7. prosince 2016

Vláda předložila rozpočet promarněné příležitosti

(www.ods.cz) Občanští demokraté chtějí v rámci schvalování státního rozpočtu prosadit 3 priority. ODS chce nechat více peněz občanům, našla 30 miliard zbytečných výdajů, které mohou zůstat lidem v peněženkách. Druhou prioritou je pro občanské demokraty obrana, které chtějí přidat 10 miliard korun. Třetí prioritou je regionální školství. ODS zároveň kritizuje současnou podobu rozpočtu, zejména vysoký schodek a nesystémové výdaje.

„Rozpočet má být vrcholným představením vlády, ve kterém ukáže své priority a svou vizi. V aktuálním návrhu rozpočtu vláda žádné priority nemá. Je to rozpočet promarněné příležitosti. Vládě se díky růstu ekonomiky a práci podnikatelů a zaměstnanců daří vybírat stále více peněz občanů, nedaří se jí však tyto peníze investovat do budoucnosti. Do zlepšení života našich občanů. Ukázali jsme na 30 miliard korun, které lze v rozpočtu ušetřit a vrátit občanům. Současně ukazujeme, kam je potřeba investovat, prioritami musí být třeba vzdělání nebo bezpečnost, proto navrhujeme přidat těmto oblastem,“ uvedl předseda ODS Petra Fiala.

„Návrh rozpočtu zahrnuje desítky miliard zbytečných výdajů. V době, kdy se firmy přetahují o pracovníky, počítá například vláda s vyššími výdaji na dávky v nezaměstnanosti. Andrej Babiš nyní tvrdí, že nebýt koaličních partnerů, předložil by vyrovnaný rozpočet. Když jsem se ho ptal, kde by peníze našel, neodpověděl. V rozpočtu ale ušetřit jde. My jsme v konkrétních položkách našli úplně zbytečně utracených 30 miliard, které by bylo možné investovat rozumněji,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Příjmová strana rozpočtu počítá s velmi pozvolným nárůstem. Ptám se, proč nefungují opatření, jako je kontrolní hlášení DPH nebo elektronická evidence tržeb, která zaváděl Andrej Babiš. Pokud by tato opatření fungovala, do státního rozpočtu by vzhledem k ekonomickému růstu mělo přitéct mnohem více finančních prostředků. Stát má ambici i v příštím roce vytahovat z kapes lidí stále více peněz. My si myslíme, že peníze mají zůstat lidem, protože je utratí mnohem efektivněji, než státní aparát,“ řekl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.