16. května 2018

Izrael je jediný opravdu demokratický stát na Blízkém východě

(Pravý břeh) Předseda ODS Petr Fiala a bývalý velvyslanec v ČR Tomáš Pojar k přesunu americké ambasády do Jeruzaléma. Horkým tématem tohoto týdne je přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, k němuž se otevřeně vyjádřila i česká diplomacie a někteří politici v čele s prezidentem. Pravý břeh požádal o stanovisko předsedu ODS Petra Fialu a bývalého vyslance ČR v Izraeli Tomáše Pojara.

Jak hodnotíte aktivitu naší země, která společně s Maďarskem a Rumunskem zablokovala přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, jež mělo být kritické k plánovanému stěhování americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma?

​Petr Fiala: K současné zahraniční politice vlády jsem jak známo kritický, ale s tímto postojem naprosto souhlasím. Je to správné rozhodnutí, které plně podporuji.

Tomáš Pojar: Jednalo se o jednoznačně správné a z české strany snad i nepřekvapivé rozhodnutí vycházející z dlouhodobých, konzistentních a realistických postojů naší diplomacie. Je suverénním rozhodnutím Spojených států, kde konkrétně budou mít ambasádu a nám to nepřísluší kritizovat.

Jak se stavíte k připravovanému otevření českého honorárního konzulátu v Jeruzalémě? A měla by Česká republika do Jeruzaléma přestěhovat i své velvyslanectví?

Petr Fiala: Izrael je naším významným spojencem a osobně se domnívám, že by se naše velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma přestěhovat mělo. Izrael považuje Jeruzalém za své hlavní město, my bychom to měli respektovat a náš respekt vyjádřit i tímto krokem.

Tomáš Pojar: Jeruzalém je sídlem izraelského prezidenta, parlamentu i vlády, přinejmenším tedy západní Jeruzalém je fakticky izraelským hlavním městem a přítomnost české ambasády by tam tedy byla na místě. Česká republika měla v Jeruzalémě honorární konzulát 23 let, a kdyby před dvěma lety nečekaně nezemřela dlouholetá honorární konzulka, byl by tam dodnes. Přiznejme si zároveň, že znovuotevření konzulátu jde reálně spíše proti logice přesunu velvyslanectví – v místech, kde mají země ambasády, totiž z pravidla nemívají honorární konzuláty. Nic proto momentálně nenasvědčuje tomu, že by se přesun české ambasády do Jeruzaléma skutečně plánoval. A nezmění na tom nic ani zvažované otevření pobočky velvyslanectví v podobě kanceláře Českého centra.

Pane profesore, podpora Izraele je přítomná i v programu ODS, proč považujete zařazení tohoto bodu za důležité?

Petr Fiala: Izrael je ostrovem svobody na Blízkém východě. Jediný opravdu demokratický stát, který je nám navíc civilizačně i kulturně velmi blízký. Vede boj i za nás, za naši bezpečnost a za naše hodnoty. Chceme tím i symbolicky vyjádřit jeho podporu a naše spojenectví.

(Autor: Kateřina Hloušková)

Petr Fiala