12. září 2022

Vláda představila pravidla pro zastropování cen elektřiny a plynu pro všechny maloodběratele

(www.vlada.cz) Vláda Petra Fialy předloží do Parlamentu návrh novel energetického zákona a zákona o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, které jí umožní nařízením zastropovat ceny silové elektřiny a plynu pro domácnosti, živnostníky a podnikatele. Na podobě legislativní předlohy i na výši zastropovaných cen se shodla na mimořádném jednání v pondělí 12. září 2022.

Návrh novely energetického zákona a zákona o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, který chce vláda projednat v Parlamentu ve stavu legislativní nouze, má dát vládě zmocnění prostřednictvím nařízení vlády stanovovat mimo jiné ceny elektřiny nebo plynu a v krajním případě ukládat povinnost výroby nebo dodávky elektřiny nebo plynu, ukládat povinnost nabídky elektřiny nebo plynu nebo limitovat obchodování s elektřinou nebo plynem. K tomu má sloužit nový institut mimořádné tržní situace, která nastane například za situace, kdy dojde nebo mohlo by dojít ve velmi krátké době k několikanásobnému růstu ceny u položky, která se zásadním způsobem podílí na nezbytných výdajích jedince, případně domácnosti.

„Dnes jsme rozhodli o národním řešení současných vysokých cen energií, které koncem srpna vystoupaly do neakceptovatelných výšek. Proto jsme se rozhodli učinit následující kroky: Zastropujeme cenu silové elektřiny včetně DPH na šesti korunách a cenu plynu na třech korunách včetně DPH za kilowatthodinu. Toto zastropování platí pro domácnosti, živnostníky i pro podnikatele, pro ty, kteří jsou bráni jako maloodběratelé,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala s tím, že pokles záloh všichni odběratelé pocítí už během listopadu.

Za stejnou cenu budou energie nakupovat i poskytovatelé veřejné služby – například samosprávy, školy, nemocnice, ústavy sociální péče. Energie jim bude dodávat státem určený dodavatel. „Připravujeme také řešení pro průmysl. Toto řešení představíme ve středu po jednání se zástupci podnikatelských svazů a s ohledem na souběžně připravované evropské řešení,“ doplnil premiér Fiala. Další podrobnosti naleznete v prezentaci.

Na úhradu nákladů plánuje vláda využít zvýšenou dividendu státních podniků, nově zavedenou válečnou daň, která má dočasně zdanit sektory, které kvůli současné situaci s cenami energií a paliv vykazují nepřiměřené zisky, a také přebytky výnosů z prodeje emisních povolenek.

Vláda s ohledem na nově přijaté kroky rozhodla také o změně předchozího nařízení vlády o příspěvku na úhradu nákladů za energie, kterým byl zaveden tzv. úsporný tarif. Vláda se rozhodla zrušit povinnost dodavatelů energií zaslat do konce září zákazníkům nové rozpisy záloh na energie, protože po zastropování cen budou muset dodavatelé zálohy opět přepočítat tak, aby odpovídaly novým maximálním cenám.

Výsledky jednání vlády naleznete na https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-12-zari-2022-199130/