14. března 2017

Události, komentáře: Kauza dluhopisů Andreje Babiše

(ČT 24) Poslanci budou znovu probírat nezdaněné korunové dluhopisy Andreje Babiše - a to zítra jako mimořádný bod jednání. Sněmovna dnes schválila návrh Miroslava Kalouska. Úřadující ministr financí měl přitom jiný plán - prosadit zdanění dluhopisů - v rámci zákona, který měl daňově zvýhodnit dárce krve. Ten ale kvůli tomu předkladatelka stáhla. O tématu v Událostech, komentářích ČT24 disktutoval poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout v archivu ČT24.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Poslanci budou znovu probírat nezdaněné korunové dluhopisy Andreje Babiše, zítra jako zvláštní bod jednání. Sněmovna dnes schválila návrh Miroslava Kalouska, který to požadoval. Úřadující ministr financí měl přitom jiný plán, prosadit zdanění takových dluhopisů, a sice v rámci zákona, který měl daňově zvýhodnit dárce krve. Ten ale kvůli tomu jeho předkladatelka stáhla.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/:
Po zdanění, a to tam nemělo být, bylo to před, jo, a to dokazuje to přiznání. Takže iba toto se spletla.

Petr VAŠEK, redaktor:
Andrej Babiš dnes znovu vysvětloval, kolik peněz si v minulosti vydělal jako majitel Agrofertu. Tentokrát mu o 26 milionů neseděly příjmy, které za rok 2014 napsal do majetkového přiznání, s příjmy, které za stejné období uvedl v auditu zveřejněném minulý pátek. Za nesrovnalost prý může chyba jeho účetní.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/:
Ty příjmy jsou hrubé, ne čisté a já jsem s ní mluvil a samozřejmě to byl ten problém, který jsem teda vysvětlil.

Petr VAŠEK, redaktor:
Jenže ani dnes Babiš kauzu nezastavil. Miroslav Kalousek totiž odpoledne ve sněmovně prosadil, aby se zítra poslanci zabývali nezdaněnými korunovými dluhopisy, které Babiš nakoupil od Agrofertu v roce 2012.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Dovolte, abych navrhl nový bod, jehož názvem by bylo daňové podvody ministra financí.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/:
Říká, že já dělám daňové podvody? Já jsem odvedl ty daně 350 milionů, moje firmy 23 miliard.

Petr VAŠEK, redaktor:
Kalouskův návrh podpořila nejen opozice, ale i část koaličních poslanců z ČSSD a KDU-ČSL. Babiš hodlal původně své i další firemní korunové dluhopisy zdanit a návrh chtěl připojit k zákonu, který zvyšuje odpočty dárcům krve. Jenže ten dnes překladatelka z hnutí STAN Věra Kovářová stáhla.

Věra KOVÁŘOVÁ, poslankyně /STAN/:
Vedl nás k tomu pozměňovací návrh pana ministra Babiše, který se týká zdanění korunových dluhopisů. Byli jsme přesvědčeni, že by kolem tohoto pozměňovacího návrhu se strhla politická mela.

Petr VAŠEK, redaktor:
Už minulou středu vyzval sněmovní rozpočtový výbor Finanční správu, aby všechny transakce s nezdaněnými korunovými dluhopisy prověřila. Ředitel Finanční správy Martin Janeček dnes poslancům rozpočtového výboru vzkázal, že na jejich pochybnosti ohledně zdanění korunových dluhopisů odpoví do konce května. Už teď ale upozorňuje, že nemůže odpovědět na všechno.

Martin JANEČEK, generální ředitel Finanční správy ČR:
Co se týče toho usnesení, ze kterého v podstatě i vyplývá, že bychom měli jít kontrolovat jakoby v podstatě bezmezně všechno, co nějakým způsobem souvisí s korunovými dluhopisy, tak to není absolutně splnitelné.

Petr VAŠEK, redaktor:
Jak Babiš, tak i Kovářová chtějí své daňové návrhy podat co nejdřív znovu, aby je poslanci stihli schválit ještě v tomto volebním období. Karolína Jelínková a Petr Vašek, Česká televize.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý večer.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Hezký večer z Poslanecké sněmovny.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jan Skopeček, čerstvý poslanec za pana Beznosku, který se přesunul na Nejvyšší kontrolní úřad, pokud se nemýlím, ekonomický expert ODS. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vítejte v Událostech, komentářích. Pánové, zákon, kterým mělo sněmovnou procházet dodanění korunových dluhopisů, je stažen. Pane Skopečku, vy už nechcete, aby se ty dluhopisy dodanily?

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si obecně nemyslím, že by se měla měnit pravidla v průběhu hry. Je potřeba si uvědomit, že ty korunové dluhopisy nenakoupil pouze Andrej Babiš, ale spousta jiných investorů, kteří je nakupovali s nějakými podmínkami. A podle mého názoru měnit těmto lidem podmínky hry jenom kvůli tomu, že se Andrej Babiš dostal do potíží s vysvětlením, jak danil či nedanil korunové dluhopisy, že by byla chyba. To je můj názor. Druhá věc je, že pan ministr to přidal k zákonu, který s tím příliš nesouvisí. A rozumím paní předkladatelce, že nechtěla, aby dárci krve...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to daňový zákon. Děly se horší věci v Poslanecké sněmovně, ano.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Aby byli rukojmím tohoto opatření.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Faltýnku, proč zákonem, proč to nevyřeší Finanční správa nebo daňová správa, chcete-li, která to podle některých odborníků prostě udělat může prověřit, jestli se neobcházel zákon.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já bych zaprvé řekl, že už v roce 2012 mohl pan Kalousek a pan Sobotka napravit tento zákon, který dneska tak kritizují. Dávám za pravdu kolegovi Skopečkovi, že těch firem je zhruba 500, které vydaly tyto korunové dluhopisy. A Agrofert a pan Babiš je jedna z 500 firem. A když se na to přišlo, že by to mohl být daňový problém, tak pan Babiš navrhl k daňovému zákonu o dani z příjmu paní Kovářové, aby se to napravilo, aby prostě tyto dluhopisy byly zdaněny. A dneska jsme viděli krásně v přímém přenosu vlastně celá naše země, jak TOP 09 nebo Starostové, které reprezentuje paní Kovářová, prostě nechtějí, aby tyto dluhopisy byly zdaněny, a proto paní Kovářová tento zákon stáhla, protože tady ve sněmovně není vůle, aby byly tyto dluhopisy zdaněny, aby se ta chyba, kterou pan Kalousek a pan Sobotka v minulých letech způsobili, tak aby se napravila. To je jednoznačné. A to, že sněmovna dneska odsouhlasila i hlasy sociální demokracie, kdy se vlastně spojili naši koaliční partneři s panem Kalouskem, s tím panem Kalouskem, který má za sebou mnoho kauz z minulosti, a ten tady dneska obviňoval vlastně ministra financí, že lže, že zatajuje daně, nezdaňuje své příjmy, tak to mně připadá naprosto absurdní. A já jsem rád, že k tomu došlo a že celá naše veřejnost dneska viděla, jak se sociální demokracie ve své křeči prostě spojuje s TOP 09 a s panem Kalouskem.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Promiňte, pane Faltýnku, já jsem zase postřehl teď, že jste mi vůbec neodpověděl na to, na co jsem se ptal. Já jsem se ptal, proč to předkládáte jako zákon to dodanění, proč se nejde cestou daňové správy, která může identifikovat, jestli daňový subjekt jakýkoliv zákon obchází, nebo neobchází.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale, pane Takáč, vy asi nesledujete naše média. V posledním týdnu tady zaznělo mnohokrát z úst jak ministra financí, tak generálního ředitele Celní správy, teda pardon, daňové správy, že daňová správa kontroluje a dodaňuje tyto záležitosti. A dodanila 1,5 miliardy...

Tak proč ten zákon?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Zákon proto, aby to bylo prostě nejvyšší zákonnou normou, aby se k tomu prostě přihlásili i ostatní poslanci ve sněmovně, a abychom viděli, kdo vlastně ty dluhopisy chce zdanit a kdo je nechce zdanit. A dneska jsme to viděli zcela jasně. Paní Kovářová, která reprezentuje TOP 09 a Starosty, tak prostě ten zákon radši stáhla, přestože to byl daňový zákon, a vůbec to nesouviselo s tím, že jsme chtěli ulevit dárcům krve a zvýšit jim jejich daňový odpočet ze 2 tisíc na 3 tisíce, to by prošlo úplně v pohodě. Ale paní Kovářová to použila jako záminku a tento zákon stáhla proto, protože prostě TOP 09 nechce stejně jako v roce 2012 zdanit tyto korunové dluhopisy těchto soukromých investorů.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, rozumím tomu argumentu, který tady padá už poněkolikáté.

Je to velmi jednoduché.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku, proč to nechcete zařídit zákonem, aby se teď dodanilo to, co se dodanit má? Teď pan Faltýnek jasně říká, opozice, TOP 09, dovolím si to nazvat opozicí, která nechce, aby se to projednalo.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Zaprvé, rozdělme to do dvou rovin. Pan Faltýnek mluví o korunových dluhopisech. Není ani tak problém korunových dluhopisů, ale je otázka, jestli je pan Andrej Babiš nevyužil proto, aby se vyhnul placení daní účelově. Jsou dvě roviny. Jedna věc jsou korunové dluhopisy, druhá věc je, jestli to někdo dokáže...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobře, ať už to, tak se to zdaní a je vyřešeno.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
...dokáže využít ve svůj prospěch. Ale já si skutečně myslím, že prostě tady je daleko více investorů než, než Andrej Babiš a jenom kvůli nim měnit podmínky pro to, aby se pan ministr financí vypořádal se svým problémem, je prostě k těmto lidem nefér. A ať se chyba napraví nebo ať se změní zákon, nicméně ať platí pro nákupy dluhopisů v budoucnu. A ještě jenom zareaguju. Pan kolega se rozčiluje nad tím, jak se všichni spikli proti hnutí ANO a proti ministru financí. Ale já jenom za těch pár hodin jsem dneska zažil několik výpadů poměrně ostrých pana ministra financí vůči opozici, respektive i vůči koaličním poslancům, proti panu Urbanovi poměrně drsné nařčení z toho, že je součástí solární mafie a tak dál, a bez jakýchkoli důkazů. Takže na druhou stranu se nemůže Andrej Babiš divit, poté, co celou svoji politickou kariéru založil na tom, že všichni kradou, že v okamžiku, kdy se dostane do jistých potíží on, že mu to ti ostatní, na které celou dobu útočil, vrací.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Faltýnku, vysvětlete mi, prosím, ještě jednu věc. Média jsem sledoval minimálně dnes odpoledne, ve kterých Andrej Babiš mluvil o tom, že v červenci 2014 paní Schillerová, jeho náměstkyně, na jeho dotaz říká, jestli by se s těmi dluhopisy nemělo něco dělat, takže říká, dluhopisy nejsou téma. Tak proč to teď Andrej Babiš říká, proč dluhopisy řeší, protože to je mediální problém před volbami pro něj?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Byla to paní Hornochová, nikoli paní Schillerová, to se pan předseda uřekl...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Už jsem se lekl, že jsem se uřekl já.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, to se uřekl pan předseda, tak jsme se o tom bavili i včera na koaliční radě. A on položil tady ten...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobrá, podstata věci. Před třemi lety to nebyl problém a teď to problém je, že se to musí zákonem řešit?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne. Pan Skopeček říká, že pan Babiš si řeší nějaký svůj problém, ale to vůbec není pravda. Pan Babiš žádný problém nemá. Pan Babiš doložil své příjmy, nechal si udělat prověření svých příjmů dvěma renomovanými auditorskými firmami a ten problém je vysvětlen. A to, že se lišilo, jak bylo v té reportáži, o nějakou částku to daňové přiznání, tak to bylo jenom v příjmu hrubém a čistém.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Faltýnku, odpovězte mi, prosím, na mou otázku, která je jednoduchá.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já vám odpovídám na tu otázku, ale ono to spolu souvisí.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Odborníci ministra financí, byla to tedy paní Hornochová, když opravím to jméno, která říkala: dluhopisy, na které se sám Babiš ptal, nejsou problém, nemusíme je řešit. Přesto pan Babiš krátce před volbami předkládá zákon, kterým to řešit chce, tak proč.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale to je velmi jednoduché. Vy nevidíte ten hon, který se tady pořádá na pana Babiše, když se říká: on nedanil své příjmy, bůhví, jestli si na to vydělal, kde vlastně ty peníz vzal. No, tak je to přirozená reakce ministra financí, ať je prostě udělán klid jednou pro vždy. A když je s tím problém, přestože to bylo řešeno v rámci zákona, a v tom má pan Skopeček pravdu. Těch subjektů bylo 500 a postupovaly v rámci platné legislativy, kterou nastavil tehdy pan Kalousek. A když byla možnost to změnit, tak to prostě nezměnili, ani sociální demokracie a všechny subjekty, které vydávaly tyto dluhopisy, a podotýkám, že se to netýká občanů, kteří kupovali státní dluhopisy, to se týká pouze soukromých investorů, tak prostě se pohybovali v rámci daných zákonů, ale protože je to dneska hon na jednoho člověka, tak proto on navrhuje, aby to prostě bylo zdaněno všem. To je velmi jednoduchá odpověď. Ale na to jste mohl přijít i sám.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku, proč se to nezrušilo dřív?

Omlouvám se.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, v pořádku, já se ptám na vaše názory, moje nejsou důležité.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Nevím, proč se to nezrušilo dřív, protože asi...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jste reprezentant ODS, proto se na to ptám.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
...nikdy nevzniklo podezření u někoho, že by tímto způsobem chtěl obcházet placení daní. Teď to podezření vzniklo, tak proto asi to téma vzniklo. Nicméně já si myslím, že tím řešením by mohla být jiná věc, a sice v České republice existuje dvojí zdanění zisku a poté i zdanění dividend. Myslím si, že pokud bychom to dvojí zdanění odstranili, tak by možná ubylo motivací k tomu používat tento nástroj, jak se těm daňovým povinnostem vyhnout. Já jsem vždycky pro to najít nějaké systémové řešení nebo přicházet se systémovými řešeními, nikoliv s řešeními, která reagují na problém nebo kouzlu jednoho člověka. A mně se zdá, že odstraněním dvojitého zdanění pomůžeme jednak české ekonomice a jednak odstraníme motivaci používat...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobrá, pojďme tedy obecně se bavit alespoň v krátkosti o daních. ODS chce v Senátu navrhovat snížení DPH z 21 na 19 procent. Proč a proč jste to nenavrhli už dávno?

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
My jsme to navrhli dávno několikrát. ODS v Poslanecké sněmovně tento návrh předložila opakovaně. Já jsem poprvé, kdy jsem to zmínil, když jsem s tím přišel, bylo v době, kdy vládní koalice včetně hnutí ANO zrušila penzijní reformu, aniž by přišla s jakoukoli náhradou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proč to chcete udělat teď?

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
A teď to chceme udělat proto, protože stát realizoval přebytek, máme tu kontrolní hlášení, máme tu EET. ANO nám slibuje, že díky těmto opatřením poroste výnos z DPH, tak já myslím, že je ten čas DPH změnit. Koneckonců slyšeli jsme před pár týdny na sněmu hnutí nebo kongresu hnutí ANO, že chtějí nízké daně, tak my chceme podat tu pomocnou ruku a nabídnout jim, že pokud podpoří tento pozměňující návrh, tak to, co říkali na svém sjezdu, se může stát i realitou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Faltýnku, přijmete tuto nabídnutou ruku, podpoříte tento návrh, a pokud ano, tak proč už tu není devatenáctiprocentní DPH?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Víte, já se musím trošku smát, protože ODS před minulými volbami slibovala, že bude snižovat daně, a udělala pravý opak. A právě že zvýšila třeba zrovna DPH. My jsme slibovali, že nebudeme zvyšovat daně, a také jsme zaručili v této vládě, že jsme daně nezvýšili. My jsme řekli, že se pokusíme vybrat ty stávající daně, a to se nám daří tím, že jsme zavedli ty nástroje, které tady dlouhá léta nebyly, jako je kontrolní hlášení, EET a další věci. A pokud se nám bude dařit vybírat daně, tak určitě na to máme stejný názor jako ODS, že chceme prostě daně snižovat do budoucna, a to je naše dlouhodobá perspektiva...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže když říkáte, že se daří vybírat daně, tak teď to budete podporovat v Senátu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je naše dlouhodobá perspektiva. A pokud se nám podaří prostě zachovat ten trend, a samozřejmě je to otázka i růstu ekonomiky, pokud bude takový růst, jako je v současné době, tak jsme připraveni v tom dalším období, pokud se nám podaří uspět ve volbách, prostě postupně daně snižovat, snižovat i sociální pojištění, aby lidem zůstalo více peněz. A peníze, které vybereme, tak logicky chceme vrátit zpátky lidem a i samozřejmě je dát do investic, do rozvoje naší země, takže to je velmi jednoduchá strategie.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Buďte, prosím, konkrétnější. Říkal jste, pakliže uspějete, ano, vím, je to dáno tím, jak dopadnou volby. Ale pakliže uspějete, budete prosazovat ještě další snižování daní i pojištění. Buďte, prosím, konkrétní. Kdybyste uspěli, měli jste na to tu sílu, tak o kolik budou nižší daně, o kolik bude nižší pojištění u zaměstnance i u zaměstnavatele.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, já teď nechci říkat nějaká konkrétní čísla, protože my pracujeme na našem volebním programu a předpokládám, že někdy v průběhu června července ho představíme veřejnosti. Ale jednoznačně chceme snižovat daně u těch nízkopříjmových skupin, a zachovat zdanění u těch vysokopříjmových nebo výše příjmových skupin a jsme připraveni diskutovat i o snížení DPH, třeba pokud se týká potravin, jsou tady i další náměty, pokud se týká snížení DPH u ostatních služeb. Takže je to k debatě, ale určitě prostě nechceme zvyšovat daně, nechceme zatěžovat naše firmy, protože v konečném důsledku by se to obrátilo proti těm lidem, protože pokud zavedeme takové nesmysly, jako je sektorová daň, progresivní zdanění, tak samozřejmě se to promítne do reálných příjmů těch normálních lidí, a to my nechceme.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku, v tomhle budete hnutí ANO podporovat, případně jak, co vy budete navrhovat?

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Krátká reakce. To je pouze rétorika. Prostě několikrát v té sněmovně návrhy na snížení daní byly. ANO nikdy tyto návrhy nepodpořila. Čili něco jiného je něco říkat na sněmu ANO, něco jiného je říkat do televizních kamer, ale v té Poslanecké sněmovně nikdy pro návrhy na snížení daní nebyli. To je potřeba říci. Druhá věc, pan kolega říká, že nezvýšili daně. Nicméně já připomenu, že tu byla daňová opatření, která vznikla v době krize, měla časově omezenou platnost, jako byla například solidární přirážka nebo jako bylo zvýšení spotřební daně. Poté, co krize odezněla, tak tato vláda včetně hnutí ANO tyto krátkodobé opatření prodloužila a dneska tu kvůli i ANO máme daně vyšší. Takže není pravda, že ANO nezvyšovalo daně, zvyšovalo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jaké daně a jaké pojištění a o kolik snížíte, budete-li mít tu moc na to.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že jeden z největších problémů našeho daňového systému jsou vysoké odvody zaměstnavatelů za své zaměstnance, které jsou jedny...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A já jsem se vás ptal, o kolik je snížíte, tak.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
...které jsou jedny z nejvyšších. My máme v programu, že chceme snížit, snížit sociální pojištění na straně zaměstnavatele o 3,5 procentního bodu. Nicméně teď se ještě vede v rámci ODS debata o tom, jakým způsobem snížit daně i fyzickým osobám v rámci daně z příjmů. Teprve poté, co najdeme ten přesný mix toho, v jaké části to snížit, tak dojdeme k přesnému číslu. My budeme mít v dubnu programovou konferenci, kde ty konečné návrhy, se kterými půjdeme do podzimních voleb, tak v tom dubnu s nimi přijdeme. Ale bezesporu to bude znamenat snížení daňového zatížení v České republice.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, oběma díky za to, že jste přijali účast v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Jan SKOPEČEK, poslanec a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju za pozvání. Na shledanou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Děkuju za pozvání, také na shledanou.

Jan Skopeček

poslanec PČR
expert pro ekonomiku a finance