6. prosince 2018

ODS: Navrhujeme zvýšení příspěvku na péči o 6 tis. Kč pro osoby ve 3. i 4. stupni závislosti

(www.ods.cz) Občanští demokraté navrhují zvýšení příspěvku na péči osobám ve III. a IV. stupni závislosti o 6 000 Kč. Pozměňovací návrh Jana Bauera počítá s navýšením pro lidi v domácí péči i těm, kteří jsou v pobytových zařízeních. Návrh podporuje také Asociace poskytovatelů sociálních služeb a Unie zaměstnavatelských svazů.

„Navrhujeme, aby se příspěvek, který pobírají lidé s těžkým postižením, zvednul ve III. i IV. stupni o rovných 6 tisíc korun. Současně navrhujeme, aby částka byla zvýšena nejen lidem v domácí péči, ale také těm, kteří jsou v pobytových zařízeních, jako jsou domovy seniorů nebo domovy pro osoby se zdravotním postižením. Tento návrh vychází ze zkušeností organizací, které se sociálními službami zabývají. Považujeme ho za jednodušší a jednoznačně spravedlivější než původní senátní novelu a pozměňovací návrhy poslanců koaličních stran. Systém příspěvků na péči již dnes obsahuje řadu nerovností a je dlouhodobě neudržitelný. Od Ministerstva práce a sociálních věcí očekáváme koncepční návrh změn, které budou namísto nahodilých gest řešit sociální služby jako celek,“ uvedl místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

„ODS jednoznačně podporuje domácí péči. Zvýšení příspěvku na péči jedné skupině potřebných lidí by ale nemělo probíhat na úkor druhé z nich. Notabene v situaci, kdy převedení části financí z dotací pobytovým zařízením na individuální příspěvek na péči by pravděpodobně vytvořil prostor i pro zlepšování terénních služeb,“ doplňuje Bauer.

Návrh občanských demokratů podporuje Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, potvrdila na tiskové konferenci viceprezidentka asociace Daniela Lusková. S návrhem souhlasí také Unie zaměstnavatelských svazů. „Rozpočtové náklady spojené s naším návrhem považujeme za únosné. Jsme přesvědčeni, že pomoc skutečně potřebným lidem lze při dobrém a úsporném hospodaření zvyšovat. Stačí, když vláda přestane vyhazovat miliardy na socialistické a plošně zaváděné nesmysly jako je jízdné zdarma nebo aktuálně navrhované bezplatné obědy do škol,“ uzavřel předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.