6. září 2016

ODS: Koalice by měla přestat hrát divadlo a začít řešit problémy

Občanští demokraté vyzývají vládní koalici, aby přestala hrát předvolební divadlo a věnovala se důležitým tématům, řešila problémy občanů. ODS také vyzývá k diskusi o bezpečnostních otázkách a kritizuje zákon EIA, který zastavil desítky důležitých staveb.

 
„Tato schůze bude trochu specifická. Je měsíc před volbami, takže místo debaty o tom, kam má směřovat Česká republika, jak využít hospodářský růst, jak zlepšit zdravotnictví, dopravu a školství budeme svědky bojů koaličních stran mezi sebou. Důkazem je diskuse o výrocích Andreje Babiše o táboře v Letech, která je pokrytecká. Nejdříve vypráví novinářům a občanům nesmysly, dnes místo pokorné omluvy pózuje v Letech před kamerami s kyticí. Štěstí, že tam nerozdával koblihy. A premiér Sobotka projevuje platonické rozhořčení, ale neudělá nic. Vláda hraje před veřejností divadlo, místo aby vysvětlila, proč růst české ekonomiky nepociťují dostatečně občané, proč se za jejího působení dokonce situace některých skupin zhoršila, např. drobných a středních podnikatelů a živnostníků,“ kritizuje předseda ODS Petr Fiala.
 
„Jedním z témat, o němž musíme mluvit, je zahraniční politika. Jak budeme reagovat na migrační krizi v situaci, kdy kancléřka Merkelová evidentně nehodlá říct ne vítací politice? Jak se postavíme k proměně Evropské unie po brexitu? Česká republika musí hledat cesty, jak tuto situaci využít a vyjednat si lepší podmínky pro členství v Evropské unii. Výsměch voličům jsou billboardy, které slibují nové silnice. Vždyť právě tato vláda přijala extrémně přísný zákon o dopadech staveb na životní prostředí, jenž zbrzdí desítky důležitých staveb,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.