14. prosince 2016

ODS: Zjednodušení daňového systému podpoříme i v Senátu

(www.ods.cz) Senátoři ODS podporují snížení sazby DPH na noviny a časopisy, odmítají novelu zákona o vinařství, která může znamenat konec malých vináren. Občanští demokraté se staví i proti navýšení počtu lékařských specializací.

 
„Naši senátoři budou hlasovat proti novele vinařského zákona. Rozumím snaze bránit spotřebitele před falšovaným vínem, obávám se ale, že tady se zákonodárci chystají vylít s vaničkou i dítě. Podíl falšovaného vína při prováděných kontrolách soustavně klesá, v posledních letech u sudového vína ze 14 % na 2,6 %. Nová legislativa zdraží víno zákazníkům a znamená komplikace pro vinárny. Pro řadu z nich to může znamenat konec, přitom pro menší české vinaře jsou vinárny často jediným distribučním kanálem jejich produktů. Zároveň dojde s velkou pravděpodobností k nárůstu umísťování laciného nekvalitního vína do supermarketů,“ vysvětlil předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.
 
„V souvislosti s projednávaným zákonem o vzdělávání lékařů zcela výjimečně sdílíme názor České lékařské komory, která je proti navýšení počtu lékařských specializací. Často se stává, že přílišná specializace brání vnímat pacienta celostně a vhodně ho léčit. Vadí mi i způsob projednávání zákona, kdy výbor o legislativě jedná v týdnu konání schůze. To brání důkladnému projednání legislativy,“ tvrdí senátorka Daniela Filipiová.
 
„Podporujeme návrh na snížení sazby DPH na noviny a časopisy. ODS dlouhodobě podporuje snižování a sjednocení DPH, proto tento trend vítáme. Připomínám, že náš daňový systém patří k nejsložitějším na světě a je jednou z hlavních překážek zejména pro živnostníky a podnikatele,“ uvedl místopředseda Senátu Jaroslav Kubera.