16. listopadu 2016

ODS: Velké firmy je potřeba hlídat, ale malým uvolnit ruce

Občanští demokraté požadují zjednodušení daňového systému, zároveň chtějí podpořit malé firmy a živnostníky. Zavádění sektorových daní a daňové progrese, jak navrhuje vládní analýza, však podle ODS znamená další komplikace.

„Je dobré, že i vláda po třech letech sama přiznává, že hlavní problém není v malých firmách a živnostnících, na které se zaměřila, ale ve velkých mezinárodních firmách. Ty je třeba kontrolovat a hlídat. Naopak malým podnikatelům a živnostníkům bychom měli uvolnit ruce. Progresivní nebo sektorové daně komplikují daňový systém. My bychom se jej naopak měli snažit zjednodušit. O větší regulaci síťových-strategických odvětví se bavit můžeme,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

 

"Velké zahraniční firmy vyvádějí své miliardové výnosy, (tj. naše daně) z ČR a to poměrově více než z jiných zemí. Proto socialistická vláda drancuje už tři roky české malé a střední firmy a živnostníky, kteří zaměstnávají více než dvě třetiny pracovní síly ČR. Jak logické a přínosné pro náš stát. Jedině ODS je schopna tento zvrácený socialistický byrokratismus zastavit," dodává 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.