4. března 2024

Premiér Fiala zahájil stavbu Sanatoria Pálava, navštívil malé zakázkové krejčovství a debatoval se studenty gymnázia

(www.vlada.cz) Stavbu Sanatoria Pálava v Pasohlávkách zahájil premiér Petr Fiala v pondělí 3. března 2024 společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem a dalšími. Jedna z největších investic v kraji přinese do regionu až 150 pracovních míst a významně přispěje ke zlepšení rehabilitační péče v Česku.

Sanatorium je podle předsedy vlády přínosným a důležitým projektem nejen pro jižní Moravu, ale i pro občany celé země. Výsledek by měl být vidět již za dva roky, tedy v roce 2026, kdy se Sanatorium Pálava bude moci postarat o více než dvě stovky pacientů. Půjde zejména o ty, kteří prodělali vážná zranění, nebo mají těžké onemocnění. Díky kvalitní rehabilitaci, která bude právě zde dostupná, se lidé, budou moci vrátit mnohem rychleji do aktivního života. Konkrétním příkladem budou lidé po cévní mozkové příhodě.

„Sanatorium Pasohlávky je jednou z nejrozsáhlejších investic do infrastruktury a do kvality života v kraji za několik let. Celkové výdaje na projekt se pohybují kolem 784 milionů korun. Z toho 289 milionů korun představují prostředky EU z Národního plánu obnovy, který naše vláda upravila tak, abychom mohli podpořit projekty, které budou skutečně sloužit občanům,“ říká premiér Fiala.

Plánovanou lázeňskou zónu v budoucnu doplní také výstavba bydlení a řada dalších investic. Oblast kolem Pasohlávek se díky tomu podstatně promění. Jde o důležitý a užitečný projekt pro rozvoj celého regionu.

J
eště před návštěvou Sanatoria Pálava se premiér v Pohořelicích setkal s paní Hanou Celnarovou, která se svou matkou provozuje zakázkové krejčovství, kde dělají šaty jak na zakázku, tak navrhují vlastní designové šaty se vzory inspirovanými jižní Moravou. Svou práci pak prodávají nejen na českém trhu, ale posílají i do Afriky.

„Zajímal jsem se, jak se daří živnostníkům v regionu. Je důležité podporovat rozvoj drobných podnikatelů. Vytváření co nejlepších podmínek pro podnikatele je jednou z priorit moji vlády,“ řekl po setkání Fiala.

V závěru dne zamířil předseda vlády na Gymnázium Brno, Křenová, kde se zúčastnil ekonomicko-mediálně-politologického semináře s maturanty, kde společně probrali nejaktuálnější témata.

„Diskuse se studenty je pro mě něco přirozeného a mám to rád. Každodenní kontakt se studenty mi v pozici předsedy vlády chybí, proto vždy rád přijímám pozvání na akce, kde mohu se studenty debatovat. Tady byla mimořádně kvalitní debata, studenti byli velmi poučeni, znali politiku a sociální vědy do detailu, kladli mi zajímavé otázky a mě to bavilo,“ uvedl po diskusi premiér Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS