10. července 2019

Jan Zahradil ve vedení Výboru pro mezinárodní obchod

(www.ods.cz) Europoslanec Jan Zahradil byl v Bruselu zvolen prvním místopředsedou Výboru pro mezinárodní obchod. Povede tak výbor, jehož rozhodování ovlivňuje více než polovinu HDP České republiky.

„Obchod se třetími zeměmi je plně v kompetenci Evropské unie, což je pro Českou republiku výhodné. EU je největším trhem na světě a máme tím pádem lepší podmínky, než kdybychom vyjednávali sami,“ řekl po svém zvolení Jan Zahradil. „V posledních letech se nám podařilo prosadit řadu dohod o volném obchodu, které odstraňují prakticky všechny celní i netarifní  bariéry a otevírají našim podnikům také trhy se službami, což je pro naši exportně orientovanou zemi obrovská příležitost. Jestli mohou být čeští europoslanci v Bruselu někde opravdu prospěšní, je to právě oblast mezinárodního obchodu.“

Jak připomíná Jan Zahradil, export se na českém HDP podílí asi 67 procenty. Evropská unie nedávno uzavřela obchodní dohody s Kanadou a s Japonskem, před ratifikací je dohoda o volném obchodu s Vietnamem a se zeměmi Mercosur.

„Obrovskou výhodou je, že jako první místopředseda budu mít zásadní vliv na to, čím se bude výbor zabývat. Chci se zaměřit na urychlené vyjednávání s Austrálii, s Novým Zélandem a s dalšími Asijskými tygry ze sdružení ASEAN a především na  obchodní dohody se Spojenými státy,“ uvedl Jan Zahradil.

Jan Zahradil

lídr eurokandidátky ODS
předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí