19. února 2017

Půjdeme jen do vlády, která zruší EET

(Seznam.cz) Ačkoliv všechny průzkumy ukazují, že ODS po čtyřech letech v opozici míří k druhému nejhoršímu výsledku své historie, její první místopředsedkyně Alexandra Udženija vidí budoucnost své strany optimisticky.

„ODS byla ještě před dvěma lety na hranici volitelnosti. Všichni nás odepisovali, včetně našich partnerů i včetně vašich kolegů novinářů. Nicméně dokázali jsme se vyhrabat z nejhoršího a ukázalo se to i v krajských volbách na podzim," říká jednačtyřicetiletá politička z Prahy 2, která byla do druhé nejvyšší funkce v ODS zvolena loni v lednu.

ODS získala v roce 2013 ve sněmovních volbách necelých 8 procent hlasů a po víc než sedmi letech ve vládě zamířila do opozice. A Udženija tvrdí, že v ní strana klidně zůstane, pokud by příští kabinet nesplnil některé základní požadavky ODS.

„Říkáme dlouhodobě, že EET zrušíme. ODS nepůjde do vlády, ve které by nemohla uskutečnit konkrétně tento program," říká Udženija, která ale sama do Sněmovny na podzim kandidovat nebude.

Proti Zemanovi

Méně rezolutní jsou politici ODS, když dojde řeč na jejich prezidentského kandidáta. Základní cíl je jasný: zabránit prezidentu Zemanovi ve znovuzvolení. Jak toho dosáhnout, ale jasné není.

Podle první místopředsedkyně ODS postaví strana svého kandidáta „s pravděpodobností 50 procent". Ale ve hře je také dohoda o společném kandidátovi s některými dalšími stranami.

„Třeba pan Jiří Drahoš. Je pozitivně vnímán v určité skupině občanských demokratů, takže možná to je jedno ze jmen, o kterém jsem ochotná do budoucna uvažovat," říká Udženija o končícím předsedovi Akademie věd, který pravděpodobně ohlásí kandidaturu na konci března. „Ale neznám ho, nikdy jsme se nepotkali, takže v tuhle chvíli ho opravdu nemohu posuzovat."

(Autor: Jindřich Šídlo)
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části