3. září 2015

ODS: Konkrétní řešení proti zločincům, kteří profitují z lidského neštěstí

Podle občanských demokratů musí v souvislosti s tragickou smrtí mnoha uprchlíků politici konečně začít situaci nezvládnuté imigrační vlny řešit. ODS dnes představila sérii konkrétních řešení uprchlické krize. Mimo jiné požaduje zvýšení trestů za převaděčství, zvýšení rozvojové pomoci na 0,33 % HDP a zřízení záchytných zón za hranicemi EU.

 
„Musíme si uvědomit, že imigrační krize není krátkodobým problémem. Musíme proto hledat rozumná řešení a bránit extremistům, aby se tématu ujali. Chápu, že lidé mají strach, ale nesmíme se nechat tímto strachem ovládnout, propadnout hysterii,“ říká předseda ODS Petr Fiala
 
Zároveň občanští demokraté odmítají postup některých německých představitelů, kteří imigrantům slibují, že z Německa nebudou vyhoštěni. Touto výzvou podle ODS motivují další, aby se vydali na riskantní cestu do Evropy. Větší počet běženců navíc podporuje pašeráky, kteří z cizího neštěstí profitují.
 
„Chceme zvýšit tresty za převaděčství. Současné sazby jsou nepřiměřeně nízké a zločinecké organizace pašeráků si toho jsou vědomé. Dále chceme zvýšit rozvojovou pomoc na 0,33 % HDP, abychom mohli účinně pomáhat přímo v místě konfliktu. V současné době na tuto pomoc vydává ČR cca 4 miliardy korun ročně, což je zhruba 0,11 % našeho HDP. Česká republika se však v rámci Evropské unie zavázala, že v letošním roce bude přispívat 0,33 % HDP, tedy 13 miliardami korun. Vláda ale svůj slib neplní. Vyzýváme proto vládu, aby přestala zbytečně plýtvat penězi na provozních výdajích, a raději část těchto prostředků dala těm, kteří je skutečně potřebují,“ vysvětluje Petr Fiala.
 
Součástí opatření má být podle ODS také informační kampaň proti ilegální migraci jak ve zdrojových zemích, tak v místní diaspoře, posílení ochrany vnějších hranic a lepší návratová politika. Důležitým opatřením je také vybudování záchytných zón nejen v oblasti Středomoří, ale také na tzv. Balkánské trase v Makedonii a Srbsku.