24. listopadu 2016

Ať jde Babiš z vlády! A odnese s sebou EET!

(svobodneforum.cz) Ministr financí oznámil změny v EET. Udělal to přesně týden před tím, než má zákon pro část živnostníků začít platit. Někteří z nich již ohlásili konec podnikání, protože nechtějí dále trpně přihlížet šikaně vlády, která jim hází pod nohy jeden klacek za druhým. Jiní si se skřípěním zubů a za nemalé peníze pořídili pokladny, které jim nyní zřejmě budou k ničemu. Ptají se, zda jim ministerstvo financí bude zbytečně vynaložené peníze kompenzovat. Dotaz správný, na odpověď Andreje Babiše si počkejme. Obávám se, že tazatelům zbudou oči pro pláč.

Ale nejde bohužel pouze o tyto do větru vyhozené peníze. Mělo by nás zajímat, kolik milionů korun již ministerstvo financí na přípravu EET vynaložilo. Včetně reklam v médiích. Co z toho jsou neomluvitelně promrhané peníze daňových poplatníků. Každá změna se do celkových nákladů musí přece promítnout. Tedy i poslední nápad Andreje Babiše.

Musíme požadovat od ministra financí vysvětlení, co se stalo, že najednou prozřel. Až dosud se vysmíval opozici, která na zjevné nesmysly zákona upozorňovala již dávno a opakovaně se ve sněmovně pokoušela tento likvidační experiment na živnostnících zastavit. Všechny rozumné a logické výhrady Andrej Babiš po dlouhé měsíce odmítal. Teď se probudil? Jakoby nic dorazí na vládu a oznámí, že vše bude jinak? Týden před spuštěním zákona? To, že rozhodil premiéra a zřejmě i ostatní vládní kolegy, nechme stranou. I když je fatální, že se tváří v tvář takovému chaosu vláda nedokázala vzchopit, celý zákon nestopla a místo toho dovoluje Andreji Babišovi v hazardní hře s osudem živnostníků pokračovat. Je evidentní, že tento zákon je zmetek a tak by s ním mělo být naloženo.

Jenže čas neúprosně plyne. Co tedy mají drobní živnostníci po včerejším oznámení ministra financí přesně udělat? Dokdy musí požádat o výjimku a domluvit si s financemi „ňákou daň“, jak řekl doslova Andrej Babiš médiím? Co to je „ňáká“ daň? Kdo o její výši rozhodne? Kam se mají žadatelé přesně obracet? Jaké podklady musí k žádosti doložit? A mají už za týden spustit registrační pokladny? Když to neudělají, budou sankcionováni? Byli o této zásadní změně v EET informováni pracovníci finančních úřadů? Dostali nějaký metodický pokyn, jak postupovat? Pokud ano, kdy jej obdrželi? Má ministerstvo financí odhad, jakého počtu živnostníků se to bude týkat? Kým a proč byla stanovena hranice 250 000 korun pro výjimku z EET? Z jakých expertních odhadů návrh vychází?

Předseda vlády si v těchto dnech zve členy svého kabinetu k bilančním pohovorům. Pochválil i ty, které odvolal. Proč ale neodvolá ministra financí? Co už by mohlo být pádnějším důvodem k odchodu než totálně zpackaný zákon, který znejisťuje a rozvrací celý jeden segment naší ekonomiky?

A nedělá to nakonec Andrej Babiš schválně? Nechal mizerný zákon protlačit sněmovnou i hlasy koaličních poslanců (ČSSD i KDU-ČSL) a nyní, když už hodně teče do bot, ze sebe dělá záchrance drobných živnostníků a z koaličních partnerů naopak strůjce jejich zkázy? Nebo se ministr financí lekl toho, že značná část drobných živnostníků raději skončí a on se z jejich likvidace bude muset před volbami zodpovídat?

At´ jsou jeho důvody jakékoli, postup, který zvolil, je zcela neakceptovatelný. Ve vládě nemá co dělat. Je třeba celý zákon o EET zrušit a živnostníkům se omluvit. A stejně tak je nutno prověřit, zda peníze daňových poplatníků byly použity na přípravu a prosazení zákona o EET v souladu s příslušnými předpisy o řádném hospodaření.