22. února 2017

Události ČT: Česko a brexit

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Událostí byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Michal KUBAL, moderátor:
A předseda ODA Petr Fiala, teď živě hostem Událostí. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:

Britská premiérka naznačila, že preferuje tvrdou variantu brexitu, tedy úplné oddělení Británie od té Evropské unie. Jak to může ovlivnit vyjednávání opozici českých podniků a zaměstnanců ve Velké Británii.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je samozřejmě velmi podstatná informace a ukázalo se, že jsou liché všechny ty naděje, že Británie chce zůstat součástí jednotného trhu, a o to snazší bude to vyjednávání ze strany Evropské unie. Nic z toho není pravda. Já jsem velmi rád, že dnes jsme se domluvili na základní pozici České republiky, protože jsem přesvědčen, že navenek můžeme být pouze tak silní na kolik jsme vnitřně sjednoceni a tady je důležité, aby v tom vyjednávání Česká republika přesně věděla, co chce. A toho jsme dnes dosáhli, já jsem velice rád, že premiér svolala tu schůzku. Bylo to z mé iniciativy. Já jsem takovou schůzku navrhoval a věřím, že budeme v těchto jednáních pokračovat, abychom obhájili zájmy České republiky.

Michal KUBAL, moderátor:
Když jste říkal, Česko bude jen tak silné, jak bude uvnitř jednotné. Není zároveň to hledání půdorysu na úkor řekněme specifičnosti toho dokumentu těch věcí, na kterých se byly všechny sněmovní strany schopné dohodnout.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V tomto případě to tak není. Samozřejmě já bych rád rozšířil to jednání a našel i společnou českou pozici v otázce reformy Evropské unie, čemuž se zatím, k čemuž se zatím pan premiér nepřihlásil, ale v tomto případě jsme dosáhli shody na prioritách a myslím si, že to je důležité pro to další vyjednávání. Uvědomme si taky, že to vyjednávání se nebude odehrávat pouze v období, kdy je u moci tato vláda, ale bude probíhat i v době, kdy bude příští dva roky minimálně, kdy bude u moci další vláda, a proto je důležité, abychom měli národní shodu. Jedině tak prosadíme zájmy českých občanů a zájmy České republiky a to já pokládám za důležité.

Michal KUBAL, moderátor:
Na české politické scéně se předtím taky politici hodně přeli o to, jestli s Velkou Británií jednat samostatně nebo v rámci Evropské unie. Ty hlasy pro samostatnou cestu zaznívaly i z vaší strany. Neměla by Česko naopak ctít spíše jednotnou linii, kterou prosazuje Brusel.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tady musíme rozlišovat, musíme přesně vědět, čeho chceme dosáhnout. V řadě věcí se vůbec nedá jednat bilaterálně. Je potřeba společné jednání například když se budeme bavit o podmínkách, které se týkají obchodu, služeb, na tom všem nám záleží. Samozřejmě jsou záležitosti, kde budeme muset jednat bilaterálně. Třeba některé bezpečnostní otázky, ale nakonec tohle není nic zvláštního. Vždyť my s Velkou Británií máme diplomatické vztahy a řada těch jednání běžně probíhá.

Michal KUBAL, moderátor:
Petr Fiala, pohled ODS, díky za váš čas.

Na shledanou.

Petr Fiala