27. prosince 2016

Elektronická evidence tržeb je dalším z řady nástrojů, kterými současná levicová vláda šikanuje živnostníky a podnikatele

(www.parlamentnilisty.cz) „Vládě se podařilo vytvořit ze živnostníků obraz zlodějů a daří se jí podporovat v lidech zášť vůči úspěšným a pocit, že za neúspěchem kohokoli je třeba vždy hledat někoho jiného.“ Tak hodnotí činnost koalice poslanec za ODS Simeon Karamazov. Za ekonomický zločin se pak podle jeho slov dá považovat navrhovaný deficit rozpočtu na příští rok. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále řekl, že Evropská unie selhává ve všech oblastech své působnosti.

 
Jak hodnotíte politický rok 2016 ze svého pohledu? Co z událostí považujete za podstatné?
 
V roce 2016 se na půdě Poslanecké sněmovny schvalovaly klíčové zákony z oblasti vzdělávání, kterému se intenzivně věnuji, konkrétně novely školského i vysokoškolského zákona. Za nejpodstatnější považuji skutečnost, že se podařilo zabránit likvidaci fakult veřejných vysokých škol. Těm i nadále zůstává okruh nedotknutelných pravomocí, jež není možné odejmout. Jsem rád, že akademické svobody zvítězily nad absolutistickými choutkami některých mocichtivých jedinců.
 
Když jsem se vás před dvěma roky ptala, jak hodnotíte svůj první rok v Poslanecké sněmovně, odpověděl jste, že zatím šlo spíše o seznamování se s funkcemi a orientování se v resortu. Nejen pro vás, ale i kolegy. Jak to vidíte nyní s odstupem dvou let?
 
Každý rok činnosti poslance je samozřejmě znát. Poslanec se více orientuje nejen ve sněmovních postupech, nýbrž i v samotné legislativě. Myslím si, že určitý pokrok je vidět, ať už jde o počet a kvalitu vystoupení na plénu či činnost v rámci školského výboru. Posoudit moji práci ale samozřejmě musejí hlavně voliči.
 
Stěžoval jste si také, že poslanci jsou schopni mluvit půl hodiny o tématu, na něž by stačily tři věty, což vás tenkrát překvapilo. Jste stále překvapen, nebo už jste si zvykl?
 
Byť nerad, zvykl jsem si. Je opravdu obdivuhodné, jak dlouho se někteří kolegové vydrží bavit v podstatě o ničem. Neomrzelo je to a pravděpodobně už ani neomrzí. Silně ale pochybuji, že se to dá říci i o občanech, kteří sněmovní diskuse sledují. Podíváme-li se do zahraničí, konkrétně třeba do Velké Británie, tamní debaty mají nesrovnatelně vyšší úroveň.
 
Věnujete se především školství. Nedávno jste sice pozitivně kvitoval skutečnost, že z rozpočtu na příští rok dostanou učitelé více peněz, zároveň jste však kritizoval fakt, že finanční plán pro školství počítá se 400 miliony korun pro běžný nárůst činnosti ministerstva. Na co mají být tyto peníze použity a proč jejich využití nevidíte jako přínosné?
 
Přesný účel těchto výdajů v rozpočtu nevidíme, tak detailní není. Zřejmé je pouze označení, že jde o takzvané běžné výdaje. To v praxi představuje výdaje neinvestičního typu, které se spotřebují na každodenní chod ministerstva a v budoucnu žádný užitek nepřinesou. Může jít například o nákup spotřebního materiálu.
 
Dlouhodobě také tvrdíte, že koncept školství je u nás potřeba změnit. Čím dál více politiků, ale i lidí si stěžuje, že škola v podstatě pouze vychovává „ovce“ vhodné do systému, nikoliv samostatně uvažující bytosti. Zaměřujeme se na biflování a známky, nikoliv na schopnost hledat relevantní informace a správně je vyhodnotit. Souhlasíte s tím? A pokud ano, jaké je řešení?
 
S vaším tvrzením se dá z velké části souhlasit. Studenti jsou mnohdy nuceni memorovat si řadu údajů, aniž chápou potřebné souvislosti. Nemyslím si kupříkladu, že je nezbytné, aby znali kdejaký letopočet nazpaměť. Důležité naopak je, aby rozuměli oné historické době, aby chápali sled dějinných událostí. Řešení samozřejmě není jednoduché, jde o změnu obsahu školních osnov a dalších předpisů. Co může určitým způsobem pomoci, je podle mého názoru povinná maturita z matematiky. Matematika přece není nic jiného než logika sama. Pokud budeme podporovat logické uvažování žáků a studentů, bude to jedině dobře.
 
Petr Fiala měl při svém startu na pozici předsedy ODS vaši důvěru. Má ji stále? Naplňuje vaše představy o návratu občanských demokratů mezi nejsilnější politické strany v České republice?
 
Petr Fiala dokázal vytáhnout ODS z nejhlubší krize. Strana se stabilizovala, a to jak finančně, tak politicky. Dnes se dá říci, že naše preference dlouhodobě rostou, což je samozřejmě i důsledek politiky současného vedení. Petr Fiala má proto i nadále moji plnou podporu.
 
Má v příštích volbách šanci a jak velkou? Nenechají se lidé spíše zlákat sliby a koblihou? Je vidět, že Babišův marketing, předvolební kampaně a sliby na lidi fungují…
 
Řada lidí se již zlákat nechala a je otázkou času, jak dlouho tento stav vydrží. Osobně jsem přesvědčen, že nezodpovědná politika nemůže dlouhodobě vést k úspěšnému cíli. Věřím, že se voliči k ODS budou i nadále vracet. V příštích volbách bychom za úspěch mohli považovat celostátně dvojciferný výsledek.
 
Není to dlouho, co začala fungovat elektronická evidence tržeb. Jak vnímáte její start?
 
Start proběhl bez větších problémů, pokud vím, došlo k jednomu asi hodinovému výpadku. To je technická stránka věci. Po obsahové stránce to již zdaleka tak růžové není. Elektronická evidence tržeb je dalším z řady nástrojů, kterými současná levicová vláda šikanuje živnostníky a podnikatele. Babiš se Sobotkou ze zodpovědných občanů vytvářejí zloděje a vyvrhele. S tím se nikdy nesmířím a budu proti tomu i nadále bojovat.
 
Připravuje se novela komunikačního zákona, podle které by nejen mobilní operátoři, ale i česká armáda dlouhodobě sbírala a uchovávala e-mailovou komunikaci, SMS zprávy, činnost na sociální síti a mnoho dalšího všech našich obyvatel. Nakonec nebude problém o jednotlivci vytáhnout jeho kompletní soukromí, činnost, vztahy… Sama armáda to nezvládne, takže s tím mají pomoci společnosti Oracle a IBM, tím by naše data putovala i na zahraniční servery. Co si o tom myslíte? V České republice už se mnohokrát ukázalo, že data jsou na prodej. A jsou-li data, jsou i zájemci. Obáváte se zneužití?
 
Budu souhlasit s tou mírou sledování osobních údajů, která je nezbytná pro zajištění bezpečnosti České republiky. Nejsem ale zatím přesvědčen, že navrhovaný systém zajistí, že uchovávaná data nebudou zneužita. Naše společnost stojí na principu svobody, a nikoli policejního státu. Tuto myšlenku budu prosazovat.
 
A jak hodnotíte činnost současné koalice? Co se jí povedlo a co naopak nikoliv?
 
Jak jsem již řekl, vládě se podařilo vytvořit ze živnostníků obraz zlodějů, na něž je zapotřebí si posvítit. Vládě se také úspěšně daří podporovat v lidech zášť vůči úspěšným a pocit, že za neúspěchem kohokoli je třeba vždy hledat někoho jiného. Vládě se naopak nedaří podporovat rodiny s dětmi, zlepšovat život seniorů, ani odstraňovat bariéry pro podnikatele. Nedaří se jí ani reforma školství. Ta bude mít na vzdělanostní úroveň žáků doslova tragický dopad.
 
Kritizoval jste také to, že příští rozpočet republiky je spotřební, nikoliv růstový. Kdybyste měl tu možnost, jaké hlavní změny byste v něm učinil vy sám?
 
Řešení vyplývá již z mého vyjádření. Ekonomický pokrok se nevytváří projídáním současných materiálních statků, nýbrž za pomoci investic. Kdybych měl tu možnost, zásadním způsobem bych posílil investiční část rozpočtu a naopak seškrtal množství administrativních nákladů. Samostatnou kapitolou pak je výše navrhovaného deficitu, kterou lze v době ekonomického růstu považovat bez nadsázky za ekonomický zločin.
 
Je Miloš Zeman vaším prezidentem? Jak se díváte na jeho způsob komunikace s veřejností i politiky? Jsou jeho pečlivě připravené výroky účinné?
 
Miloš Zeman je prezidentem všech občanů, tedy i mým. Způsob jeho komunikace je nicméně svérázný a na můj vkus příliš rozdělující. Prezident by měl občany spojovat, u Miloše Zemana tomu tak není. Hodnotit jeho výroky paušálně dost dobře není možné. V řadě případů jsou věcné a fundované, to se týká například otázek migrační krize. V jiných situacích se ale nemohu ubránit dojmu, že se pan prezident snaží úmyslně vyvolat rozporuplné reakce. To do mé představy o reprezentativní hlavě státu nezapadá.
 
Máte nějaké osobní přání, kdo další by měl být u nás příštím prezidentem?
 
Prezidentem by se měla stát všeobecně respektovaná osoba se smyslem pro zodpovědnost. Osoba, která nebude vyvolávat rozbroje, naopak někdo, kdo bude schopen vzniklé konflikty řešit.
 
Jaký a čí politický krok jste v poslední době v Evropské unii ocenil a proč?
 
Bez nadsázky nic, za co bych v poslední době Evropskou unii pochválil, zmínit nemohu. Evropská unie selhává ve všech oblastech své působnosti a protiunijní nálady v Evropě jsou toho jen logickým vyústěním. Stačí zmínit neschopnost řešit migrační krizi, špatnou ekonomickou situaci některých členů eurozóny i masivní regulaci všeho, co jen trochu regulovat lze.