29. července 2019

ODS: Babišovy problémy oslabují vyjednávací pozici České republiky

(www.ods.cz) Premiér Andrej Babiš se dnes setká s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Občanští demokraté kritizují Babišův střet zájmů a nevyzpytatelnou zahraniční politiku, které podle Petra Fialy a Jana Zahradila zhoršují vyjednávací pozici České republiky.

„Je samozřejmě správně, pokud se premiér setkává s předsedkyní Evropské komise. Obávám se však, že Andrej Babiš bude hájit spíše své osobní a byznysové zájmy na úkor našich občanů. Vzhledem k tomu, že je Agrofert vyšetřován Evropskou komisí, pochybuji, že se podaří pro Českou republiku získat silnější portfolio, například v oblasti financí. Mám obavy, co všechno ale během jednání premiér slíbí: už jsme si zvykli, že něco jiného říká doma, něco jiného v Bruselu,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Pan Babiš se už určitě nemůže dočkat, až s paní von der Leyen probere plány na klimatickou revoluci a uhlíkovou neutralitu, vznik euroarmády, evropskou minimální mzdu nebo na nové evropské daně. Toto všechno jeho europoslanci svými hlasy podpořili. Pokud jde o portfolio, vsadil bych se, že ČR raději nedostane nic, přes co tečou nějaké evropské peníze. Tedy ani zemědělství, ani životní prostředí, ani regionální fondy. Právě proto, jak ‚kreativně‘ pan Babiš s financemi z EU nakládal,“ řekl europoslanec za ODS Jan Zahradil.