16. ledna 2017

Místo nadnárodních korporací podpořme české firmy

(www.ods.cz) Dnešní tripartita se bude zabývat odlivem zisků z České republiky do zahraničí. Místo lepšího nastavení podmínek pro reinvestování kapitálů se však bude hovořit o tom, jak zvýšit daně a ještě více zkomplikovat daňový systém.

 
„ODS odmítá řešit problém odlivu zisků do zahraničí zaváděním sektorových daní či progresivního zdanění firem. Zavedení těchto forem zdanění by byla rána pro konkurenceschopnost České republiky. Nejenže by tento krok odradil potencionální zahraniční investory, ale navíc by motivoval stávající firmy podnikající v ČR k odchodu do zemí s promyšlenější daňovou politikou,“ řekl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.
 
Řešení problému odlivu zisků za hranice spočívá v podpoře českých firem a kapitálu. Naopak transfery pro velké nadnárodní korporace celý systém komplikují a problém zvětšují.
 
„Pro českou vládu už nesmí být prioritou pomoc pouze velkým nadnárodním firmám prostřednictvím subvencí a dotací. Prioritou musí být český podnikatel a český kapitál. Vláda musí začít vytvářet co nejjednodušší podmínky pro začátek, rozvoj, ale i expanzi původních českých podniků a firem,“ dodává Jan Skopeček.
Jan Skopeček

ekonomický expert ODS