5. září 2016

Jihomoravská ODS představila volební program pro krajské volby

Jihomoravští občanští demokraté dnes představili svůj volební program pro říjnové volby do krajského zastupitelstva. V nich by dle slov svého lídra Jiřího Crhy rádi narušili stávající koalici ČSSD s lidovci a podporou komunistů.

Volební program ODS umístěný na stránkách www.zmenmeto.cz z části vychází z nápadů a připomínek, které v průběhu léta kandidátům zasílali sami občané. Celkem šlo o více než dvě stovky podnětů.  

Samotný program má dvě části.Tzv. Deset bodů pro jižní Moravu, které shrnují hlavní priority, které bude ODS v případě volebního úspěchu prosazovat, a podrobnější materiál, který obsahuje naše priority a návrhy řešení ve všech oblastech veřejného života.

„Jedním z prvních kroků, který bychom v úřadě podnikli, by byl audit stávajícího fungování a zveřejnili bychom všechny do té doby uzavřené smlouvy. Speciální péči by si pak zasloužil úsek kanceláře hejtmana. Nechceme, aby měl krajský úřad nálepku netransparentního a tajemného místa, kde se to hemží anonymními poradci a neexistujícími pracovníky. Celkově chceme zefektivnit chod úřadu a posílit transparentnost,“ uvedl dnes lídr ODS Jiří Crha.

Méně neziskovkám, více pro místní spolky

Občanští demokraté si rovněž chtějí posvítit na hospodaření neziskových organizací podporovaných krajem. „Nezpochybňujeme význam neziskového sektoru, není ale možné, aby některé organizace většinu peněz pouze projídaly v režijních nákladech, a jejich přínos pro společnost se přitom limitně blížil nule. Často zoufalé obhajování vlastní existence těchto organizací přitom není problém pouze Brna nebo našeho kraje, ale celé ČR,“ uvedl dále Crha. Jak doplňuje dvojka na kandidátce, brněnská právnička Markéta Vaňková, ODS plánuje audit, který ve svém důsledku přinese více finančních prostředků poctivým a efektivním neziskovkám. „Obavy, že by uspořené finance byly použity v rámci jiné kapitoly, nejsou na místě. Na toto téma jsme samozřejmě připraveni vést odbornou diskusi, rozhodně ale nehodláme podporovat organizace, jejichž činnost vykazuje známky sociálního inženýrství a experimentátorství, na to nám bohatě stačí inkubátor v podobě Brna,“ uvedla mimo jiné Vaňková.

Větší podporu si naopak podle ODS zaslouží místní spolky a organizace. „Na rozdíl od různých neziskovek, které si z veřejných peněz udělaly živnost a většinu dotací si vyplácí na mzdy, spolky žijí naprosto skromně, mnohdy bez haléře z dotací. Jejich význam pro společenský život v obcích je přitom stále podceňován. A to ať už při práci s mládeží nebo zachovávání místních tradic. Je proto nezbytné rozšířit podporu pro tradiční zájmové spolky, jako jsou rybáři, myslivci, zahrádkáři, chovatelé a další organizace v městech a obcích,“ uvedl další muž na kandidátce Vladimír Šmerda, dlouholetý starosta Žabčič.

 

ODS si na kandidátce složené ze zkušených komunálních politiků hodně zakládá. „Problémy kraje mají řešit lidé s reálnou zkušeností s prací pro občany. Efektivní správa kraje není žádné velké politikum, ale řešení konkrétních problémů ve veřejném zájmu,“ uzavírá Crha, dlouholetý místostarosta Blanska.

 

„10 bodů pro jižní Moravu podle ODS“ 

  1. Zprůhledníme systém udělování krajských dotací. Ty nesmí být vázány na politickou příslušnost.
  2. Provedeme analýzu fungování kraje a odstraníme zbytečnou administrativní zátěž pro občany i úředníky. Ušetříme na provozních nákladech.
  3. Zlepšíme bezpečnostní situaci a připravenost kraje na krizové situace v souvislosti s migrační krizí bez ohledu na nekonzistentní vládní politiku.
  4. Podpoříme pouze ty neziskové organizace, které opravdu pomáhají a své rozpočty neprojídají v provozních nákladech. Stávající systém financování je neudržitelný. 
  5. Připravíme plán pro řešení neutěšeného stavu dopravní infrastruktury.
  6. Chceme, aby naše školy připravovaly mladé lidi na budoucí zaměstnání, nikoliv na úřad práce.
  7. Budeme podporovat chytrá řešení pro obce a města. Půjdeme cestou od smart cities po smart region.
  8. Kraj a vedení měst a obcí musí fungovat jako partneři – vzájemná spolupráce musí probíhat bez ohledu na politickou příslušnost.
  9. Dostupná zdravotní péče pro všechny občany je pro nás klíčová. Naší prioritou je zachování stávající sítě zdravotnických zařízení.
  10. Vytvoříme odpovídající prostředí pro příchozí investory. Budeme preferovat spolupráci s investory s prověřenou minulostí a bez vazeb na státní režimy.