27. ledna 2016

Dotace pro Agrofert? Babiš je stále nervóznější

V poslední době se ministr financí Andrej Babiš (ANO) a šéf ODS Petr Fiala dostávají do střetu stále častěji. Naposledy kvůli tomu, kolik peněz odvádí na daních Babišův Agrofert a kolik naopak získává na dotacích. Jak Fiala řekl v rozhovoru pro deník ECHO24.cz, Babiš se osobními útoky snaží vykroutit z jasných faktů a je stále nervóznější. I kvůli tomu, že se pravicová opozice pokouší omezit jeho moc.

 
Andrej Babiš se do vás pustil kvůli grafu o datacích Agrofertu. Údajně překrucujete realitu, když z daní Agrofertu odčítáte sociální a zdravotní pojištění a k dotacím z Česka přičítáte ty z Evropské unie. Server Demagog.cz vám dal za pravdu. Vy sám si za zveřejněnými čísly stojíte?
 
Samozřejmě si za nimi stojím. Ta čísla byla uvedena korektně. Na tom grafu byl ukázán vývoj daně z příjmu právnických osob a to bylo srovnáno s dotacemi. Sociální a zdravotní pojištění platí i ostatní, ale nemají zdaleka takové dotace, jako mají firmy Andreje Babiše. To, jak se z toho snaží Andrej Babiš vykroutit, ukazuje, že nepochybně moc dobře ví, že ta čísla v pořádku jsou. Ať si lidé všimnou hlavně toho vývoje, kdy dotace pro firmu Agrofert rostou poté, co je Andrej Babiš ve vládě. To je přeci zajímavé zjištění, u kterého by měli všichni zpozornět. Ovšem nejde jen o Babiše. 
 
Jak to myslíte?
 
Ten problém je širší. Všímejme si obecně dotací pro velké firmy, zahraniční investory, pro nadnárodní koncerny. A proti tomu se podívejme, jaké podmínky mají drobní a střední podnikatelé, na kterých stojí naše ekonomika. Když to srovnáme, uvidíme, že tu není něco v pořádku. Střet zájmů Andreje Babiše je umožněn mimo jiné i rozsáhlým systémem dotací a státních intervencí do ekonomiky. Což není v pořádku.
 
Andrej Babiš stále častěji útočí na ODS i na vás osobě. Naposledy řekl, že má ODS lež ve své DNA. Čím si takovou pozornost vysvětlujete? Proti Babišovi jste se přeci vymezovali i dřív...
 
ODS se nepodařilo zlikvidovat, ODS sílí, začínají s ní všichni počítat. Hnutí ANO je tak stále nervóznější a jeho předseda také.
 
Na druhou stanu – nemáte od členů či voličů také reakce, že to s kritikou Babiše přeháníte? Tedy řečí ministra financí, že se příliš soustředíte na program Antibabiš?
 
My na rozdíl od některých jiných opozičních stran víme, že naším soupeřem je sociální demokracie, která tady zavádí novou formu socialismu. Samozřejmě za pomoci Andreje Babiše. A naši voliči zase velmi dobře vědí, že my bojujeme proti oběma těm špatným cestám. Jak proti cestě k oligarchizaci, tak proti cestě do socialistického pekla, které nám připravuje Sobotkova vláda. Takže s takovými reakcemi, o nichž mluvíte, se nesetkávám.
 
Ve středu je ve sněmovně vládní návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, k němuž TOP 09 připravila změnu omezující mimo jiné Andreje Babiše. Firma, kterou některý ze členů vlády vlastní minimálně z deseti procent, by se nemohla účastnit veřejných zakázek. Podpoříte to? Zatím jste se zdráhali podporovat návrhy, které reagují na problém spojený s konkrétním politikem…
 
Samozřejmě jakékoliv opatření, které se dělá kvůli jedné osobě, je problematické. Na druhé straně nezavírejme oči před tím, co se děje v této společnosti a před tím, že někteří jednotlivci využívají právního systému a možností, které jim poskytuje stát, k tomu, aby koncentrovali nebývalým způsobem svou moc. Máme tu problematický případ koncentrace moci u Andreje Babiše a teď hledejme řešení, jak něčemu takovému do budoucna zabránit. Jestli je to zrovna tento pozměňovací návrh, o tom ještě povedeme diskuzi. Ale že se musí hledat cesty, jak zabránit oligarchizaci společnosti, to je prostě jasné.
 
(Autor: Filip Nachtmann)