3. června 2019

S Evropskou komisí by už o problémech premiéra neměli jednat lidé z ANO

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala poskytl deníku FORUM 24 rozhovor k aktuálním tématům. V souvislosti se zprávou evropských auditorů o konfliktu zájmů premiéra hovoří Fiala o velmi vážné situaci, která se dotýká pověsti České republiky.

Předběžný audit Evropské komise konstatoval střet zájmů u premiéra Babiše a jeho Agrofertu a ČR hrozí vrácení dotací pro Agrofert za zhruba rok a půl. Co udělá opozice?

Udělali jsme maximum hned, když se zpráva objevila: máme v podstatě politicky většinové stanovisko Poslanecké sněmovny o tom, že by, zaprvé, měla vláda okamžitě zveřejnit znění auditu, zadruhé, že by komunikaci s Evropskou komisí v této věci neměli vést vládní reprezentanti ANO a že by, zatřetí, měl náš stát přestat vyplácet dotace pro Agrofert až do vyjasnění celé situace. Zatím za premiérem kromě ANO stojí snad už jen SPD, komunisté ještě váhají. Shodli jsme se i na tom, že by se věcí měla zabývat Poslanecká sněmovna na řádné schůzi. Chceme tuto věc zařadit na program jednání v úterý a podle mě by se parlament zpronevěřil své roli, kdyby z této politické pozice neučinil i oficiální usnesení Poslanecké sněmovny. Věc je vážná, jde jak o prestiž České republiky, tak o peníze občanů. Přece není možné, aby dotace Agrofertu, které kvůli střetu zájmů premiéra EU neproplatí, platili lidé ze svých daní. To je podstata problému: vláda nemá stamiliony na rozumné věci, protože je dává firmě premiéra.

Opozice svolala mimořádnou schůzi, aby vláda našla 2 miliardy, které chybí na sociální služby. Myslíte, že jednání Sněmovny k tomuto cíli povede?

Podařilo se nám prosadit usnesení Poslanecké sněmovny, aby vláda tyto peníze našla. Premiér se k tomu již vyjadřoval, ale ani já jsem mu nerozuměl, zda peníze jsou, nebo ne. Zřejmě tuto situaci využije na tlak vůči ministryni Maláčové, aby ty peníze našla, ale zde už jde o hry vládní koalice. Za zajištění těch peněz je odpovědná vláda jako celek. Je to celé nevysvětlitelná ostuda, hádat se ve vládě o 2 miliardy pro nejvíce potřebné lidi v naší republice je prostě hanebnost. Přitom se třeba 6 miliard rozdá na jízdné, které spousta seniorů vůbec nepotřebuje. Udělali jsme spolu s KDU-ČSL, co jsme udělat měli, a já věřím, že vláda bude usnesení Sněmovny respektovat.

V posledních dnech se objevují hlasy, podle kterých do příštích voleb plánujete koalici s KDU-ČSL. Plánujete?

Nechci se vyhýbat odpovědi, ale nemohu říci dnes víc, než se říci dá. To, o co se určitě snažím a budu snažit, je vymezeno následujícími čtyřmi věcmi. ODS se jasně dostala na pozici pravicového politického lídra opozice. A s tím je spojena i zodpovědnost. Mou ambicí je sestavit vítěznou sestavu pro příští parlamentní volby. Chci také, aby byla skutečná konzervativně liberální politika nejsilnějším proudem v ČR. A samozřejmě je cílem porážka bezobsažné politiky Andreje Babiše a nastolení vlády programu a reforem. Na tomto hřišti mezi těmito čtyřmi mantinely hrajeme. Politika potřebuje strategii, taktiky je v ní dost… Trošku parafrázuji název jedné německé knížky o politice, ale to je myslím docela výstižné. Musíme být otevřeni možnostem a uvažovat strategicky. Jedině tak můžeme zvítězit a dělat dobrou politiku.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS