19. dubna 2018

ODS: ANO mohlo odblokovat politickou situaci, místo toho zvolilo spolupráci s extremisty

(www.ods.cz) Hnutí ANO mělo podle předsedy ODS Petra Fialy k dispozici pět „klíčů“ k odblokování politické situace v České republice, místo toho preferuje spolupráci s komunisty a extremisty. To podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury dokládá i včerejší volba předsedy stálé komise pro kontrolu GIBS, ve které opět zafungovala hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM. Občanští demokraté trvají na tom, že pokud dojde ke vzniku vlády, která bude opřena o SPD a KSČM, bude to zodpovědnost Andreje Babiše a hnutí ANO, nikoliv demokratických stran.

 
„Oblíbeným klišé Andreje Babiše při vyjednávání o vládě je, že demokratické strany nechtěly s ANO o vládě jednat. Není to pravda. Od okamžiku voleb existoval konsenzus demokratických stran - tradičních i nových - na tom, jakým způsobem by se dala odblokovat cesta k normální vládě s většinovou podporou v parlamentu, bez účasti komunistů, či SPD. Některé demokratické strany měly vyšší nároky, některé nižší, ale šlo v zásadě o 5 klíčů, kterými mohlo hnutí ANO jednání o vládě odemknout:
 
  1. vláda bez trestně stíhaných osob,
  2. ministerstvo vnitra a spravedlnosti mimo kontrolu ANO,
  3. nespolupráce s KSČM a SPD,
  4. stabilita ústavy,
  5. zachování nezávislosti veřejnoprávních médií.
Hnutí ANO však nebylo ochotno k ústupkům v jednání, protože mělo, má a bude mít k dispozici hlasovací většinu s SPD a KSČM. To je fakt, který nelze zpochybnit.
Pokud vznikne vláda, která se bude opírat o extremisty z řad KSČM, či SPD, nebude to vina demokratických stran, ale rozhodnutí jen a pouze Andreje Babiše a hnutí ANO,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.
 
Ke včerejší volbě předsedy stálé komise pro kontrolu GIBS se vyjádřil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura: „To dokazuje i včerejší volba předsedy komise pro kontrolu GIBS, která významným způsobem zasáhla do politického vývoje a politických poměrů v ČR. Nešlo totiž pouze o volbu do velice citlivé komise, ale také o demonstraci toho, jak chce hnutí ANO dělat politiku. Nejdříve premiér v demisi vyštval šéfa GIBS. A vzápětí si nechal do kontrolního orgánu pro GIBS navolit vlastního člověka. Bez jakéhokoliv varování a bez jednání s ostatními stranami v Poslanecké sněmovně. Nyní už zbývá jen, aby si Andrej Babiš dosadil do čela GIBS člověka, který ohlídá jeho zájmy. Volba GIBS také ukázala, že bez ohledu na to, že hnutí ANO údajně seriózně jedná s ČSSD, ve Sněmovně preferuje hlasovací koalici s SPD a KSČM.“