21. ledna 2019

ODS: Silné osobnosti na naší kandidátce budou v Evropském parlamentu hlasem rozumu mezi dvěma extrémy

(www.ods.cz) Občanští demokraté představili na pondělní tiskové konferenci kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Dříve avizovaného lídra Jana Zahradila doplní řada zajímavých jmen, včetně dosavadního europoslance Evžena Tošenovského nebo poslankyně Parlamentu ČR a expertky na oblast zemědělství Veroniky Vrecionové. První šestka, ve které figurují 3 ženy a 3 muži, je složena ze zkušených politiků, ale i nových tváří. Společně s výše zmíněnou trojicí jsou na nejvyšších místech také analytik legislativy EU Ondřej Krutílek, šéfka plzeňské Hospodářské komory Radka Trylčová a advokátka Eva Decroix. Občanští demokraté chtějí být v Evropském parlamentu hlasem rozumu mezi dvěma extrémy – protiunijními radikály a proevropskými fanatiky.

„Voliči budou mít v květnových volbách do Evropského parlamentu nejlepší příležitost volit silného lídra a nejzkušenějšího zástupce Česka v evropské politice – Jana Zahradila a výborný tým na kandidátce ODS,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Kandidátka vedená Janem Zahradilem je složena ze zkušených i nových lidí, kteří jsou odborníky ve svých oblastech, protože cílem ODS je vrátit politiku k diskusi o programu a k tomu, co je v zájmu občanů naší země. Chceme, aby členství v Evropské unii prospívalo České republice. EU musí projít reformou, aby lépe fungovala a sloužila společným zájmům občanů jednotlivých zemí,“ doplňuje Fiala.

Lídr ODS pro volby do EP Jan Zahradil popsal hlavní přednosti kandidátky, kterou dnes občanští demokraté představili: „Na předních místech kandidátky jsou lidé s nezpochybnitelnou odbornou profilací, protože nechceme být stranou jednoho tématu. V této sestavě jsme schopni pokrýt obchodní politiku Evropské unie, energetiku, zemědělství, podporu podnikání i legislativu. Tedy klíčové oblasti evropské agendy. Těší mě, že v první šestici máme hned tři ženy-kandidátky a zdůrazňuji, že bez kvót. Budeme hlasem zdravého rozumu, budeme pozitivní, ale ne naivní, budeme těžit z našich bohatých dlouholetých zkušeností s praktickým fungováním evropských institucí.

Medailonky kandidátů ODS:

1. Jan Zahradil je poslancem Evropského parlamentu za Občanskou demokratickou stranu. V Evropském parlamentu je členem skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ECR), místopředsedou Výboru pro mezinárodní obchod a také prezidentem celoevropské Aliance konzervativců a reformistů v Evropě (ACRE). Jan Zahradil se narodil 20. března 1963 v Praze, vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze se specializací na vodní a přírodní technologie a po ukončení studia se zabýval výzkumnou prací ve vodohospodářství. V roce 1992 byl zvolen poslancem Sněmovny lidu československého Federálního shromáždění za ODS. Po rozdělení Československa se stal poradcem premiéra pro zahraniční a politické záležitosti. Na Úřadu vlády ČR vedl oddělení pro evropskou integraci. V roce 1998 se Jan Zahradil stal poslancem Parlamentu České republiky, kde působil jako místopředseda Zahraničního výboru. Vzhledem ke své specializaci zastupoval v roce 2002 Českou republiku v Konventu o budoucnosti Evropské unie. Zde vystupoval především proti snahám o federalizaci EU směrem k centralizovanému superstátu. V roce 2002 byl zvolen prvním místopředsedou ODS, kterým byl až do roku 2003. Tuto funkci opět zastával v letech 2014–2016. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 byl jako lídr kandidátky ODS úspěšné znovuzvolen. Jako spoluzakladatel frakce ECR se stal místopředsedou této nově utvořené eurorealistické skupiny, která se po volbách v roce 2014 stala třetí největší skupinou v Evropském parlamentu.

2. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu, místopředseda ODS. Narozen v roce 1956 v Ostravě. Vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě. Po absolutoriu pracoval jako matematik v akciové společnosti Vítkovice a PIKE Electronic. V roce 1993 se stal primátorem města Ostravy, ve funkci zůstal až do roku 2000, kdy byl zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje. V této pozici setrval dvě funkční období, zároveň řídil radu Asociace krajů České republiky. V roce 2009 získal a následně v roce 2014 obhájil post europoslance. Po celou dobu svého působení v Evropském parlamentu je členem Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, nyní i místopředsedou STOA – panelu pro posuzování vědeckých a výzkumných možností. Jako zpravodaj stál u největšího projektu EU – zprovoznění navigačního systému Galileo a napomohl tak umístění agentury GSA do Prahy. V aktuálním období pracoval na téměř 50 legislativních a nelegislativních zprávách. Je nositelem několika vyznamenání, jako je Řád rytíře Čestné legie udělený prezidentem Francie, Důstojnický kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku či čestného vyznamenání za zásluhy o Rakouskou republiku. Je ženatý, má dvě děti.

3. Veronika Vrecionová. Narozena v roce 1965 v Českých Budějovicích. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou, v lednu 1990 začala pracovat v oddělení zahraničního protokolu Kanceláře prezidenta republiky, poté působila mj. v nadaci Patriae, kde měla na starosti organizaci politických vzdělávacích akcí. V roce 2006 byla zvolena starostkou obce Přezletice, svůj mandát obhájila i po komunálních volbách v roce 2010. Ve stejném roce byla zvolena i senátorkou za senátní obvod Mělník. V parlamentních volbách 2017 byla za ODS zvolena poslankyní za Středočeský kraj. V Poslanecké sněmovně se orientuje na zemědělskou problematiku, je místopředsedkyní Zemědělského výboru a členkou Výboru pro sociální politiku. V ODS je od roku 2014 expertkou na zemědělství a venkov. Od roku 2016 je zároveň předsedkyní Spolku pro obnovu venkova, který sdružuje více než 830 členů z celé České republiky. Od roku 1997 je vdaná, společně s manželem vychovali dvě děti. Mluví aktivně anglicky, částečně rusky.

4. Ondřej Krutílek absolvoval Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity. V roce 2004 začal působit jako analytik legislativy EU v Centru pro studium demokracie a kultury (CDK) a jako asistent v Evropském parlamentu. Po nabytí zkušeností v Bruselu začal znovu naplno působit v Česku. Stal se jednatelem společnosti B&P Research a ředitelem ústavu Evropský informační projekt. V roce 2014 vstoupil do spolku Pravý břeh, kde nedlouho poté začal působit jako místopředseda výkonné rady. Postupně se také vrátil k pravidelné výuce a publicistické činnosti. Od roku 2017 je členem správní rady Institutu pro pravicovou politiku (IPPO). V současnosti působí především jako manažer, koordinátor vzdělávacích a výzkumných projektů a influencer. Z jeho iniciativy vznikl například dokument Silné Česko v Evropě 21. století nebo třetí vydání knihy Evropská unie.

5. Radka Trylčová. Narozena v roce 1975 v Manětíně na Plzeňsku. Po ukončení studia Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni vyučovala na plzeňském Masarykově gymnáziu. Od roku 2002 pak působila na nově vznikajícím Krajském úřadě Plzeňského kraje v kanceláři hejtmana na oddělení zahraničních vztahů. V roce 2006 byla jmenována ředitelkou Centra sociálních služeb v Mirošově, kde se zasloužila o vznik kvalitního Alzheimer centra. Deset let úspěšně řídí Regionální hospodářskou komoru v Plzni. Věnuje se problematice podnikání, technického vzdělávání, podpoře žen podnikatelek, firem a společností. Od roku 2016 je radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Ve volném čase sportuje, ráda čte a poslouchá hudbu.

6. Eva Decroix vyrůstala na Vysočině, ve Francii s vyznamenáním vystudovala práva, pracovní zkušenosti získávala v Londýně. Hovoří plynně francouzsky a anglicky, v těchto jazycích vede i advokátní praxi pro zahraniční klienty ve svých kancelářích v Jihlavě a v Praze. Tématem její rigorózní práce na Karlově Univerzitě je porovnání právních úprav v zemích Evropské unie. Frankofonní vzdělání a profesní orientaci nyní doplňuje postgraduálním studiem na VŠE Praha a Université IAE de Lyon. Aktivně se zajímá o mediaci jako alternativu pro řešení sporů. Je členkou Francouzsko-české obchodní komory. Z Francie se vrátila s manželem, se kterým provozuje unikátní, vyhledávanou a vysoce hodnocenou francouzskou restauraci Bistrot de Papa. Manžel a dvě dcery Evu Decroix v kandidatuře do Evropského parlamentu plně podporují.

Celá kandidátní listina pro volby do Evropského parlamentu je k dispozici na adrese: https://www.ods.cz/volby2019/kandidatka