24. května 2018

TN.CZ: Pro vládu s ANO nejsou podmínky. Nebudu fíkový list!

(tn.cz) Dalším hostem pořadu Napřímo s Michaelou Šmídovou byl předseda ODS Petr Fiala. Stranu řídí od roku 2014 a vloni pod jeho vedením skončili občanští demokraté ve volbách druzí. Spolupráci s vítězným hnutím ANO ale Fiala odmítá. Stranu prezentuje jako hlavní alternativu k hnutí Andreje Babiše.

 
ODS by ve sněmovně měla s hnutím ANO těsnou většinu 103 hlasů. Předseda občanských demokratů ale takovou vládní spolupráci odmítá. „Musíte mít podmínky pro vstup do vlády. Ty podmínky nejsou jen, že to nějak početně vychází. Já opravdu nejsem neodpovědný člověk, nebo s prominutím blázen, abych vedl ODS do vlády, kde budu dělat fíkový list někomu a něčemu jinému. Kde bude existovat koalice ANO s KSČM a SPD, v čele vlády bude trestně stíhaný premiér, programově bude hnutí ANO úplně jinde. Co mi tam budeme dělat? Jak budeme prosazovat náš program?“ řekl v pořadu Napřímo s Michaelou Šmídovou Petr Fiala.
 
Vládě Andreje Babiše Petr Fiala vyčítá, že místo programových záležitostí řeší spíše personální otázky. „Nejvýraznější tváře hnutí ANO, které nám byly v posledních letech prezentovány, postupně odcházejí. Pan Babiš mluvil o tom, jak ta vláda funguje jako jeden tým. Já tu sleduji téměř bratrovražedný boj mezi ministrem Stropnickým a ministryní Šlechtovou. To mi nepřipadá, že ta vláda funguje jako jeden tým,“ myslí si Fiala.
 
Vyjádřil se také ke vnitrostranickému referendu, v němž se sociální demokraté rozhodují, jestli vstoupí do vlády. Podle Fialy mají svázané ruce a zavázané oči.
 
„Neví ani, kdo budou všichni členové vlády, neví ani, jak ta vláda bude politicky vypadat, protože vidíme, jak KSČM neustále stupňuje své požadavky. A hlavně, nebudou moci vůbec ovlivnit to, když se jim něco nebude líbit, protože Andrej Babiš zůstane premiérem, protože bude mít záložní koalici KSČM a SPD. No tohle podle mě není žádná výhodná pozice pro sociální demokraty a já se jim divím, že do toho jdou. Ale to je jejich věc,“ řekl Fiala.
 
V rozhovoru mluvil také o vztahu s Václavem Klausem mladším, vztahu ODS k Evropské unii nebo o roztříštěnosti pravice a jejím sjednocení před nadcházejícími komunálními volbami. A řeč přišla i na Fialovo soukromí. Moderátorka Michaela Šmídová ocenila Fialův elegantní styl zeptala se jej, kdo mu radí s oblékáním.
 
„My tyto věci vybíráme společně s mou ženou, jsem 26 let ženatý s jednou manželkou. Rozumíme si velmi dobře a ona mi samozřejmě pomáhá i v těchto věcech,“ dodal Fiala.
 
 
Petr Fiala

předseda ODS