10. října 2016

Radost nemám, ale zvedáme se

Ve volebním štábu ODS panovala při sledování průběžných volebních výsledků optimistická atmosféra. Kdykoliv se výsledek přehoupl přes deset procent, ozval se bouřlivý potlesk. Mírný optimismus nechyběl ani předsedovi Petru Fialovi při rozhovoru pro Právo.


Pane předsedo, bude výsledek devět procent stačit ODS i ve sněmovních volbách?

Určitě ne. Tyto volby nám ukázaly, kde jsme silní, kde máme slabiny, a je to dobrý základ do parlamentních voleb, ve kterých musíme dosáhnout o mnoho lepšího výsledku.

Kde jsou vaše slabiny?

Musíme si výsledky analyzovat. Ale ukázalo se, že jsme se vrátili na pozici nejsilnější strany na pravici, jsme schopni dosahovat i dvojciferných výsledků. Máme osobnosti, které jsou schopné oslovit voliče. Naše cesta z bodu, kdy jsme byli na hranici přežití a mnozí nám předpovídali, že nepřežijeme k dobrým volebním výsledkům, je správná.

TOP 09 pohořela, stejně jako svobodní a soukromníci. Neznamená to spíš, že pravice v Česku dál skomírá?

Není to tak. Naše výsledky srovnávejme nikoliv s lety 2010 a 2012, ale se situací, se kterou jsme byli konfrontováni v roce 2013 po pádu vlády. A přece se zvedáme, nabízíme voličům alternativu. Já z celkových výsledků voleb opravdu nemám radost. Jedinou radostí je, že levice výrazně prohrála. Ale když si to srovnám s parlamentními volbami, tak ve všech regionech máme nějaký růst. Potvrzuje se, že ta cesta je dobrá.

Šli byste raději do koalice s ČSSD, nebo s ANO?

My se nebráníme jednání s žádnou z demokratických stran, s výjimkou KSČM, i když úspěch pana Okamury mě také nenaplňuje příliš velkou radostí. Pro nás je důležité, abychom mohli uplatňovat náš program, a situaci v krajích změnili. Aby kraje přestaly stagnovat, aby tam lidé jezdili po dobrých silnicích, aby tam bylo kvalitní školství a zdravotnictví. Pokud to bude možné, nebudeme se bránit vstupu do koalic.

V Královéhradeckém kraji jdete zřejmě do koalice s ČSSD, kdežto v Moravskoslezském, tradiční baště levice, zase s ANO.

Ještě nebudu komentovat koalice. Probíhají vyjednávání na úrovni regionů, jednání o programu, zastoupení v radě. My to konzultujeme, ale v tuto chvíli nemohu hodnotit žádnou koalici, na které bychom byli pevně dohodnuti.
 

Petr Fiala

předseda strany