8. června 2017

Události, komentáře: Budoucnost Evropy po brexitu

(ČT 24) Další evropská velmoc je na křižovatce, Británie vybírá, kterým směrem se vydá. Desítky milionů Britů hlasují v předčasných volbách - necelý rok po referendu, ve kterém schválili odchod země z Evropské unie a které silně otřáslo britskou politickou scénou. Do Prahy se sjely špičky evropské diplomacie aby na páteční konferenci mluvili o bezpečnosti v Evropě a budoucnosti kontinentu po odchodu Britů z EU. Mezi nimi i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Právě o těchto tématech diskutoval ve studiu Událostí, komentářů předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Sněmovní strany se shodují v nutnosti splnit závazek Česka vydávat 2 % HDP na obranu. Předsedové 6 největších uskupení to deklarovali na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. Teď se výdaje pohybují těsně kolem 1 %, možná o trochu pod ním. Vláda plánuje do tří let jejich navýšení na 1,4 % HDP.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:
Celkový nárůst našeho obranného rozpočtu za poslední 3 roky tak činí téměř 25 %.

Rose GOTTEMOELLEROVÁ, náměstkyně generálního tajemníka NATO:
Tato země musí zajistit to, aby se mohla účastnit vysoce náročných operací.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Bezpečnost byla i tématem projevu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na Karlově univerzitě. Zdůraznil zklamání z neochoty české vlády přijímat migranty a podílet se tak na řešení uprchlické krize. Juncker se společně s dalšími evropskými lídry zúčastní zítřejší pražské konference o obraně a bezpečnosti.

Jean-Claude JUNCKER, předseda Evropské komise:
Je mi líto, že Česká republika vloni přijala jen 12 lidí a od té doby nikoho. A byl jsem velmi zklamaný, když jsem se dozvěděl, že česká vláda se snaží zastavit přesidlování. Snažím se pochopit národní citlivost ohledně této záležitosti, ale více než jen jako princip. Solidarita je nastavení mysli.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Hosté Událostí, komentářů, předseda Senátu Milan Štěch. Dobrý večer.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Dobrý večer.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Poslanec, předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, vítejte v Událostech, komentářích. Tak velmi zhuštěně řečeno pan Juncker mluvil o tom, že Česko přijímá pomoc od Evropské unie, takže by také mělo být solidární, když se jedná o společné řešení migrační krize. Souhlasíte s ním? Pane předsedo Senátu.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ne, nesouhlasím. My jsme dneska měli...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Máme brát a nepomáhat?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ne, já vám řeknu, jak je to. My jsme dneska měli setkání a já jsem mu předal studii, kterou vypracovala skupina mladých ekonomů a z té studie jasně vyplývá, že když sečteme za 10 let to, co my jsme z Evropské unie dostali, to znamená, prostřednictvím přímých investic a prostřednictvím fondů z Evropské unie a proti tomu postavíme dividendy, které odchází na Západ, tak věřte, nevěřte, ten rozdíl je skoro 90 miliard euro v neprospěch České republiky. Myslím si, že jsme ho tím zaskočili a byl velmi zdrženlivý při jednání v Senátu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A když porovnáme ty státní peníze, které odejdou z Česka do Evropské unie a přijdou zpátky do rozpočtu z Evropské unie, tak jsme 690 miliard korun v plusu.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Jasně, ale tady to, o čem já hovořím, je započítávání...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já vím, mluvíte o dividendách, to je něco jiného, ano. Ale tyhle peníze se nepočítají?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Počítá, ty jsou tam započítané. Ty peníze tady prostě chybí. Já respektuji, že ty peníze v dividendách, že mají na ně nárok ti investoři, ale na druhou stranu by se taky s tím mělo počítat...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže my jsme solidárnější vlastně?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
My jsme docela dost solidární a také jsme mu připomněli...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
/Souzvuk hlasů/.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
A také jsme mu připomněli, že my jsme přijali mnoho běženců z Balkánu v době, kdy tam probíhala balkánská válka, takhle stručně to řeknu, a také přijímáme mnoho běženců z Ukrajiny, kde jsou také vážné problémy. A my jsme v minulosti neměli kolonie, my jsme nevozili lidi z těch problémových zemí do naší země a nemají tady u nás rodinné vazby. Takže já si myslím, že politika kvót skutečně, jak se ukazuje i v čase, je politika špatná a jsem rád, že vláda i obě dvě komory parlamentu se jasně vyjádřily, že to není pro Českou republiku přijatelné.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo Fialo, pouze bereme a nejsme solidární, anebo nesouhlasíte s Junckerem?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To vůbec není pravda. Já samozřejmě s panem předsedou Evropské komise zásadně nesouhlasím a považuji za nešťastné tady to spojování dotací, kohezní politiky a kvót a podobných záležitostí, to vůbec neprospívá evropské myšlence a je to velmi nebezpečné. Já bych chtěl říct, že Česká republika není nesolidární. Vždyť my jsme nabízeli pomoc, nabízíme pomoc, můžeme se podílet na ochraně vnějších schengenských hranic, jsme připraveni pomáhat v místech konfliktu, jsme připraveni k řadě věcí, ale to s tím nesouvisí. My přece nebudeme akceptovat opravdu nesmyslnou a podle mě i nehumánní politiku kvót jenom proto, že si to někdo někde vymyslel a přehlasoval nás, nemůžeme ji akceptovat i z jednoho prostého důvodu, my tady ty problémy nemáme. Není žádným řešením, že si je sem přineseme. Pomáhejme, podílejme se na ochraně, řešme migrační krizi, podporujme návratovou politiku, řešme problémy v místech konfliktu. Tam všude se Česká republika může na tom podílet, ale není možné akceptovat kvóty.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A říkáte: my tady ty problémy nemáme, oni je mají, tak ať si je vyřeší, možná jim trochu pomůžeme.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, podívejte se, jestli vám někdo v bytě rozbije okno, tak to nespravíte tím, že si rozbijete všechna ostatní okna a řeknete - tak všechna okna jsou stejná, tak jsem vyřešil problém. To ne. Normální člověk ho zasklí. A jestliže my tu nemáme problémy s muslimskými komunitami a spoustu bezpečnostních rizik, buďme rádi a snažme se, aby tomu bylo tak nadále. A nepřijímejme takové nesmysly, jako jsou kvóty, které znamenají, že do suverénní země, která ty lidi nechce přijímat, jdou lidé, kteří tam nechtějí jít, vždyť to je přece nesmyslný a nelidský princip. Ale znovu opakuji, je neseriózní říkat, že Česká republika nechce pomáhat. My pomáhat chceme, jsme na to připraveni a jenom nejsme připraveni akceptovat řešení, které není řešením, a to jsou kvóty.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Argumenty pana předsedy Filipa?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Víte, já to od pana Junckera beru jako opravdu jako hodně falešný obraz toho, co se děje. On přeci jako předseda lucemburské vlády vytvořil v Evropské unii stát, který je daňovým rájem uvnitř Evropy a teď bude kázat vodu a pije víno, to přeci takhle není možné. Já musím potvrdit to, co tady říkal pan...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak to souvisí s tím, jestli pomáháme nebo nepomáháme?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, tak protože on je nedůvěryhodný v tomto ohledu. On vždycky dělá to, co je pro něj výhodné a tadyhle od stolu rozhodli o kvótách a teď říká: my jsme tak rozhodli, tak se musíte podřídit. A proto jsem to připomněl, jak on se chová v určitých funkcích. Takže, kdo se nás ptal, když byla jugoslávská krize, jestli přijímáme nebo nepřijímáme, jak to řešíme? Ví o tom vůbec, že tady je 120 tisíc Ukrajinců? Pomáhal nám s tím někdo? To přece není možné. A v tomhle ohledu oni řeší problém od stolu. Neví o tom, co se ve skutečnosti odehrává a nebyli schopni od roku 2014, možná od roku 2011 i jejich předchůdci, když Italové upozorňovali po tom takzvaném Arabském jaru, jakým způsobem se rozšířila migrační krize, s tím něco dělat?

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Nebyli schopni kdo?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Evropská komise, evropští politici.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže i Česká republika, která je součástí Evropské komise.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobře, ale my jsme přeci navrhovali jiná řešení. My jsme tam nepřišli s tím, že nechceme nic dělat. My jsme nabízeli, ať se řeší v místě konfliktu, ať se řeší příčina té migrační krize, nikoliv její následky. Oni řeší jenom následky, oni o příčinách nemluví vůbec. Vždyť je to nemorální.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Mimochodem, co vám Juncer na to odpověděl. Vy jste řekl, že byl rozpačitý, co vám na to řekl?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Je to doložitelné, jsou tam svědci, byli tam zástupci ze sněmovny?

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A on jenom mlčel?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ne, já vám řeknu, co on řekl. On závěrem řekl, že on v žádným případě nesouhlasí s tím, aby kdokoliv spojoval tu naši odmítavou politiku a nepřijímání běženců s tím, že se nám bude vyhrožovat nebo že se nám budou krátit fondy z Evropské unie. Tak já myslím, že to je důležité sdělení. Vedle něj seděl místopředseda Evropské komise. A myslím si, že jde o to používat prostě argumenty. Já jsem rád, že Česká republika je používá. Když se podíváte na samý začátek. Zpočátku nás kritizovalo Rakousko, dneska má prakticky stejný názor jako máme my. Vydržme, když jsme si jistí. A my máme určité zkušenosti z minula, které nás jaksi vedou k tomu, že jsme zdrženliví, že o věcech už dneska víc přemýšlíme a snažíme se nedělat, pokud možno, velké chyby, to znamená, velké kotrmelce. Takže opravdu popravdě řečeno vždyť i média u nás nás za to ze začátku kritizovala. Ale já si myslím, dneska už i uznávají, tam zástupci obou dvou evropských výborů, jak ze sněmovny, tak Senátu, hovořili o tom, že nedávno byli v táboře běženeckém v jižní Itálii, tam je převážná výrazná většina ekonomických migrantů, to nejsou lidé z těch zemí, kde se válčí. To jsou lidé ze zemí, kde se neválčí. To prostě není možné připustit. To by ta Evropa se musela nafouknout.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Tady asi, pánové, nikdo nečekal konflikt. Tady v tomto je česká politická scéna opravdu v zásadě jednotná. Tak pojďme o krok dál. Pan Juncker sem přijel hlavně kvůli bezpečnostní konferenci, která má začít nebo která je tady v Praze, zítra je gró této konference. Má Evropa směřovat k nějaké společné bezpečnosti, společné armádě, to jsou témata, o kterých se teď mluví a asi se bude mluvit i zítra, má nebo nemá, pane Fialo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Záleží na tom, co si pod tím představíme. Pokud si někdo pod tím představuje společnou armádu, tak říkám jednoznačně nemá. Ale podívejme se, jaká je realita. Základ evropské obrany je určitě Severoatlantická aliance. Možná se na tom neshodnu se všemi, ale já jsem o tom pevně přesvědčen a všechno ostatní jsou nebezpečné experimenty. A když tady někteří politici mluví o nějakém posílení evropské spolupráce v oblasti obrany, tak já se ptám, jak ho chtějí dosáhnout, když nejsme schopni plnit závazky, které jsme přijali, vydávat dostatečné peníze na obranu. Podívejte se, jak je na tom Česká republika. Přes všechny sliby vlády jsme dosáhli v loňském roce 0,97 % HDP, máme dosáhnout 2. No, prosím vás, když nedokážeme splnit ten závazek v rámci NATO a bránit se s celou silou Spojených států, copak by pak mělo smysl nějakým způsobem budovat nějakou evropskou strukturu?

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A ta výhrada je, že když to neděláme tady, tak to dělat nemáme, nebo se o to máme pokoušet, a pak tedy i naplňovat povinnosti?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Základ naší obrany musí být NATO.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
NATO.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A měli bychom plnit svoje závazky, měli bychom se na tom domluvit bez ohledu na to, kdo je zrovna u vlády, proto my jsme navrhovali, aby se zákonem stanovilo, že budeme každý rok zvyšovat rozpočet na obranu o 0,2 % HDP než dosáhneme těch 2 %. To není kvůli tomu, že nám to vyčítá americký prezident nebo někdo takový, to je kvůli nám. Ta bezpečnostní situace se zhoršuje, vidíme to všichni a my musíme být připraveni do své obrany něco dávat. Ale nějaké sny o nějaké zvláštní evropské armádě nebo něčem, to není realistické. Pojďme dělat, co máme a pojďme budovat dál spolupráci na bázi NATO.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan předseda Filip.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No, víte, NATO je historický relikt studené války a je potřeba se zamyslet nad tím, jaká bude bezpečnostní politika Evropy. Já jsem přesvědčen, že Evropa si zaslouží emancipovanou politiku a ta musí začít tím, jestli bude bezpečná. A v tomhle ohledu je potřeba vyvolat novou helsinskou konferenci. Já jsem dnes říkal, že nemusí být v Helsinkách, může být klidně v Praze. My nyní předsedáme OBSE, čili je to v našich rukou, jestli něco takového zorganizujeme, a v tom případě o bezpečnosti a spolupráci v Evropě musí jednat všechny evropské země, nejen unijní země, to je ten.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili v zásadě říkáte ano, ano, Evropa musí sama dělat bezpečnost?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano, musí dělat sama, ale...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A případně i armádou tedy?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ta Evropa ale nemůže dělat tu bezpečnost bez těch stálých členů Rady bezpečnosti a protože jsme v multipolárním světě, protože bipolární zanikl, jednopolární se neosvědčil, takže tu garanci toho, že Evropa nebude válčištěm, to je totiž to základní, co musíme požadovat, aby evropské území nebylo válčištěm, kde se povedou válečné operace. A to musí garantovat jak Spojené státy americké, tak Ruská federace, tak Čínská lidová republika. Ty dva státy, stálí členové Rady bezpečnosti, jsou už evropské, to znamená Velká Británie a Francie. Čili v tomhle ohledu, to je přeci ten krok. My musíme nejdřív stanovit to, ten cíl, to znamená, že Evropa nebude válčištěm. Potom můžeme budovat novou bezpečnostní architektury. Bez toho, abychom si stanovili cíl, nemůžeme totiž říct, že můžeme něco rozpustit nebo něco udělat a mít tady bezpečnostní vakuum, to si nikdo nepřeje.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Určitě naše obrana v Evropě bude i nadále stát na úzké spolupráci v rámci NATO, ale nezapomínejme, že NATO ještě do bruselského summitu zcela zásadně deklarovalo, že otázky spojené se schengenským prostorem si musíme vyřešit sami. Vždyť ještě nedávno chtěli stahovat 4 hlídkové lodě ze Středozemního moře a víme, že s tím jsou stále problémy. Takže já jsem přesvědčen o tom, že my musíme tvořit ne evropskou armádu, aby to bylo s velkým E, my musíme tvořit úzkou koordinaci a spolupráci a propojitelnost armád v rámci evropského prostoru, zejména Evropské unie, ale i dalších států, které se podílí na hospodářském prostoru a samozřejmě především těch států, které tvoří schengenský prostor, protože naše hranice není na Šumavě, ani v Krkonoších, ale naše hranice je hranice Itálie, bohužel i Řecka a my musíme s v zájmu toho, abychom mohli svobodně cestovat a mohli jsme ty výhody společného prostoru využívat, tak prostě se musíme společně postarat, ale to zároveň vyžaduje, a tam je posun v NATO po tom bruselském summitu, že více se budeme zajímat o to, kde to nebezpečí vzniká. To znamená potlačovat ty nebezpečné síly, které zejména tady napomáhají terorismu v těch zemích, kde to vzniká.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A je to řešení tam venku?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já bych chtěl ještě krátce reagovat na to, co tady říkal pan předseda Filip. No, my můžeme žít v míru, pokud budeme dostatečně silní, abychom ten mír garantovali. A to, co nás činí dostatečně silnými, je spolupráce v rámci Severoatlantické aliance, to je pro Evropu garance míru. A druhá poznámka, abychom tady neměli válku, jenomže proti nám válka je vedena, my ji máme v našich ulicích. Vede ji radikální islamismus a s tím si musíme poradit a tady já vidím prostor pro bezpečnostní spolupráci evropských států, která má smysl, protože my musíme všemi silami čelit...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili něco jako evropská policie, protože bezpečnost je většinou záležitost ...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to určitě ne. Sdílení informací z bezpečnostních služeb, mnohem jasnější postup proti těm, kteří jakkoliv podporují radikální islamismus. To je nebezpečná ideologie, která nám vyhlásila válku, bojuje s námi a těch prostředků, jak ji porazit, je celá řada, ale patří k nim i vojenské. Já třeba dlouhodobě tvrdím, že pokud neporazíme Islámský stát, a to můžeme udělat jedině na bázi NATO, tak ty problémy budeme mít dál a dál. Těch opatření je celá řada, neexistuje jedno, ale nějaká musíme udělat. Vidíme terorismus v našich ulicích, musíme mu čelit.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Asi se Islámský stát neporazí jenom na bázi NATO, protože na tom musí spolupracovat samozřejmě i ostatní státy, včetně Ruské federace a například i Íránu a podobně, protože to je podle mého soudu důležité, protože to je to řešení té příčiny. A v tomhle ohledu mohou připomenout jediné, to, co tady říkal pan předseda Štěch, je pravda, přeci místo 3 miliard euro pro Turecko, aby zadržovali migranty, bylo lepší za 3 miliardy euro zaplatit společné vojenské operace ve Středozemním moři jednotlivých členských států Evropy. Teď nemusím říct, že to musely být jenom členské státy NATO.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Abych se tedy vrátil k tomu, co tady otevřel pan Fiala, nějaká společná evropská policie, která bude řešit i tu vnitřní bezpečnost, to ano nebo ne?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Víte, to je problém přeci principu subsidiarity, který platí v Evropské unii a ten princip je takový, že subsidiární, jestliže něco řeší Policie České republiky, tak to nemusí řešit rakouská policie a zase na druhou stranu si vydáváme ty informace, takže v tomto ohledu...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili tahle cesta společně rozhodně ne, abych tomu rozuměl?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Aby se vytvořila nějaká společná policie to ne, ale aby ta spolupráce ...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já to kladu jako otázku.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale, ty spolupráce těch jednotlivých národních orgánů, přeci ty musí mít pravidla a to je ten princip.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Pan Takáč zavedl nový pojem evropská policie, ale u politiků to nedopadá na úrodnou půdu. Jde o to...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já nevím, kam až může jít ten obecný problém společné bezpečnosti, kam až může jít, proto se na to ptám a můžete to vyloučit všichni.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já si myslím, že ta situace, která je, a řekněme upřímně ten terorismus je nebezpečný i pro samý Islámský stát, tam je nejvíce mrtvých. Ty policejní složky v Evropě velmi intenzivně už spolupracují. Samozřejmě ta spolupráce se dále prohlubuje. My musíme pracovat na kybernetické ochraně, protože nejen z toho světa těch radikálních muslimů nebo teroristů, ale ono i z dalších částí světě prostě přes kybernetické útoky budou velkou úvahou i v té ekonomické hospodářské soutěži, to je naprosto jasné, tuto oblast to také bude ovlivňovat. To znamená, i v době míru musí tyto složky už dneska spolupracovat. Co je problém, a to si všichni uvědomujeme, aby to neomezovalo nějak výrazně to naše soukromí. My za vzor často si dáváme Izrael, ale Izraelci museli hodně obětovat, to je naprosto jasné.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A kde ta hranice je, tak umíte ji popsat?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
No, neumíme ji popsat, to neumí popsat ani odborníci, to se bude vyvíjet podle toho, jaký bude protitlak. Protože samozřejmě to žádní inženýři, často se tady mluví jako o sociálním inženýrství, tak tohle to by bylo super jaksi inženýrství. Já si myslím, že to musí být reakce na vývoj a samozřejmě ho i předvídat. Nebýt za vozem, být, pokud možno, před vozem, ale není to jednoduché.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pokud sledujete debaty třeba ve Velké Británii o boji proti terorismu, tak právě to dilema mezi svobodou a některými typy práv a jejich omezeními tam velmi aktuálně řeší a je to velké téma. Já myslím, že tady platí samozřejmě jedno pravidlo, které musí být úplně základní, pokud zvýšíte pravomoc těch bezpečnostních složek, tak musíte také zvýšit demokratickou politickou kontrolu, jiná cesta prostě nevede a jinak by to bylo i nebezpečné. Ale to, že něco musíme dělat, je naprosto zjevné a myslím, že si to stále víc rozumných lidí v Evropě uvědomuje.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Abychom tady nevznášeli nějaké, nevymýšleli nějaké termíny, které budete jenom negovat, tady je jakýsi konkrétní návrh a konkrétní materiál, který se patrně i na té konferenci bude probírat od Evropské komise. Tři možné směry vývoje společné evropské bezpečnosti od, řekněme, spolupráce na základě toho, co se jednotlivé státy rozhodnou, až po velmi úzkou vlastně až skoro bych řekl jednotně vedenou bezpečnostní spolupráci v Evropě, to je návrh. Kterou cestou jít, pane předsedo?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já myslím, že se nejprve musí stanovit ten cíl, čeho chceme dosáhnout v té Evropě, jaké bezpečnostní architektury. To znamená, jak budou spolupracovat ty jednotlivé systémy společně a jakým způsobem budeme zabezpečovat vnější hranici. To je první moment. Druhý moment je ten vnitrostátní, to znamená, jakým způsobem budou postupovat policie těch národních států, jaká bude spolupráce mezi nimi, výměna informací nejen, ale i koordinované akce například, které jsou. Já si uvědomuji, když jsem byl loni v říjnu v Maďarsku a cvičila tam naše policejní jednotka, kterou jsme tam dávali na posílení toho migračního tlaku, tak cvičili, co dělat při napadení toho budapešťského metra. Myslím si, že se osvědčili ti naši, protože přece jen mají určitým způsobem schopnost společného cvičení a myslím si, že to bylo dobře. A v tomto ohledu je potřeba říct, co je největším nebezpečím pro nás. A to se asi shodneme, že největším nebezpečím, tou válkou v Evropě jsou ty teroristické útoky. To je válečný konflikt. Já jsem, ještě jednou připomenu, tak jako předseda Fiala dnes byli na té bezpečnostní konferenci v Poslanecké sněmovně, tak předcházela tomu zítřejšímu jednání, tak je jasné, že ve vojenství platí, že není dobytého území, kde není bota pěšáka, ale my sem ty pěšáky v rámci té migrace přijímáme a svým způsobem nevíme, kolik je z toho vojáků a kolik je těch, kteří jsou vyhnáni.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili definovat problémy, a pak se rozhodnout co, abych se vrátil k té otázce.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ta analýza toho, jaké je největší nebezpečí pro nás, to je přece nejpodstatnější proto, abychom mohli říct, jak ten cíl ochrany toho bezpečí toho občana zajistit. Pokud si to budeme jenom vymýšlet a budeme si tady nějak ideologicky zdůvodňovat, proč máme udělat to, nebo ono, tak nám to moc nepomůže, pak to jenom spleteme.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Tři nohy, které navrhuje Evropská komise nebo tři směry, které navrhuje?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že není reálné nic, pokud nebudeme plnit závazky, které máme už teď a nebudeme naplňovat ty struktury, které máme. A já znovu opakuji, tady funguje Severoatlantická aliance a evropské členské státy a Česká republika bohužel na jednom z čelních míst svoje závazky neplní. Pojďme je dělat a nebavme se o nějakých fantasmagorických vizích, které stejně nefungují. Aby všichni rozuměli, o čem se tu mluví, vždyť my se v Evropě musíme nejprve bavit o tom, jaká bude budoucnost Evropské unie po brexitu, kterou cestou půjdeme, jakou formu spolupráce zvolíme, tahle debata tomu předchází. A když se podíváte třeba na to, jak vypadá nějaká společná evropská zahraniční politika, vůči naprosto konkrétním zemím a konkrétním nebezpečím, tak z toho je prostě zjevné, že ta společná obranná politika zas tak jednoduchá není. Budujme to na bázi Severoatlantické aliance.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže léta se dohadovat o tom, jak to má vypadat a pak hledat zabezpečení?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, teď máme velkou příležitost po brexitu. Bude se muset Evropa měnit, všichni to víme, nebo někteří to přiznáváme veřejně, někteří to se snaží zatajit a myslí, že to všechno půjde stejnou cestou. Nepůjde. Lidé už nejsou připravení tohle akceptovat. Pojďme se bavit o reformě Evropské unie a tohle musí být samozřejmě její součástí. Ale nevymýšlejme jiné projekty, než je Severoatlantická aliance.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ta bezpečnostní politika do značné míry funguje. Kdyby nefungovala, tak to bude daleko a daleko horší, to si řekněme, takže...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jenom dolaďovat?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ne, to jsem neřekl. Nebavíme, nedělejme to, že bychom vylévali vaničku s dítětem. Ale myslím si, že pokud známe ty dokumenty a vy jste mluvil o třech variantách, tak si myslím, že cesta se nejspíš bude ubírat variantou dvě, to je to, co jsem tady v úvodu říkal, to znamená, využití maximálních kapacit národních sil, užší koordinace, propojení a samozřejmě to propojování bude taky stát nějaké prostředky. V tom materiálu se taky hovoří o prostředcích, hovoří se asi o 500 milionech euro, které by se na to měly vydat. Já to považuju, že je správné mít jaksi připraveny zdroje, na druhou stranu by ty zdroje neměly být jaksi zdroje, které budou bruselské, protože to by mohlo taky vést k tomu, kdo platí, tak ten řídí, a to určitě nechceme, ale my máme zkušenosti, že dokážeme v rámci NATO dobře koordinovat ty národní síly, které dokážou i ty velitelské věci zvládat, takže tímto směrem se to bude ubírat. To znamená varianta dvě v tom materiálu nejspíš, která je zhruba to, co jsem tady úvodem říkal.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ještě jedno téma chci s vámi otevřít, ve Velké Británii se volí. Za nějakých 20 minut se bude vědět, jak to dopadlo, tedy odhady toho, jak to dopadlo, definitivní výsledky samozřejmě budou později. Co vy osobně čekáte od britských voleb ve vztahu k Evropě, pane předsedo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se nijak netajím tím, že bych si přál, aby vyhrála Konzervativní strana a přeju co největší úspěch paní premiérce Mayové. Je to pro nás i důležité, protože...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ve vztahu...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Podívejte se, Velká Británie zůstane významnou evropskou zemí, i když odejde z Evropské unie a v našem zájmu musí být, aby ta spolupráce s Británií byla co nejlepší. Je to v zájmu České republiky z hlediska našeho exportu...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
/Nesrozumitelné/ bude s Mayovou nebo s Corbynem?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že ano, protože ta vyjednávání budou jasná a srozumitelná a mohou vést k pragmatickému výsledku a myslím si, že představy paní premiérky Mayové o budoucím uspořádání vztahu s Evropou mohou být pro nás výhodnější, než to, co nabízí labouristé. Ale já tímto nechci zasahovat do britských voleb. Samozřejmě počkejme na výsledek. Jenom zdůrazňuji.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, ptám se na vaše názory, postoje, tak...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom zdůrazňuji to, že Velká Británie je a bude důležitou evropskou zemí a v zájmu České republiky je mít s ní co nejlepší vztahy.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan předseda Filip?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já se asi netajím tím, že bych si přál, aby vyhrál Jeremy Corbyn, ale...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A ve vztahu k Evropě proč?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale já si myslím, že je to právě důležité ve vztahu k Evropě, protože není zatížen tím, jak se špatně začínalo po brexitu. Ta politika britské vlády jak před Mayové, tak před Mayovou byla velmi kontroverzní, protože oni netušili, jak dopadne to referendum, byli z toho zmatení a podle toho taky začali. Byly tam těžké výpady, že bude tvrdý brexit, potom, že bude jiný brexit. Teď na Mayovou je samozřejmě ten tlak těch velkých podniků, které říkají: no, my potřebujeme volný pohyb pracovních sil, my jaksi si nepřejeme takové oddělení. Ale na druhou stranu si přejí, aby se zmenšil například objem lidských práv, jako to víme velmi dobře, celý ten tlak na evropskou úmluvu o lidských právech byl z Velké Británie, aby se tam zmenšil ten objem, čili to si uvědomuji. A já jsem přesvědčen, že nezatížený Jeremy Corbyn bude lepším vyjednavačem než Mayová.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové vám vybrali ty dvě hlavní možnosti.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Víte, když drobet navážu na tu rétoriku, kterou říkal pan Fiala, tak já bych asi řekl, co Cameron nadrobil, tak ať si Mayová vypije. Asi by to bylo spravedlivé a možná, že to pánbůh nebo příroda tak zařídí. Myslím příroda jako lidé, ale uvidíme. V každém případě s Británií chceme dále spolupracovat zejména v oblasti bezpečnosti, hospodářství, na druhou stranu musí naši vyjednavači evropští hájit pozice 27 členských zemí. To je naprosto jasné, to od nich budeme výrazně žádat a myslím si, že Británie trpí jednou věcí, Británie si nechce přiznat pravdu, že občané byli v informacích před hlasováním o brexitu informačně podvedeni a s tím budou mít velký problém. Každá lež časem je potrestaná.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A to se /nesrozumitelné/ v těch volbách myslíte?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
No, proto jsem říkal, že popravdě řečeno by si to měli teda konzervativci vypít, protože oni u toho silně byli, zejména Cameron, také proto rezignoval. To je naprosto jasné, to není jenom můj názor. A myslím si, že Mayová, pokud bude premiérkou, tak bude to mít na svých bedrech a nebude to mít vůbec jednoduchý. Británie podle mého na tom nevydělá, nevydělá na tom ani "27", já jsem přesvědčený, že to je chyba, to je můj názor.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, díky, že jste přišli do Událostí, komentářů. Ve vysílání zpravodajské "24" za malou chvíli začíná speciální vysílání právě k britským volbám. Tedy za rozhovor v Událostech, komentářích děkuji předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, na shledanou.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Hezký večer. Na shledanou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Předsedovi ODS Petru Fialovi.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A místopředsedovi Poslanecké sněmovny Vojtěchu Filipovi, na shledanou.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Na shledanou. Děkuji.
 

Petr Fiala

předseda strany