11. listopadu 2016

ODS: Navrhujeme snížení daní

Občanští demokraté usilují o snížení daní a odložení zákona o elektronické evidenci tržeb. ODS tak plní svůj program, ve kterém se zavázala usnadňovat život aktivním a pracovitým lidem.

„Podnikatelé bojují s jedním z nejsložitějších daňových systémů na světě. Pokud má Česká republika udržet ekonomický růst, musíme usnadnit život živnostníkům a podnikatelům. Proto navrhujeme snížení horní sazby DPH na 19 % a dolní sazby na 10 %. Likvidační dopady elektronické evidence tržeb chceme kompenzovat zejména prosazením 10% sazby DPH na stravovací služby, což je podpora všem plátcům DPH v těchto službách. Jako další kompenzaci navrhuje snížením spotřební daně z piva, což pomůže všem plátcům i neplátcům DPH. Spotřební daň byla původně zvýšena Fischerovou vládou v roce 2009 z důvodu boje s hospodářskou krizí, ale toto původně dočasné opatření vláda zatím nezrušila. Chceme tímto krokem pomoci zejména malým pivovarům, které přispívají k pestrosti trhu. Navrhujeme snížení z 32 % na 26,8 %, pro nejmenší pivovary dokonce na 12 % V době ekonomického růstu nemám obavy z negativních dopadů na státní rozpočet. Stačí, aby vláda přestala rozhazovat peníze za zbytečné výdaje,“ řekl Zbyněk Stanjura.

„ODS trvá na zrušení elektronické evidence tržeb, v tuto chvíli je ale jedinou možností, jak odvrátit krach mnoha drobných živnostníků, odložení zákona o elektronické evidenci tržeb. Proto ODS podporuje svolání mimořádné schůze, během které by mohl být zákon doslova za 5 minut dvanáct odložen. Samozřejmě dál budeme trvat na zrušení tohoto opatření, které má jediný cíl: likvidaci aktivních a pracovitých lidí. Registrační pokladny znamenají likvidační nárůst nákladů pro lidi, kteří si měsíčně podnikáním vydělají třeba jen několik tisícovek a významně zkomplikují život starším lidem, kteří často neumí zacházet s počítačem. Často mi píší právě tito lidé, kteří podnikají poctivě, ale kvůli nové legislativě budou muset živnost pověsit na hřebík. Věřím, že podobné příběhy znají i poslanci a při hlasování konečně použijí zdravý rozum,“ věří Alexandra Udženija.