22. září 2017

Vinaře musíme motivovat. Třeba přes daňové úlevy

(MF DNES) Víno neodmyslitelně patří k jižní Moravě. Vinařská tradice má pro nás mimořádný význam, ať už z hlediska ekonomického, kulturního, krajinotvorného, nebo mnoha dalších.

Sám mám víno velmi rád a mám radost z toho, jak se jihomoravská vinařství zvláště v posledních letech rozvinula, jak jsou úspěšná a jak kvalitní vína, která obstojí také v těžké mezinárodní konkurenci, nabízejí. Jsem ale přesvědčen, že pro vinaře můžeme udělat mnohem víc.

Zvláště bychom se měli starat o vytvoření dobrých podmínek pro rodinná vinařství a malé vinaře. Současná vláda pro ně neudělala nic a různými byrokratickými zásahy (od EET až po kontrolní hlášení) jim jenom komplikuje život.

Nemyslím si, že stát má všechno přísně regulovat. Proto jsem spíše pro uvolnění pravidel pro výsadbu nových vinohradů a odstranění zbytečné regulace.

Naše vinaře je potřeba podporovat, ale jsou mnohem lepší způsoby než různé dotační programy, které nevytvářejí rovné podmínky a jsou často neprůhledné. Stát by měl vinaře podporovat zejména formou různých motivačních nástrojů, jako jsou třeba daňové úlevy, nebo podporou rozvoje vinařské turistiky a kultury.

Petr Fiala

předseda strany