, nikoliv růst, proto nemůžeme vládní návrh podpořit,“ dodal předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.