12. října 2017

Vyšší důchody? Mohlo to být dřív!

(Blesk) Když vidíš dno, je čas si znovu nalít… Strana modrého ptáka spadla z pohodlného bidýlka zisku 81 poslanců v roce 2006 na 16 před čtyřmi lety. Volební lídr Petr Fiala a jeho tým si teď „nalévá“ sebevědomí: za týden chce urvat lepší výsledek.


Kdyby se předvolební průzkumy vyplnily, byla by z vás zajímavá koaliční nevěsta. Stále platí, že byste si neplácli s Babišem?

Nepůjdeme do vlády, která výrazně nesníží byrokracii a nezruší nesmysly, jako je EET.

Omezení byrokracie ale prosazují i jiné strany…

Výborně, budeme mít nějaké spojence. Ale já bych na to řekl, že možná něco podobného tvrdí hodně stran, ale já jsem šel do politiky s tím, že to udělám. Nechápu, proč současná vládní koalice s tímto problémem něco za čtyři roky nedělala, naopak ještě byrokracii zvyšovala.

Trváte v té souvislosti na svém výroku, že máme špatnou legislativu?

Máme obrovské množství norem a zákonů, ve kterých se skoro nikdo nevyzná. Čteme rozhovory se soudci a oni tvrdí, že nevědí, jak co je…

Není to proto, že se legislativa mění s tím, jak se střídají politické garnitury?

My ale mnoho změn nechystáme. Jen chceme zákony zjednodušit a vyčistit.

Na byrokracii a nesrozumitelné či vyloženě protismyslné předpisy doplácí celá Evropská unie. Asi i proto dáváme za máslo 60 korun…

Jestliže se platí za to, že se něco nepěstuje, nedělá, tak to přece není žádná dotační politika ani v náznaku. Dotační politika EU není zdravá. Jedním z jejích výsledků je i drahé máslo, proto chceme prosadit změny ve fungování EU. A pokud dostaneme dost hlasů a prosadíme snížení daní, tak budou mít všichni vyšší mzdy a cenové výkyvy je už nebudou tolik trápit.

Ty už teď trápí hlavně seniory. Pomůže zvýšení důchodů v průměru o 475 Kč, schválené vládou?

Myslím si, že navýšení důchodů mohlo být výraznější a mohlo přijít dříve. Vidím ale zanedbání jakéhokoliv řešení. Sobotkova vláda zrušila druhý důchodový pilíř a nic jiného neudělala. My – pokud budeme ve vládě po volbách – pozveme všechny politické strany k jednání – včetně opozice. Nemůže se stát, že by někdo prosadil změnu, kterou by zase někdo jiný za 3 – 4 roky zrušil.

Když byla ve vládě vaše strana, zavedly se regulační poplatky ve zdravotnictví. Také vám to prohrálo volby. Měli byste odvahu těch třicet korun chtít zase?

Plošné obnovení regulačních poplatků neplánujeme, ke zvážení je příspěvek na stravu během pobytu v nemocnici, aby bylo více peněz na samotnou léčbu. Je ale jasné, že zhruba pět miliard korun, které ročně touto cestou do zdravotnictví přicházely, někde chybí, může pomoci nadstandard.

Takže bohatší budou mít s nadstandardem lepší šanci na přežití?

Ne, to se nestane. Každý občan musí mít zaručen k základní péči bezplatný přístup, respektive musí to být hrazené ze zdravotního pojištění. Ale zároveň má mít možnost volby si připlatit za jiný materiál, metodu či konkrétního lékaře. Peníze navíc pomohou celému systému, a tedy i těm, kteří využívají základní hrazenou péči.

Lidi také trápí drahé bydlení. Může vůbec normální smrtelník přijít k vlastnímu bytu?

My chceme zaprvé zcela zrušit daň z nabytí nemovitostí. To je zbytečná daň, která komplikuje pořízení bydlení. A je důležité, aby vůbec bylo možné v Česku stavět – pokud jde o délku získání stavebního povolení, tak jsme celosvětově někde na 130. příčce.

Platí vůbec ještě v politice rozdělení na pravici a levici?

My jsme silně pravicová strana, chceme nechat více prostoru individualitě při zachování odpovědnosti a nízkých daní. Jsou tady strany, které nejsou ani napravo, ani nalevo, ale večer se o nich neví, co říkaly ráno…

Jak podle vás dopadnou volby?

Pevně věřím, že získáme dostatek hlasů, aby naši zemi neovládli populisté s komunisty.

(Autor: Ivo Horváth)
 

 

Petr Fiala

předseda strany