15. května 2019

ODS: Staňkova rezignace měla přijít dřív. Kultuře nerozumí a nemá k ní vztah

(www.ods.cz) Vyjádření předsedy ODS Petra Fialy a místopředsedy ODS Martina Baxy k rezignaci ministra kultury Antonína Staňka.

„Pan ministr Staněk ve své funkci neuspěl, svoje rozhodnutí nedokázal věrohodně vysvětlit a postavil tak proti sobě značnou část odborné veřejnosti. Jeho demise je logickým vyústěním tohoto selhání. Zodpovědnost nesou i Andrej Babiš a Jan Hamáček, kteří ministra Staňka do funkce instalovali. Je to jen další manažerský omyl této vlády,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Rezignace ministra kultury Staňka se stala jediným možným řešením stavu v rezortu kultury, i když bohužel přichází později, než by bylo na místě. Odcházející ministr Antonín Staněk totiž bohužel celým svým působením dokazoval, že české kultuře nerozumí, nemá k ní vztah a ministrem se nikdy stát neměl. Kontroverzní a nedostatečně zdůvodněné odvolání ředitelů Národní galerie i Muzea umění Olomouc bylo jen vyvrcholením jeho neúspěšného ministrování, během kterého se například i ‚náhodou‘ ocitl na křtinách knihy Miroslava Grebeníčka. Musíme nyní věřit, že sociální demokracie Staňkova nástupce tentokrát nevybere podle vnitrostranických poměrů, ale podle skutečné odbornosti,“ dodal místopředseda ODS Martin Baxa.